Yönetmen: Christian Carion
Senaryo: Christian Carion
Görüntü Yönetmeni: Walther van den Ende
Yapımcı: Christophe Rossignon
Yapım: 2005, Fransa - Almanya - İngiltere - Belçika - Romanya
Dil: Fransızca, Almanca, İngilizce, Latince
Süre: 115 dk.
Dağıtım: Bir Film.
Oyuncular: Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl
FİLMİN KONUSU:
1915, Avrupa?da umut yerine büyük bir tedirginlik ve kaygı ile karşılanmaktadır. Yeni patlak vermiş olan savaş korkunç yüzünü göstermeye başlamıştır. Alman, Fransız ve İngiliz orduları yeni yıl arifesinde cephede karşı karşıya gelirler. Çoğu savaştan önce sıradan siviller olan askerler kendilerine verilen emirler nedeniyle ölmekte ve öldürmektedirler. Savaşın tüfek ve bomba sesleri arasında yılbaşı gecesi bir sürpriz yaşanır ve önce İskoçlar daha sonra Alman cephesinden yeni yıl melodileri yükselmeye başlar. Ortak bir kültürü paylaşan, bu üç ?düşman? orduyu birbirine yaklaştıran bir yumuşama rüzgarı eser. Bunun üzerine komutanlar bir gecelik ateşkes için anlaşırlar ve tüm askerler yeni yılı birlikte kutlar. Sigarların, çikolataların ve resimlerin değiş tokuş edildiği gecenin ardından, ertesi gün birbirlerine kurşun sıkacak olmanın burukluğuyla ayrılırlar. Gece yerini güne bırakırken şarkıların yerini silah sesleri alacaktır.
Düşmanlığı ve nefreti yenen gerçek bir dostluk öyküsü... ?Ateşkes?in senaryosu günümüze kadar ulaşan gerçek mektuplardan esinlenerek yazılmış.
SAVAŞIN ANLAMSIZLIĞINA DAİR BİR FİLM
?Ateşkes? savaşların devletin eğitim, din ve ordu gibi kurumlarıyla tüm hayatımızı sarmış bir tahakküm zincirinin sonucu olduğunu açılış sahnesinden itibaren vurucu şekilde anlatıyor.
Çocukluğumuzda ezberletilen şiirler ve savaşın gerekliliği için yapılan dini göndermeler gibi tüm şekillendirmeler aslında aynı olduğumuz insanlara ?düşman? edilmemize hizmet ediyor.
Filmde bu kurumların suiistimali akıllardan kolay çıkamayacak şekilde yansıtılmış. ?Ateşkes? savaşa rağmen aşık olduğu kocasıyla birlikte olmak isteyen bir kadın (Diane Krüger) ve savaşı terk etme lüksü olmadığını düşünen bir tenorun (Benno Fürmann) cephede estirdikleri yumuşama rüzgarı sayesinde dost olan askerlerin tüm insani duygularını yansıtmayı başarıyor.
Askerlerin bir araya gelmesinde dini bir geceyi kullanılsa da bu birlik duygusunu dinle temellendirmiyor. Yahudi bir Alman subayın da Hıristiyanlar için önemli olan bir gecede aynı heyecanı duyduğunu vurgulaması insan olarak birlik olma duygusunu hissettirmek açısından önemli bir nokta.
ÖDÜLLER VE ADAYLIKLAR
2006 Oscar - En İyi Yabancı Film Adayı
2006 Altın Küre - En İyi Yabancı Film Adayı
2006 BAFTA - En İyi Yabancı Film Adayı
2006 César Ödülleri - En İyi Film Dahil 7 Dalda Adaylık
2005 Leeds Film Festivali - Seyirci Ödülleri - En İyi Film
2005 Valladolid Film Festivali - Eleştirmenler Birliği Ödülü