KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Kültür & Sanat > Sinema & Televizyon & Tiyatro


Sinema & Televizyon & Tiyatro - Sinema ve televizyon ve tiyatro haberleri, gösterimdekiler, bilgiler...


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 22.09.09, 15:17
GirL of NighT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 07.09.09
Kadın
Mesajlar: 6.482
Teşekkürler: 417
Üyeye 272 kez teşekkür edildi
Standart Altın Portakal’da Uluslararası Yarış'ın filmleri beli oldu

Altın Portakal’da Uluslararası Yarış'ın filmleri beli oldu
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından organize edilen 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’na seçilen filmler açıklandı.

Altın Portakal’ın uluslararası bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından 12 film yarışacak. Yarışma dışı bölümde ise beş kıtadan yapıtlar yer alacak. Bulgaristan’dan İngiltere’ye, Ermenistan’dan Fransa’ya, Macaristan’dan Gürcistan’a uzanan bir coğrafyadan film seçkisinin buluştuğu yarışmada yer alan filmlerin tümü 2008 ve 2009 yapımı.

Uluslararası yarışmanın 12 filmi

Bulgar Yönetmen Kamen Kalev, “Eastern Plays - Şark Oyunları” ile iki kardeşin gözünden günümüz Bulgaristan’ını yorumluyor. Bazı sahneleri İstanbul’da çekilen filmin oyuncuları arasında Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan da yer alıyor. Çekoslavakya’nın 1968’deki Sovyet işgalini konu alan iki film, Çek yapımı “English Strawberries- İngiliz Çilekleri” ve Polonya Çek Cumhuriyeti ortak yapımı “Operation Danube – Tuna Operasyonu”,1960’lı yıllar Rusya’sında kozmonotların yetiştirildiği bir okulda geçen “Paper Soldier – Kağıttan Asker” yarışmanın geçmişe ayna tutan filmleri arasında yer alıyor. Sırp yönetmen Goran Radovanović’in “Ambulance - Ambulans”ı Montreal’den sonra Avrupa prömiyerini 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapacak. Mülteci sorununa değinen iki film, “The Other Bank - Öteki Yaka” ve “East Of Me – Benim Doğum” de “En İyi Film” ödülü için yarışacak.

59. Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü alan “Katalin Varga” toplumsal baskılara direnen bir kadının öyküsünü anlatırken; Pelin Esmer’in “11’e 10 Kala” tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey’in yaşamını konu alıyor. Yarışmanın kurgu belgesel türündeki yapımı “Border - Sınır” Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan’ın imzasını taşıyor. Uluslararası yarışmada yer alan bir diğer Türk filmi de geçtiğimiz günlerde Montreal Film Festivali’ne katılan Abdullah Oğuz’un yönettiği “Sıcak”. Altın Portakal’a İtalya’dan katılan “Freedom – Özgürlük” ; 46. Festival’in uluslararası bölümünde yarışacak bir diğer film.

ŞARK OYUNLARI “EASTERN PLAYS”, KAMEN KALEV,
Bulgaristan, İsveç, 2009

Bulgar yönetmen Kamen Kalev'in senaryosunu yazıp yönettiği ve ilk uzun metraj filmi olan “Eastern Plays – Şark Oyunları”, Bulgaristan'da yaşayan Itzo ve Gregoria adlı iki kardeşin aileleriyle olan iletişimsizlik ve çatışmalarını anlatıyor. Türkiye`den karayoluyla Almanya`daki oğullarını görmeye giden bir Türk ailenin yolu Bulgar kardeşlerle kesişir. Sofya`da dinlenmek için duran ailenin kaldığı otele neo-Nazilerin saldırmasıyla anne, baba ve kızdan oluşan aile üyeleri zarar görür. Sonrasında ise ailenin kızı Işıl`la Itzo arasında bir yakınlaşma doğar.

62. Cannes Film Festivali’nde ''Yönetmenlerin 15 Günü'' bölümünde gösterilen film Sofya'da, birkaç sahnesi de İstanbul'da çekildi. Christo Christov, Ovanes Torosian, Saadet Işıl Aksoy, Nikolina Yanchev ve Hatice Aslan’ın oynadığı filmde uyuşturucu bağımlısı bir genci canlandıran başrol oyuncusu Christo Christov, filmin tamamlanmasından sonra hayatını kaybetti.

İNGİLİZ ÇİLEKLERİ “ANGLİCKE JAHODY –ENGLISH STRAWBERRIES”,
VLADIMIR DRHA,
Çek Cumhuriyeti, Slovak Cumhuriyeti, Ukrayna, 2008

Çek Cumhuriyeti - Slovakya – Ukrayna ortak yapımı olan “Anglické Jahody – İngiliz Çilekleri” filminin senaryosu Martin Safranek imzasını taşıyor, yönetmenliğini ise Çek yönetmen Vladimir Drha yaptı. Viktor Preiss, Pavla Tomicova, Nina Diviskova, Ivan Luptak ve Alexej Bardukov’un rol aldığı filmde, 1968’de Sovyet işgali altındaki Çekoslavakya’da geçen bir aşk hikâyesi anlatılıyor.

KAĞITTAN ASKER “BUMAZNYI SOLDAT - PAPER SOLDIER”, ALEXEY GERMAN JR.
Rusya, 2008

Yönetmenliğini Rus yönetmen Alexey German Jr.‘ın yaptığı, senaryosunu Alexey German Jr. ve Vladimir Arkusha’nın birlikte yazdığı “Bumažnyj Soldat – Kağıttan Asker”, 1960’lı yılların başında Kazakistan’da geçiyor. Dr. Daniel, Rusya’da geleceğin kozmonotlarını yetiştiren bir okulda doktor olarak çalışmaktadır. Evli olmasına rağmen Vera isminde genç bir kadınla birlikte olan Daniel, eşinden ayrılır. Bu arada çalıştığı okuldaki gençlerin ileride ülkeleri için canlarını feda etmek zorunda olmaları fikrine bir türlü alışamaz. Bir gün, öğrencilerinden birinin ölmesi ile birlikte Daniel’in hayatı değişmeye başlar. Başrollerini Merab Ninidze, Chulpan Khamatova ve Anastasya Sheveleva’nın paylaştığı film 65. Venedik Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü’nü kazandı.

SINIR “SAHMAN – BORDER”, HARUTYUN KHACHATRYAN
Ermenistan, Hollanda, 2009

Senaryosunu Harutyun Khachhatryan ve Mikayel Stamboltsyan’ın birlikte yazdığı, Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan’ın yönettiği “Sahman - Sınır”, Sovyetler Birliği sonrası dönemde yaşanan Ermeni – Azeri çatışmasıni konu almakta. Savaşın ve sınırların ortasında bir manda sürekli sınırı geçmeye çabalar. Tamamen diyalogsuz olarak çekilen belgesel film, sınırda küçük bir çiftlikte yaşayan halkın savaş sonrası gündelik hayatını anlatıyor. Siracusa Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kurgu Belgesel ödülünü alan film, Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde de büyük ilgi görmüştü.

“11’E 10 KALA” , PELİN ESMER
Türkiye, 2009

“Oyun” adlı belgesel filmiyle ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödül kazanan Pelin Esmer; senaryosunu yazıp yönettiği “11’e 10 Kala” filmiyle tekrar izleyici karşısında.

57. San Sebastian Film Festivali'nin ana yarışma bölümüyle birlikte “Zabaltegi-Yeni Yönetmenler Yarışması”na da seçilen “11’e 10 Kala”, tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey ile oturduğu apartmanın kapıcısı Ali’nin hikayesini anlatıyor. Başrollerini Nejat İşler ve Mithat Esmer'in paylaştığı "11'e 10 Kala" bu yıl İstanbul Film Festivali'nde Jüri Ozel Odülü, Adana Altın Koza Film Festivali'nde de En Iyi Film ve En Iyi Senaryo ödüllerini de kazanmıştı.

“KATALIN VARGA”, PETER STRİCKLAND
İngiltere, Macaristan, 2009

İngiliz yönetmen Peter Strickland’ın ilk uzun metraj filmi olan “Katalin Varga”da, köylüler ve eşi tarafından yaşadığı yerden kovulan Katalin’in, Oğlu Orban’ın gerçek babasını bulmak için oğlu ile birlikte çıktığı yolculuk anlatılıyor. Filmde Hilda Péter, Tibor Pálffy, Norbert Tankó, Melinda Kantor ve Sebastian Marina rol aldı. 59. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Gümüş Ayı Ödülü kazanan film, 2009 Kopenhag Uluslararası Film Festivali’nde de Yeni Yetenek Ödülü’nü Peter Strickland’a getirdi.

“SICAK - KISMET”, ABDULLAH OĞUZ
Türkiye, 2009

İbrahim Altun'un "İhanet" adlı eserinden Abdullah Oğuz ile Altun tarafından sinemaya uyarlanan filmde, Cem Özer, Ebru Akel, Hazım Körmükçü, Gürgen Öz, Şafak Karali, Burak Tandoğan, Aslı Zen ve Agop Çavuşyan rol alıyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Abdullah Oğuz'un üstlendiği film, batık gemilerin enkazını çıkartıp satan bir denizcilik firmasında çalışan Yusuf ile özel ders veren mütevazı bir öğretmen ve iki aylık hamile olan karısı Meryem’in, bir batık gemi projesi için Bozcaada’ya gitmesiyle başlar. Hiç tanımadıkları bir kadının bıraktığı mektup ile çiftin hayatları bir karabasana döner.

BENIM DOĞUM “À L'EST DE MOİ - EAST OF ME”, BOJENA HORACKOVA
Fransa, 2008

Bojena Horackova’nın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmde, Geneviève Casile, Patricie Chraskova, Carole Deffit, Laetitia Spigarelli ve Alexandre de la Baume rol alıyor. “A l’east de moi – East of Me”, 1980’lerin başında, gece kulüplerinin, uyuşturucuların ve biraz nakit para için striptiz yapmanın kötü sayılamayacağı dönemlerde, Prag’dan ayrılarak Paris’e doğru yola çıkan Marta’nın hikayesini anlatıyor.

AMBULANS “AMBULANCE”, GORAN RADOVANOVİC
Sırbistan, 2009

Sırp yönetmen Goran Radovanović’in senaryosunu yazıp yönettiği “Ambulance”, yüzyılın sonunda Sırp halkının yaşadığı çarpıcı sosyal değişimi yansıtan modern bir tarihi film. Son Avrupa totalitarizminin düşüşünden sekiz yıl sonra hassas Balkan demokrasisinin Avrupa Birliği lobisinde kuyruğa girmesi süreci, yerel ambulans servisinin geliştirilme çabası çerçevesinde anlatılıyor. Bu evrim üç farklı zaman diliminde yaşayan, fakat karşılıklı olarak birbirlerine bağlı üç karakterin üç farklı hikâyesiyle, modern neo-realizm ruhuna sadık kalarak anlatılıyor. Film’de Vesna Trivalić, Nenad Jezdić, Nataša Ninković, Sonja Kolačarić, Tanasije Uzunović, Marko Pavlović ve Vuk Markićević rolleri paylaşıyorlar. “The Ambulance”, 2009 Montreal World Film Festivali “İlk Filmler Yarışması” na da katıldı.

ÖTEKİ YAKA “GAGMA NAPİRİ - THE OTHER BANK”, GEORGI OVASHVILI
Gürcistan, Kazakistan, 2008

Senaryosunu Nugzar Shataidze’nin yazdığı, Gürcü yönetmen George Ovashvili‘nin yönetmenliğini yaptığı “Gagma Napiri – The Other Bank”, annesi ile birlikte Abhazya'dan kaçıp, mülteci olarak Gürcistan'ın başkentinde yaşayan küçük bir çocuğun babasını aramak amacıyla Abhazya'ya gitmesini konu alıyor. Tedo Bekhauri, Galoba Gambaria, Nika Alajajev, Tamara Meskhi ve Archil Tabukashvili’nin rol aldığı Film, Abhazya, Gürcistan ve Rusya'dan birçok farklı konsepti bir araya getirerek, yaşanan çelişkileri tarafsız bir şekilde ekrana yansıtmaya çalışıyor. Film, 59. Berlin Uluslararası Film Festivali ve 44. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde de gösterildi.

TUNA OPERASYONU “OPERATION DANUBE “OPERACJA DUNAI”, JACEK GLOMB
Polonya, Çek Cumhuriyeti 2009

Operation Danube, Ağustos 1968’de, Çekoslovakya’nın Varşova Paktı ordularınca işgalinin gizli adıdır. Komşularının özgürlüğünü sağlamak için gelen Polonya tank alayı, kışlayı en son terk edecek olan “Ladybird” takma adlı eski bir tankı da içeren karşı devrim tarafından görünürde tehdit edilir. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerde küçük bir Çek sınır kasabasında tan ağarırken umutsuzca kaybolur ve bozulur. Kasaba sakinleri, işgalcilere karşı nefretlerini göstermekte geç kalmazlar. Ancak, her iki taraf da, aslında bu durumun kurbanları olduklarının farkına vardıklarında, bir uzlaşma ortamı doğar. Ortada tamir edilmesi gereken bir tank, kokusu yayılacak Çek börekleri ve bir romantizm havası vardır… Trajikomik hikayesinin temelini, 2006 yılında Polonya’nın Legnica şehrinde sahnelediği kendi tiyatro oyunundan alan, ilk kez yönetmenlik koltuğuna oturan Jacek Głomb, “Sıradan bir insanın bakış açısından tarihle ilgileniyorum. Bu, anlamakla ilgili bir film.” diyor. Tarihi gerçek, bu Polonya kasabasını Çekoslovakya’nın işgaliyle ilişkilendiriyor: işgalin Sovyet komutası buradan yönetildi ve Prague Spring’e katılan Çek politikacıların yakalandıktan sonra getirildiği yer Legnica’ydı.

ÖZGÜRLÜK “TUTA COLPA DI GUIDA - FREEDOM”
İtalya, 2009

Ireno Mirkovic, Papaz Iridio’ya paradoksal bir “Paskalya Tutkusu” oyununu hapishanede sahneleme konusunda yardımcı olmayı kabul ettiğinde bu deneyimin hayatını değiştireceğini bilmiyordu. Hapishane müdürü Libero Tarsitano’yla tanışması üzerine aktör sevgilisi Cristiano’yla olan ilişkisini bitirmekle kalmaz, kısa zamanda kendini çözülemez bir sorunla karşıya karşıya bulur. Mahkûmların güvenini kazandıktan sonra Irena kimsenin aslında Giuda rolünü oynamak istemediğini fark eder. Israrlarına rağmen “çocuk”lar itirazlarında ısrarcıdırlar. Hatta bu gösteriyi engellemeye çalışan bir kişi daha vardır: Anlaşmaya yanaşmayan, kıvrak zekâlı Rahibe Bonaria.
Alıntı ile Cevapla
Teşekkür Edenler:
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006