Diyabet yüksek teknolojiden besleniyor
Antalya (AA)- Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, dünyada 240 milyondan fazla diyabetli yaşadığını, 1 milyar kişinin hastalık riski taşığını belirterek, ''Diyabetin son 20 yılda hızla artmasının nedeni yüksek teknolojik gelişmelerdir'' dedi.
Yılmaz, diyabet görülme sıklığının hızla arttığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'in, tüm ülkelerin işbirliği yaparak diyabetle mücadelede sağlık politikası geliştirilmesini istediğini belirten Yılmaz, ''Uluslararası Diyabet Federasyonu, dünyada 240 milyondan fazla diyabetli yaşadığını ve diyabetin global bir sağlık felaketi olduğunu açıkladı'' diye konuştu. Bu sayının 2020 yılında 300 milyonu aşmasının beklendiğini ifade eden Yılmaz, hastalığın ortalama insan ömrünü kısaltan tüm kronik hastalıkların ana kaynağı konumuna geldiğini ifade etti.
Dünyada diyabetli hasta sayısının iki katı hastalık riski bulunan insan olduğunu belirten Yılmaz, ''Diyabet 1 milyar insanı doğrudan ya da dolaylı etkiliyor. Unutulmamalıdır ki diyabet, dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıklarının ana kaynağıdır'' dedi.
-Teknoloji hasta ediyor-
Diyabetin gelişimine zemin hazırlayan çevresel faktörlerin, baş döndürücü hızla gelişen teknoloji ve bu teknolojinin insan yaşamına getirdiği pasif yaşam tarzından beslendiğini vurgulayan Yılmaz, diyabetin son 20 yılda hızla artmasının nedeninin yüksek teknolojik gelişmeler olduğunu söyledi. Egzersizden uzak bir yaşam tarzının diyabetin artışının önemli nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Yılmaz, ''Bu anlamda diyabet, yüksek teknolojiden beslenmektedir'' diye konuştu.
-En büyük risk okullarda-
Kötü beslenme koşullarının diyabet için önemli risk faktörlerinden biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, obezitenin de hastalığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. Buna karşın Türkiye'de okullardaki çocukluk çağı obezitesinin yüzde 20'ye çıktığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, diyabetle mücadele için toplumun yaşam tarzının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.İstanbul'da 100 ilköğretim okulunda araştırma yaptıklarını belirten Yılmaz, okulların tamamının kantininde hamburger, kola ve sosis satıldığını, buna karşın 30'unda süt, 12'sinde salata ve 8'in de meyve bulunduğunu söyledi. Yılmaz, ''Türkiye'de okullardaki 5 milyon çocuğu kendi ellerimizle fast fooda alıştırıyoruz'' dedi.
Stresin de hastalığı tetiklediğini belirten Yılmaz, Marmara depreminin yarattığı stresin, deprem olan bölgelerde diyabetli hasta sayısını artırdığını kaydetti.
|