Stresle BaŞa Çikmanin Yollari
STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI
Stresle Başa Çıkmanın yolları stresi yenmek için; egzersiz yapmak, beslenmeye dikkat etmek, kültürel ve sosyal etkinliklere katılmak tavsiye ediliyor. Sağlıklı cinsel ilişki ve masaj da stresle başa çıkmanın formülü.
İnsanlar üzerine olumsuz etki yapan, davranışlarını, ilişkilerini ve iş verimini etkileyen stresi yenmek için uygulanan bazı yanlış uygulamaların stresi arttırdığı belirtildi.
Kişiler strese kendilerine özgü, farklı şekillerde yanıt veriyor. Bu yanıt verme yetişme şekli, kendine güven, dünyaya bakış, davranış ve düşüncelerinde kendini nasıl yönlendirdiği gibi çeşitli faktörlere bağlı bulunuyor. Kişiler stresi farklı şekillerde ele alıyor.
Stresin düzeyi arttıkça nasıl başa çıkacağını bilmeyen kişiler, strese yanlış cevaplar veriyor. Sigara ve alkol kullanımı, ilaç almak ve aşırı yemek yeme gibi. Strese doğru yanıt vermek için uygulanacak stratejilerse, stresin olumsuz etkilerini kişinin hayatında minimum düzeye indirebiliyor. Uzmanlar, egzersiz, gevşeme, meditasyon, zaman yönetimi, masaj, bilinçsel terapi ve beslenmeye özen gösterme gibi yöntemlerle stresi yenmeyi tavsiye ediyor.
İşte uzmanlardan stresle baş edebilmek için birkaç ipucu:
- Egzersiz: Koşu, tenis, bisiklete binme gibi sporlar yaparak stresle mücadele edilebilir. Bu tip faaliyetler vücudu canlandıran ve kasları kuvvetlendiren hareketlerdir. Gelişmiş fiziki kondisyon gerilimin neden olduğu kimyevi maddeleri vücudun yok etmesini mümkün kılar, enerji düzeyini yükseltir ve metabolizmayı düzenler.
- Beslenme: Yapılan araştırmaların sonuçları, stres ile beslenme arasında bir ilişkinin bulunduğu yönündedir. Bazı yiyeceklerin stres tepkisini arttırdığı bilinmektedir. Kahve, çay, kakao da bulunan kafeinin kendisi stres tepkisi yaratır. Günde iki, üç fincandan fazla alınan kahve, kişinin kan basıncının artmasına, kalp ritminin bozulmasına ve dolayısıyla kaygı duygusunun hissedilmesine neden olur. Stresle etkili olarak başa çıkabilmek için beslenme düzeni ve alışkanlıklarına çok dikkat edilmelidir.
- Kültürel ve Sosyal Etkinliklere Katılma: Kişinin iş dışında kalan zamanını, kendisine uygun ve zevk aldığı etkinliklere katılarak geçirmesi stres ile mücadelede önemlidir.
- Zaman Yönetimi: Zamanın ihtiyaç ve istekleri karşılayacak şekilde kontrol altında tutulması, zamanın iyi planlanması stresle başa çıkmak için gereklidir.
|