Bunama (Demans) Riskini Omega 3 İle Azaltın
Bunama ve Alzheimer hastalıklarının gelişme riskine karşı vücudun kendini koruması için, Omega 3 ailesine ait doymamış yağ asitlerinden DHA ve bunu içeren besinlerin gerekli olduğu bilimsel bir araştırma ile saptandı.
Archives of Neurology Dergisi’nin Kasım ayı sayısında yapılan açıklamaya göre beyin, Omega 3’e bolca ihtiyaç duyuyor ve balık ise Omega 3 barındıran yiyeceklerin başında geliyordu.
Yeni çalışmada ise, Boston’da bulunan Tufts Üniversitesi profesorlerinden Dr.Ernst J.Schaefer yaptığı açıklamada yaş ortalaması 76 olan 899 kadın ve erkek hastayı incelediklerini belirtti. Kan örneklerindeki yağ asitlerinin ölçümlendiği araştırmada 9 yıl boyunca hastaların beslenme alışkanlıkları da incelendi.
9 yıl sonra sonuçlanan araştırmada, 99 hastada bunamaya, 71 hastada ise Alzheimer’a rastlandı. Cinsiyet, yaş ve genetik açıdan incelenen denekler arasında, beslenme alışkanlıklarında Omega 3’ü daha fazla içeren yiyecekler bulunduranların Alzheimer ve demans gelişimi riski belirtilerinin çok daha olduğu görüldü.
Schefer yaptığı açıklamada, daha fazla Omega 3 tüketen deneklerin büyük ihtimalle haftada 2 veya 3 öğün daha fazla balık yedikleri, ve bunun günlük 180mg kadar daha fazla Omega 3 aldıkları anlamına geldiğini söyledi.
Omega 3 yağ asidi açısından daha zengin bir beslenme hayatına sahip kişilerin Alzheimer ve bunama hastalıkları riskinin diğer insanlarla oranla yarı yarıya daha az olduğu kaydedildi.
Bu çalışmaya ek olarak; Chicago’da bulunan Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Martha Morris de yaptığı açıklamada, ‘’Beslenme ve nörolojik hastalıklar arasında büyük bir etkileşim olduğu çok açık. Hafıza ve zihinsel diğer sorunlara karşın DHA’nın büyük bir koruma kaydettiğimi söyleyebilirim.’’ şeklinde konuştu.
|