Müzik Enstrümanları - Hayatımızda büyük bir yere sahip olan müziğin, müzik olmasını sağlayan enstrümanların tanıtımı ve bu enstrümanlar hakkında paylaşımlar.
Glassharmonika, 18.yüzyılda Benjamin Franklin tarafından bulunmuş bir enstrüman. Parmakların ıslatılmasından sonra dönen düzenek üzerindeki bardaklara sürterek ses çıkarır.
Franklin tarafından 1761 yılında tamamen yeniden yapılarak düzenlendi ve Franklin adını İtalyanca harmoni kelimesinden gelen armonica(armonika) koydu ve Londra cam üfleyicisi Charles James ile çalıştı ve bir tane yaptılar. 1762 de dünyaya tanıtma galasında Marianne Davies tarafından çalınmıştır.
Franklin'in pedallı versiyonunda yatay olarak 37 kase demir bir dingile tutturuldu.Bu pedal ayakla dönüyordu.Ses ıslak ellerle kenarlara dokunularak çıkarılıyordu.Kenarlar akord etmek için farklı renklere boyanmıştı. A'nın koyu mavi , B'nin mor , C'nin kırmızı ,D'nin turuncu , E'nin sarı , F'nin Yeşil, G'nin mavi ve tesadüfel gelen bemol ve diyezler beyazdı.
Armonikayı çalanlarda delilik görülmeye başlandığıdan (yada başlandığı varsayıldığından) yasaklanmıştır ya da insanlar çalmaya cesaret edememişlerdir. Armonica dan çıkan sesin insan beyni ve kulaklarıyla bilinmeyen bir etkileşimi olduğu varsayılmaktadır ; çıkan ses 1000 ve 4000 hertz aralığında. 4000 hertz altında sesleri insan beyni sağ ve sol kulak arasındaki tam nirengi noktası bulamadığı "katman/safha farklılığına"(phase differences) yol açıyor yani sesin nerden geldiğini anlayamayan beyin düşünemez duruma geliyor bu da duyma problemlerine yol açıyor.