Eski Mısırlılar "Pi Sayısı"nı biliyor muydu?
Piramitlerde yapılan incelemelerde ilginç bir bulguya ulaşıldı: Eski Mısırlılar piramit ölçülerini hep pi sayısının katları şeklinde ayarlamışlardı. Bunun bir tek anlamı olabilirdi: Mısırlılar pi sayısını biliyor ve bu sayının kutsal bir anlamı olduğuna inanıyorlardı. Piramitler firavunların öbür dünya ile bağlantısını sağladığına ve öbür hayata rahat bir şekilde geçmelerini sağlayacağına göre, pi sayısı kutsal kabul edilmese, bütün ölçüleri bunun katları olarak yapmalarının bir anlamı olmazdı.
Bu bulguya ulaşılırken eski Mısır’da kullanılan uzunluk ölçü biriminin ne olduğu biliniyor mu, bunu bilmiyorum. Fakat farketmiyor. Diyelim Mısırlılar dayanıklı taş gibi bir malzemeden bir birim uzunluk ölçüsü yapmış olsunlar ve bu kazılarda bulunmuş olsun. Ölçüldüğünde bunun uzunluğu 0,7 metre gelmiş olsun. Eski Mısırlılar da, örneğin 100 birim bir uzunluk yerine, bunu pi sayısı ile çarparak 314 birim uzunlukta bir yapı oluşturmuş olsunlar. Bu uzunluğu biz metre ile ölçünce 314 x 0,7 = 219,8 m. ölçeceğiz. Eski Mısır uzunluk birimini bilmesek de, bu yine pi sayısının katı olacaktır. 219,8 / 3,14 = 70. Görünüşe bakılırsa eski Mısırlılar pi sayısını açık bir şekilde biliyorlardı. Bu bulgu, gizem avcısı sahte bilimciler için olağanüstü bir buluştu. Fakat gerçek bilimciler yine de eski Mısırlıların pi sayısını bildiklerinden kuşku duyduklarını açıklayınca tartışmalar da başladı. Gizemciler Mısırlıların pi sayısını bilmediklerinin söylenmesine bozuluyorlardı. Piramitler gibi büyük eserler yapan bu medeniyet, aslında bizim medeniyetimizden bile ilerdeydi! Biz bugün modern makinelerimizle piramitler yapamıyorduk! (Niye piramit yapacaksak?) Üstelik piramitler, içlerindeki enerjiyi bir noktaya yoğunlaştırma gibi olağanüstü ve bizim bilemeyeceğimiz özelliklere de sahipti! Piramitleri keşfetmeye çalışan insanların başlarına gelen bazı kötü olaylar da gizemcilerin ekmeğine yağ sürünce, bir piramitlerin gizemi furyasıdır aldı yürüdü. Kitaplar yazıldı, filmler yapıldı. Kimse piramitlerin içinde enerji yoğunlaşması filan olmadığını, bunun asla ölçü aletleriyle saptanamadığını bilmiyordu. Söylentiler yeterliydi: Piramitin tepe noktasına konan cisimler bu enerji yoğunlaşmasından etkileniyordu: Traş bıçakları köreliyor ya da iyi konumlandırılırsa bileniyordu! Aynı ölçülerde bir piramit kutu yapılsa bile bu etkiyi gözlemek olasıydı ama, pi sayısını bilecek kadar ileri bir uygarlığa sahip olan (!) Mısırlıların yaptığı ölçünün aynını tutturmak imkansızdı! Böylece piramitlerin yanına kadar gidemeyen kişilerin bu işi deneme ve şüphe etme olasılığı da gideriliyordu. Piramitleri gizemine inanmayarak araştırmaya kalkan kişilere de bu işi önceden yapanların başlarına gelen olayların anlatılması iyi bir caydırıcıydı! İnsanlar da: "Bu pi sayısı bu kadar gizeme yol açacak kadar karmaşık bir şey değil, nihayet bir çemberin çevresi ile çapı arasındaki oran!" diyemiyorlardı. Anlı şanlı pi sayısı bu! Kolay mı o kadar? Okulda modern çağın insanları olan bizler öğreninceye kadar ne çektik! Eski Mısırlıların üstün bir medeniyeti olmasa, evrimcilerin dediği gibi maymundan gelen vahşiler olsalar, nerden bilecekler pi sayısını! (Yeri gelmişken belirtmek gerekir ki evrim teorisi insanın maymundan geldiğini değil, insanla şempanzenin ortak atadan geldiğini savunur. Bu olay da Mısırlılardan çok önce bir olaydır, insanın şempanzeden ayrıldığı varsayılan tarihe nazaran Mısır medeniyetinin var olduğu yıllar, daha dün sayılır.)
Derken ciddi bilim adamları bu işe el koydu. Yaptıkları araştırmalarda eski Mısırlıların uzaklıkları ölçmek için tahta ya da taş tekerlekler kullandıklarını buldular. Tekerleklerin üzerinde bir işaret vardı ve tekerlek yuvarlandıkça bu işaretin kaç tur yaptığı sayılıyordu. Mısırlılar tekerin çevresini değil, çapını bir birime ayarlıyorlardı, çünkü çevreyi bir birime ayarlamak son derece zordur. Halbuki çap için bu zorluk söz konusu değildir. Küçük bir deneme, teker bir kez yuvarlandığında çapının üç misli yol aldığını görmeye yetecektir. O halde çevre için uğraşmaya gerek yoktur! Halbuki daha hassas ölçmeler yapacak aletleri olsaydı, bir tekerleğin çevresinin çapının üç misli değil, pi sayısı kadar misli olduğunu bileceklerdi.
Pi sayısının tam 3,14 olmadığını, virgülden sonra oldukça sayı koyarak gerçek değere yaklaşıldığını belirtmekte fayda var. Belki de gizemciler çok hassas ölçmeler yaparak pi sayısının gerçeğe daha yakın değerlerini bile bulmuş ve eski Mısırlılar’ın matematik bilgisine hayran olmuşlardır. Ancak ne var ki, bu buluş tam tersine eski Mısır’da pi sayısının bilinmediğini gösteriyor olabilir! Asıl pi sayısını bilseler, o zaman uzunlukları tekerlekle daha doğru ölçerler ve biz uzunlukların pi sayısının katları olduğunu göremezdik.
|