Dalay Lama veya Dalai Lama
(Tibetçe: taa-la’i bla-ma; Çince: 达赖喇嘛 / 達賴喇嘛, Pinyin: Dálài Lǎmā), Tibet'in ruhani dini lideri.
14. Kutsal Dalai Lama, 6 Temmuz 1935'de kuzeydoğu Tibet'de dünyaya gelmiş, uzun aramalar sonucunda iki yaşındayken gösterdiği mucizelerle 13. Kutsal Dalai Lama'nın reenkarnasyonu olarak tanınmıştır. Ekim 1939'da Tibetin kutsal şehri Lhasa'ya yerleşmiştir.
1949'da yeni kurulan komunist Çin hükümeti Tibet'i işgal etmeye başlayınca genç yaşına rağmen ulusal kabine başkanlığı görevini de üstlenmek durumunda kalan Kutsal Dalai Lama dokuz yıl boyunca Çinli işgalcilere karşı barışçıl, şiddet karşıtı bir politika izlemiş, fakat Çin hükümeti giderek artan bir şiddetle kendilerine direnen savunmasız onbinlerce Tibet'liyi katletmiştir. Çinlilerin kutsal şehir Lhasa'yı kuşatmaya almaya başlamasıyla, Hindistan başbakanı Nehru'nun daveti üzerine Kutsal Dalai Lama barışçıl mücadeleyi sürdürmek üzere himalayaları aşarak 31 mart 1959'da Hindistan'a geçiş yapmıştır.
Kutsal Dalai Lama ile birlikte yaklaşık 80.000 Tibetli Hindistan'a geçiş yapmış ve buradan Hindistan'ın değişik yerlerine, Nepal, Bhutan ve dünyanın değişik yerlerine mülteci olarak yerleşmiştir (komunist Çin yönetiminden kaçabilenler bugün hala geçiş yapmaktadır).
Kutsal Dalai Lama, barışçıl politikaları ve Tibet'in özgürlüğü için şiddet karşıtı mücadelesi nedeniyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü almıştır.
Bugün 73 yaşında olan Kutsal Dalai Lama'nın Sonsuz Şefkat Bodhisatvası'nın bedenli bir ifadesi olduğuna inanılır.
ek
Hayatı ;
Çağdaş Budist öğretinin tüm dünyadaki önemli temsilcilerinden biri olan Dalai Lama ( Tenzin Gyatso ) 2 yaşındayken; 13. Dalai LAMA?nın reenkarnasyonu olarak kabul edildi. Tibet'in başkenti Lhasa'ya getirilen Lama; Budist felsefe üzerine doktorasını yaptığı zaman 25 yaşınaydı. 1959 yılında; Çin'in Tibet'i işgali üzerine, ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Dalai Lama ve yandaşları Hindistan'a gitti. O dönem Hindistan Devlet Başkanı olan, Nehru tarafından Dharamsala?ya yerleştirildi. Coğrafi ve iklimsel anlamda Tibet?e benzeyen gösteren bu topraklar; sürgündeki Tibet halkı tarafından, ikinci vatan olarak kabul edildi. Dalai Lama; Tibet?in bağımsızlığı için çalışmalarına Dharamsala'dan devam etti. Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü