Kazanmaya Devam Etmek İçin Öğrenmeye Devam Edin
Kazanmaya Devam Etmek İçin Öğrenmeye Devam Edin
Yazar: Michelle L. Casto
Modern dünyada başarı için, yalnızca bilgi yeterli olmuyor. Bildiklerinizi gerçek yaşama uygulamalısınız. Öğrenmeye, öğrenmemeye ve yeniden öğrenmeye açık olmalısınız. Teknolojinin hızla ilerlemesi, dalgalı ekonomi, toplumsal ve kurumsal değişiklikler karşısında, başarılı olmak için öğrenmeye dayalı bir anlayışı benimsemelisiniz. Gerçekten de ömür boyu para kazanmanın yolu, ömür boyu öğrenmektir.
Ömür boyu sürecek bu öğrenme yolculuğuna çıkarken, her zaman öğrenci olmaya çalışın. Kendinizi yeni fikirlere, bilgilere ve kavramlara açık tutun; uyumlu olun. Bunlar, yeni iş dünyası için gereklidir. Ömür boyu öğrenen biri olmanın getirdiği bazı avantajlar şöyle: yeni görev ya da fikirlere yaklaşımda daha fazla özgüven, hedeflere ulaşmada kararlılık, karar alma ve sorun çözme yeteneklerinin gelişmesi, kariyer stratejisti olma yeteneği, zamanı daha iyi yönetme, organizasyonel beceriler, zamana ve koşullara göre değişme yeteneği, daha fazla kişisel tatmin, daha yüksek ücret ve iş olanakları.
Yaşam öğrencisi olmak için, en iyi nasıl öğrenebileceğinizi bulmakla işe başlayın. İnsanlar üç şekilde öğrenirler: işitsel olarak (duymak), görsel olarak (görmek) ve devinimsel olarak (yapmak). Hangi tipe girdiğinizden emin değilseniz, kendinize “Yön tarifinin nasıl yapılmasını isterim?” diye sorun. İşitsel olarak öğreniyorsanız, oraya nasıl ulaşacağınızın size anlatılmasını tercih edersiniz. Görsel olarak öğreniyorsanız, oraya nasıl ulaşacağınızın gösterilmesini tercih edersiniz. Devinimsel olarak öğreniyorsanız, oraya kendi arabanızla gitmeyi tercih edersiniz.
Öğrenmenin bir başka önemli yönü de sol ya da sağ beyninizin daha iyi çalışmasına bağlıdır. Sol beyni baskın olan insanlar, mantık, analiz, matematik, dil ve yazıda iyidir. Sağ beyni baskın olan insanlar, hayal gücü, renkler, grafik, müzik ve ritimde iyidir. Elbette, her iki durum için de kapasitemiz vardır. Beynin iki tarafını da etkin kullanabildiğimiz zaman, beynimizin tüm potansiyelinden yararlanırız.
Pek çok ünlü insan beyninin tamamını kullanmıştır. Örneğin, Leonardo Da Vinci bir ressam ve yenilikçi idi. Yüzyıllar önce helikopter eskizleri çizmişti; çünkü mekanik onu cezbediyordu. Ayrıca, insan vücudunun nasıl durduğuna ve yürüdüğüne ilişkin bilgisini kullanarak sıradışı ve gerçekçi resimler yarattı.
Çalışırken ve başkalarıyla etkileşimde bulunurken tüm beyninizi kullanmaya çalışın. Beyninizi neyle beslediğiniz konusunda da seçici olun. Gereksiz şeyleri beyninizde tutmayın. Yalnızca pozitif, sağlıklı ve eğitici programları beyninize yerleştirin. Düşüncelerinizin, onları ekleme, değiştirme ve göz ardı etme yeteneklerinizle birlikte, zihninizi oluşturan temel öge olduğunu unutmayın.
Eski bir Çin atasözü şöyle der: “Bilgi edinmek için, her gün birşey ekleyin. Bilge olmak için, her gün birşeyi eksiltin.” Bir bilgisayarın artık gerekli olmayan dosya ve bilgilerden kurtulması nasıl gerekliyse, siz de size faydası kalmayan bilgilerden kurtulmalısınız. Neyin önemli olduğunu ve neyin atılması gerektiğini bilmek, bir sonraki yeni şeyi öğrenmek için size bolca yer açacaktır.
|