KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Kariyer


Kariyer - İş hayatı ile ilgili bilgiler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 19.02.07, 10:31
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Dünya Çince öğreniyor, Türkiye'de de liselere Çince dersi geliyor

Dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda hızla ilerleyen Çin'de ve dünyada Çin'cenin yıldızı parlıyor. Amerika, Avrupa ve Asya'da ilkokullarda Çince okutulmaya başlandı bile. Türkiye'de de liselere Çince dersi geliyor.

Galiba hayatımda duyduğum en garip iddiaydı bu; tüm Çinliler el ele tutuşup zıplayacak ve dünyada bir deprem yaratmaya çabalayacaktı. Çok değil, galiba dört beş yıl önce kulaktan kulağa yayılmıştı bu ‘teori’. Nereden çıkmıştı bu söylenti, yapacak hiçbir işleri kalmadı da “Hadi zıplayalım, bir de dünyayı sallayalım mı?” demişti Çinliler, gerçekten bilmiyorum. İlk duyulduğunda güldüren, “Hadi canım” dedirten sonra biraz düşününce, “Çinli bu, yapar mı yapar” cümlesini de akıldan geçiren bu söylenti geçmişte kaldı ama bugün küresel ölçekte bir gerçek var ki, dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda hızla ilerleyen Çin, yeryüzünde dengeleri sarsıyor.



EKONOMİSİ ZİRVE YAPIYOR

Dünyanın en kalabalık ülkesi, en büyük ihracatçısı Çin, ekonomisini zirveye taşırken her alanda söz hakkını da artırıyor. Tüm dünyayı neredeyse kendine ayak uydurmak zorunda bırakıyor. İnovasyon gurusu olarak tanınan Tom Peters, "Önümüzdeki yıllarda, işlerin büyük bir bölümü ya Çinliler ya da bilgisayarlar tarafından yapılacak, hazır olun" diyor.
İtalyan psikolog-kriminolog Adriano Purgato ise Çin’in bu yükselişi ile tüm dünyayı korkuttuğunu yazıyor. Purgato, “Fobia” adını verdiği kitabında “Artan nüfusu ve büyük rekabetçi gücüyle Çin, başlı başına bir korku oluşturuyor. Bu korku karşısında Avrupa ve Amerika yeni tedbirler alıyor' diyor.

ÇİNCE DEVRİ

Çin’in grafiği yükselirken Çince de adeta İngilizce’yi tahtından ediyor. Yazarımız Osman Ulagay, bir süre önce “Geleceğin dünyasında iş yapmak, iş bulmak, fırsatlardan yararlanmak isteyen herkesin Çin ile ve Çince ile ilgilenmesi gerekli” diye yazmıştı.
Neredeyse hemen her gün Hollwood'da dünyayı kurtaran Amerika’dan gelen haberler ise ilginç gerçekten... Amerika'da yuva ve ilkokul çağındaki çocukların ailelerinin dahi çocuklarına Çince öğretebilmek için yarış ettiği belirtiliyor. ABD okullarında Çince yaygınlaşıyor. Asya’da pek çok, Avrupa'da ise bazı ülkelerdeki ilkokullarda, seçmeli yabancı dil olarak Çince okutulmaya başlandı bile.

Kimse artık, öğrenmesi gerçekten güç görünen Çince’ye kayıtsız kalamıyor. Ve tabii Türkiye’de... Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye’de bazı liselerde Çince okutulacağını ve müfredatın hazırlandığını söyledi. Bakanlıktan verilen bilgilere göre pilot uygulamayla Çince öğretilecek okullar yakında belirlenecek. Çince Anadolu liselerinde zorunlu 2. yabancı dil dersi olarak haftada iki saat okutulacak. Genel liseler ve fen liselerinde ise seçmeli yabancı dil olacak. Anadolu meslek liselerinde 9. sınıfta 10 saat, 10-11 ve 12. sınıflarda 4'er saat Çince eğitim verilecek.

ZOR MU KOLAY MI?

Artık ‘İngilizce tahtını Çince’ye bıraktı’ demek yanlış değil sanırım. Aslında komünist yönetimin etkisiyle uzun yıllar yaşadığı kapalı ekonomiyi ya da Çin asıllı Fransız yazar Dai Sijie”nin “Balzac ve Çinli Terzi Kız”daki kahramanlarını kimi yerde “Üniversiteler kapatıldı, lise öğrencileri yoksul köylüler tarafından yeniden eğitilmek üzere kırsal kesime gönderildi” kimi yerde de “Mozart’ın ya da Batılı herhangi bir müzisyenin yapıtları yasaktı bizim ülkemizde” diye konuşturarak anlattığı Mao dönemini düşününce büyüyen dev Çin’in bugün ulaştığı nokta şaşırtıcı geliyor. Ancak yine de bu noktada galiba kâğıt ya da pusula gibi günümüz medeniyetinin temel taşı olarak kabul edilebilecek buluşların ortaya çıkışının Çin’e kadar uzandığını da hatırlamakta da yarar var.

PEKİ ÇİNCE ÖĞRENMEK GERÇEKTEN ZOR MU?

Çin Kültür Merkezi’nin internet adresinde bu soruya verilen yanıt şöyle: “Konuşma Çincesi düşündüğünüzden daha kolay. Çince gramer çok kolaydır. İngilizce’deki gibi istisnaları yoktur.”

Ancak yine aynı adreste “Çince’de tonlamalar bir kelimenin telaffuzu için gerekli olan temel araçlardır. Eğer bir heceyi seslendirirken, ses tonunuz yükselmesi gerektiği yerde düşüyorsa tamamen farklı bir heceyi telaffuz etmiş olursunuz” da deniyor. Yani, kolay mı zor mu tartışılır ama ne demiş bir Çin atasözü; “Bin kilometrelik bir yolculuk ilk adımla başlar.”

Çince öğrenmek istiyorsanız ilk adımı atmak size kalmış.

TÜRK ÇİN İŞ KONSEYİ BAŞKANI ELEŞTİRİYOR: GERÇEKÇİ BİR UYGULAMA DEĞİL

Milli Eğitim Bakanlığı Çince dersleri için hazırlığı sürdürürken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, bu uygulamanın gerçekçi olmayacağını savunuyor. Onay, "Şu an Türkiye'de İngilizce nasıl bir durumdaysa 30 yıl sonra da Çince aynı durumda olacak. Biraz gerçekçi olmak lazım. Daha yardımcı dil olarak İngilizce'nin temelini kuramadık ki Çince'nin temelini kurabilelim" diyor ve ekliyor: "Müfredata Çince eğitim koymak yerine Çin'e her yıl gönderilen bir-iki burslu öğrenci sayısını 200-300 hatta bine çıkarmak gerek. Yüksek lisansını, eğitimini Çin'de tamamlamış insanlara ihtiyaç var. Çünkü ancak onların bilgisiyle bazı sorunlar aşılabiliyor. Lise'de üç yıl Çince öğretileceğine Çin'de 4 ay Çince öğretilsin. Daha az masrafla daha iyi sonuç alınır."
Türkiye'deki kurslarda Çince'nin ancak temelinin öğrenilebileceğini söyleyen Onay, "Ben dört yıl üniversitede Çince ders aldım ama Çin'e gittiğimde ağzımı açamadım. O yüzden Çince'yi Pekin gibi tam kurallarına uygun kullanıldığı yerlerde öğrenmek lazım" diyor

İŞ DÜNYASINDA ÇİNCE SEFERBERLİĞİ

Çince rüzgarı iş dünyasında da sert esiyor. Çin ile Çinliler ile bağlantılarını güçlendirmeye çabalayan işadamları da Çince trendini göz ardı edemiyor. Çin pazarını tanıyan ve bu ülkede yatırım yapan şirketlerin temsilcileri, Çince bilmenin hem ilişkileri geliştirmek hem de rekabet edebilmek için avantaj olduğuna inanıyor. İşte görüşler...





Çinlileri yakınlaştırıyor

Şişecam Kimyasallar Grubu Satış Geliştirme Yöneticisi Levent Ağaoğlu:

"Çin'de yerleşik üç şubemiz var. Bu ülkede görev verilen arkadaşlarımız çalışmaya başlar başlamaz Çince kurslarına katılıyor. Hedef, Çince’yi hızla öğrenmeleri ve en kısa sürede iş görüşmelerini Çince yapmaları. Zira, Çince konuşulduğunda müşterilerimiz bizlere yakınlaşıyor ve bu da pazarda hızla yol almamızı sağlıyor.”

Rekabet için şart

Çimtaş (Ningbo) Steel Processing Co. Ltd Murahhas Aza Naz Türer:

"Çin, her alanda geleneksel iş yapma şeklini değiştirdi. Çinli üretici ile rekabet etmek için Çin’in ekonomik, sosyal, politik ve kültürel dinamiklerini anlamak şart oldu. Çin'in Ningbo şehrinde Çimtaş (Ningbo) Steel Processing Co. Ltd olarak kuruluşumuzdan beri Türk çalışanlarımıza Çince öğretmek amacıyla çeşitli eğitimler düzenliyoruz. Bu etkinlikler, Mandarin konuşma dilinin öğretildiği toplu eğitimlerden, ferdi özel derslere kadar çeşitlilik gösteriyor."

Şanghay’da ilk Türk bankası

Garanti Bankası Şanghay Baş temsilcisi Noyan Rona:

"Garanti Bankası tarafından yapılan araştırmalara göre 21. yüzyılın en önemli ekonomik merkezleri arasında ABD, AB ve Rusya’nın yanı sıra Çin de yer alacak. Garanti, bu sebeple 1999 yılında Şanghay’da ilk Türk bankası olarak bir temsilcilik ofisi açtı. Ülkemizle Çin arasındaki ekonomik, kültürel ve ticari ilişkiler her geçen yıl daha da artıyor. Türkiye, Çin vatandaşları için “turizm ülkesi” ilan edildi. Dolayısıyla Çince bilmek bütün bu açılardan bize avantaj sağlayacak. Ama Çince sadece hafta sonları gidilecek kurslarla öğrenilemeyecek kadar zor bir dil."

ÇİNCE ÖĞRENME MERKEZLERİ

Çince öğrenmek için iki seçenek var. Ya Çin Seddi’ni aşıp yerinde eğitim alacaksınız ya da Türkiye’deki kurslara devam edeceksiniz. Yerinde eğitimle orta düzeyde Çince öğrenmek için en az 6 ay kursa gitmek gerekiyor. İyi seviyede öğrenmek içinse bir yılınızı ayırmanız şart. Çin Kültür Merkezi'nin web sitesi
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
adresinde hem Çin hem Çinçe ve hem de Çin'de eğitim olanakları ile ilgili ayrıntılı bilgileri bulmak mümkün. Çince öğrenmek için başvurabileceğiniz bazı adresler ise şöyle:


Sprachcaffe Yurtdışı Eğitim ve Dil Okulları Tel: 0232 330 41 50

DESK Yurtdışı Eğitim Tel: 0212 444 0 219

Ankara Üniversitesi Dil Öğretim Merkezi TÖMER Tel: 0212 2307083

Çin Kültür Merkezi Tel: 0212 291 71 05

Bil Öğretim Kurumları Tel: 0212 553 95 56

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tel: 0312 292 40 00

Fatih Üniversitesi Tel: 0212 866 33 00

İdealist Eğitim Danışmanlığı Tel: 0216 346 83 24

Erciyes Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Tel: 0212 437 55 35

Çağım Bilgisayar ve Yabancı Dil Kursu Tel: 0232 244 92 23

Antalya Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları ASMEK Tel: 0242 243 15 43

Hicran Tekin

Tarih : 06.11.2006
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
çince bilmenin avantajları çince öğrenmek zor mu naz türer naz turer çince öğrenmek zormu çince öğrenmek kolay mı çince kolay mı çin kültür merkezi ankara naz turer cimtas japonca öğrenmek zor mu japonca bilmenin avantajları japonca mi cince mi garanti sanghay temsilciligi ne is yapar cince ogrenmek zor mu ningbo daki çince öğreten okullar





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2025 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006