KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Kariyer


Kariyer - İş hayatı ile ilgili bilgiler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 15.02.07, 08:53
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Avukatlık

Avukat
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avukat, hukuk öğrenimi görmüş ve adalet önünde kişilerin haklarını savunmayı meslek edinmiş kimselere denir. Avukat aynı zamanda yasalarla ilgili konularda kişilere yol gösterir. Bir avukat serbest ya da bir kuruma bağlı olarak çalışabilir.

Avukatların çoğu hukukun belirli bir alanında uzmanlaşırlar. Belirli konuda uzman olan avukatlar davalara girerek dava avukatı (bazı ülkelerde) olabilir. Bu uzmanlaşma çeşitli konularda kendine başvuranlara danışmanlık yapmak, yol göstermek biçiminde de olabilir. Bir avukat önce söz konusu olayı ya da durumu hukuk açısından değerlendirir, sonra davayı üstlenir. Hukuk deyimiyle "müvekkil" denen savunacağı kişiyi temsil yetkisi aldıktan sonra da gerekli işlemleri yürütür. Duruşmalarda davacı ya da davalıyı, vekili olarak yargı önünde temsil eder. Vasiyetname, sözleşme gibi hukuksal belgeleri düzenlemek de avukatın görevleri arasına girer.

Bazı ülkelerde, avukatlık yapabilmek için, avukatların meslek kuruluşlarına üye olmak zorunludur.


Türkiye'de avukatlık Türkiye'de avukat olabilmek için önce bir hukuk fakültesini bitirmek, sonra bir yıllık staj yapmak gerekir. 2001 yılı Mayıs ayında Avukatlık Kanununda yapılan değişikle Türkiye'de Avukatlık yapabilmek için staj'dan sonra yeterlilik sınavını geçme şartı da getirilmişse de 14 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5558 sayılı kanunla sınav kaldırılmıştır.

Avukatlık Stajının ilk altı ayı adliyede, ikinci altı ayı ise bir avukat yanında yapılır. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmayanlar avukatlık yapamazlar. Başka bir ülkede hukuk öğrenimi görenlerin avukatlık hakkını kazanması için fark derslerinden sınava girmesi zorunludur. Türkiye'de avukatların belli konularda uzmanlaşma zorunlulukları yoktur. Her tür davaya girebilirler. Avukatlar duruşmalara cüppe giyerek çıkarlar; avukatların cüppeleri yargıç ve savcılarınkinden farklıdır.

Ülkemizde de avukatların meslek kuruluşu Baro adıyla bilinir ve ancak bu kuruluşa üye olanlar avukatlık yapabilirler. Resmi kurumlarda çalışan avukatların barolara üye olma zorunlulukları yoktur. Türkiye Barolar Birliği, baroların üye olduğu kuruluştur.

CMK hükümleri gereği avukat tutamayacak durumda olan zanlı ya da sanığa müdafii sağlanabilir. Müdafii olarak görevlendirmeyi baro yapar, ancak müdafii olarak görevlendirilen avukatın ücreti bu iş için ayrılmış fondan ödenir. 1 Haziran 2005 de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca gerek soruşturma (dava açılmadan önceki aşama) gerek koğuşturmanın (iddianamenin mahkemece kabulüne karar verilmesinden sonraki dönem)her aşamasında hem şüpheli/sanık hem de müşteki/katılanın avukat bulundurma hakkı vardır. 1 Haziran 2005 de yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu ile 18 yaşından küçükler, atılı suçlamanın üst sınırı 5 yıl veya daha fazla olan fiiller için ifade ve sorguda avukat bulundurulması zorunludur. Diğer hallerde isteğe bağlı olarak avukat bulundurulabilir.

Diğer davalar için, avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, bu davalarını avukat aracılığı ile yapmak isteyen fakat bunun için mali gücü bulunmayan kişiler, Baroya başvurarak adli yardım kapsamında kendilerine bir avukat tayin edilmesini isteyebilecekleri gibi, adli yardımdan yararlanmak isteğiyle dava açabilir ve davayı açtıkları mahkemenin adli yardım kararı vermesini isteyebilir.

Tarihte avukatla ilgili mevzuat [1]

Dış kaynaklar: Avukat Dizini Projesi [2]
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 15.02.07, 11:16
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Hukuk FakÜltesİ

HUKUK FAKÜLTESİ

Hukuk fakültelerinden mezun olanlar hukukla doğrudan ilişki ve sadece hukuk fakültesi mezunlarınca yapılabilecek hakimlik, savcılık, avukatlık, noterlik mesleklerine girebilecekleri gibi hukukla dolaylı olarak ilişkili müfettişlik, kaymakamlık gibi görevlerle devlet kademelerinde de görev alabilirler.Ayrıca bankalarda ve özel sektör kademelerinde de iş olanakları vardır.
Avukatlık, hakimlik, savcılık, noterlik meslekleriyle ilgilenen hukuk fakültesi mezunları ilgilendikleri mesleğin meslek içi eğitimini fakülte sonrası yapacakları meslek stajı ile edinirler.Bu staj hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra başvurulan mesleğin meslek kuruluşu tarafından verilir.Avukatlık stajı barolarca verilir.2 yıldır ve staj sonunda yapılan sınada başarılı olmak gerekir.Avukatlar bir kurumca istihdam edilebilecekleri gibi mesleklerini serbest olarak da icra edebilirler.Avukatlar yazıhane açmak suretiyle bağımsız olarak çalışabilecekleri gibi, bir şirkete girerek özel sektörde ya da bir devlet kuruluşuna girerek devletin avukatı olarak memur sıfatıyla da çalışabilirler.
Noterlik için 4 yıllık hukuk eğitiminden sonra Adalet Bakanlığına başvurarak noter olma talebinde bulunmak gerekir.Noter olmadan önce Bakanlık tarafından verilen 1 yıllık bir staj süresini başarıyla tamamlamak zorunludur.Türkiye'de her ilçenin noter sayısı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmekte olduğundan, noterlerin diledikleri yerde noterlik yapma şansları bulunmamaktadır.Bir ilçede yeni bir noter açılacağı zaman veya herhangi bir noterlik boşaldığında bu durum Adalet Bakanlığı tarafından duyurulmakta ve adayların başvurusu beklenmektedir.Yapılan başvurularda kıdem olarak en eski noterin başvurusu kabul edildiğinden, noterlik için cazip kabul edilecek büyük şehirlerde yada önemli ilçelerde noterlik, uzun süreli bir çalışma hayatı sonunda ancak gerçekleşebilmektedir.Bir bölgenin noteri kendiliğinden noterlikten ayrılmadığı sürece yerine başkasının verilmesi söz konusu değildir.Ayrıca noterliğe ilk başvuru sırasında da 5-10 yıla varan bekleme süreleri söz konusu olabilmektedir.
Hakim ve Savcılık için 4 yıllık eğitiminin ardından (idari hakimlerle ilgili bazı istisnalar hariç), Adalet Bakanlığı tarafından belirtilen dönemlerde sınav açılmakta ve bu sınavda başarılı olanlar 2 yıl sürecek olan bir staj eğitimi görmektedirler.Türkiye'de daima hakim ve savcı sayısı ihtiyaçların çok altında olmasına karşın, mali nedenlerle hakim, savcılık sınavı bazen birkaç seneyi bulan uzun sürelerle açılmayabilmektedir.Staj eğitimi başarıyla tamamlayan hakim ve savcı adayları görev yapacakları yerin ve mesleğin seçimi için kura çekmektedirler.Hakim ve Savcılık isteğe bağlı olmayıp, bu kura çekiminin sonucuna göre tayin edilmektedir.Bunun anlamı şudur:hiç kimse bu mesleklere başvururken hakim ya da savcı olacağına kendisi karar verememektedir.Kura sonucu hakimlik çıkarsa, hakim, savcılık çıkarsa savcı olunmaktadır.Bu kura çekimi dahi kesin bir görev ayrımını ifade etmez ve zaman içinde hakim ve savcının görevi değişebilmektedir.Yine görev yapılacak yerler de başlangıçta küçük ilçeler olup, hakim ve savcılar kıdemlerine ve başarılı meslek hayatları dikkate alınarak zaman içinde değişik görevlere ve bölgelere atanmaktadırlar.
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 15.02.07, 21:33
cimcime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 29.08.06
Kadın - 34
Mesajlar: 7.624
Teşekkürler: 0
Üyeye 42 kez teşekkür edildi
Standart

bilgiler için tesekkurler
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 15.02.07, 21:45
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart

rica ederim arkadaşlar her zaman elimden geldiği kadar
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Alt 15.02.07, 21:46
cimcime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KeLBaYKuŞ
 
Kaydolma: 29.08.06
Kadın - 34
Mesajlar: 7.624
Teşekkürler: 0
Üyeye 42 kez teşekkür edildi
Standart

saol...................
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2025 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006