Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü; mesleğin etik kurallarına bağlı, yetenekli, yaratıcı sinema ve televizyon profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bölümümüzde eğitim kuramsal ve uygulamalı dersler çerçevesinde yapılmaktadır. Ayrıca; öğrencilerimiz yönetmen, yapımcı ve diğer alanlardaki sektör profesyonellerinin yer aldığı seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla bilgilerini zenginleştirme olanağı bulmaktadır. Teknolojik donanım olarak her türlü olanağa sahip olan Sinema ve Televizyon Bölümü bünyesinde televizyon ve video stüdyoları, kısa film atölyesi, DV formatında kameralar ve gelişmiş montaj birimleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz kendi hazırladıkları projelerde ve okul yapımlarında çalışarak bilgilerini uygulama olanağı bulmaktadır.
Mezunlarımız; görüntü yönetmeni, senarist, kurgucu, televizyon programcısı, sinema yazarı, film yapımcısı, reklam yönetmeni gibi sinema ve televizyon sektörünün değişik iş kollarında çalışma olanağı bulmaktadır.
DERS PLANIDers Kodu Ders Adi ( Teorik - Pratik ) Kredi
1.Yıl - Güz Dönemi
INF1023 Intr. to Comp.&Info.Tech. ( 2 - 2 ) 3
PRL1511 Principles of Communication and Media ( 3 - 0 ) 3
ENG1003 Communications Skills & Academic Reporting I ( 3 - 0 ) 3
FTV1915 Introduction to Film and TV I ( 3 - 0 ) 3
GEP1005 History of Civilization I ( 3 - 0 ) 3
SOC1003 Introduction to Sociology I ( 3 - 0 ) 3
1.Yıl - Bahar Dönemi
POV1115 Photography ( 2 - 2 ) 3
ENG1004 Communication Skills & Academic Reporting II ( 3 - 0 ) 3
GEP1006 History of Civilization II ( 3 - 0 ) 3
FTV1916 Introduction to Film and TV II ( 3 - 0 ) 3
PSY1001 Introduction to Psychology ( 3 - 0 ) 3
2.Yıl - Güz Dönemi
FTV3931 Digital Editing ( 2 - 2 ) 3
TLL2021 Turkish Language & Literature I ( 2 - 0 ) 2
PSY2021 Social Psychology-I ( 3 - 0 ) 3
FTV2921 Camera and Lighting ( 2 - 2 ) 3
FTV2923 Art of Storytelling ( 3 - 0 ) 3
FTV2915 History of Cinema ( 3 - 0 ) 3
2.Yıl Bahar Dönemi
FTV3941 Screenwriting ( 2 - 2 ) 3
VCD2128 Art, Culture and Society ( 3 - 0 ) 3
FTV2914 Film Theory ( 3 - 0 ) 3
FTV2918 Video Production ( 3 - 0 ) 3
GE Elective ( 3 - 0 ) 3
TLL2022 Turkish Language & Literature II ( 2 - 0 ) 2
3.Yıl - Güz Dönemi
FTV3953 Documentary Film Making ( 3 - 0 ) 3
HIST3051 History of Turkish Republic I ( 2 - 0 ) 2
FTV3933 Film Criticism ( 3 - 0 ) 3
FTV4929 Directing I ( 3 - 0 ) 3
FTV4932 Screenwriting Workshop I ( 3 - 0 ) 3
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
3.Yıl Bahar Dönemi
FTV3946 Media Audiences ( 3 - 0 ) 3
FTV3932 Sound in Television and Cinema ( 3 - 0 ) 3
FTV3944 TV Programming and PRoduction ( 3 - 0 ) 3
FTV4944 Screenwriting Workshop II ( 3 - 0 ) 3
HIST3052 History of Turkish Republic II ( 2 - 0 ) 2
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
4.Yıl - Güz Dönemi
FTV4911 Graduation Project I ( 3 - 2 ) 4
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
GE Elective ( 3 - 0 ) 3
ADV4629 Media Ethics ( 3 - 0 ) 3
FTV4923 TV Technology and Culture ( 3 - 0 ) 3
4.Yıl Bahar Dönemi
ADV4634 Media Law ( 3 - 0 ) 3
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
FTV4912 Graduation Project II ( 2 - 4 ) 4
GE Elective ( 3 - 0 ) 3
Departmental Elective ( 3 - 0 ) 3
FTV3956 World Cinema ( 3 - 0 ) 3
********************
Mimar Sinan Üniv. Sinema-TV
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 0
ZayıfEn iyi
kaynak:
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bünyesinde, ülkemizin ilk sinema kulübünü (Kulüp Sinema 7), ilk film arşivini (Türk Film Arşivi), ilk sinema müzesini ve sinema alanındaki ilk bilim-sanat-kültür kurumu olan Sinema-TV Enstitüsü’nü kuran Prof.Sami Şekeroğlu, 1974 yılında Türkiye’de ilk kez sinema eğitimini başlatmıştır. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin 2547 sayılı YÖK yasası ile Mimar Sinan Üniversitesi’ne dönüşmesiyle statüsü yeniden düzenlenen Sinema-TV Enstitüsü, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Merkezi ile Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü adı altında organik olarak birbirine bağlı iki ünite olarak örgütlendi. (Bkz. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Merkezi)
Sinema-TV Merkezi’nin tüm olanaklarından faydalanan Sinema-TV Bölümü; eğitime başladığı günden bu yana Prof. Sami Şekeroğlu’nun oluşturduğu “EĞİTİM İÇİNDE ÜRETİM, ÜRETİM İÇİNDE EĞİTİM” ilkesi doğrultusunda uygulamalı eğitimin sürekli olarak yerli ve yabancı profesyonel sinemacılarla sürdürüldüğü, akademik öğretimle usta-çırak ilişkisini birleştiren dünyadaki tek kurumdur.
Sinema ve televizyon alanında ihtiyaç duyulan sanat adamları ile Türkiye içinde ve dışındaki Üniversitelerin Sinema-TV eğitimi veren birimlerine estetik, teknik ve kuramsal bilgilerle donatılmış Öğretim Elemanları yetiştirmeye yönelik bir eğitimin yürütüldüğü Sinema -TV Bölümünde öğrenciler, MSÜ Sinema-TV Merkezi’nin 10 000 filmlik arşivinden ve Kurumun modern teknolojisinden faydalanmakta, kurumda yapılan profesyonel çalışmalara katılmaktadırlar.
İlk üç yarıyılda teorik ve uygulamalı temel eğitim alan öğrenciler daha sonraki yarıyıllarda danışmanları denetiminde profesyonel olanaklarla her yarıyıl en az bir kısa film çalışması gerçekleştirerek eğitimlerini tamamlarlar. Bu filmler, geniş katılımlı jüriler tarafından değerlendirilir. Akademik kadro, Prof.Sami Şekeroğlu, Prof.Tevfik İsmailov, Memduh Ün, Duygu Sağıroğlu, Nedim Otyam, Feyzi Tuna gibi sinemamızın ünlü ustaları ile Kurumun kendi yetiştirdiği Prof. Cem Odman, Prof. Alev İdrisoğlu, Prof. Asiye Korkmaz, Yard. Doç. Z. Yüksel Aktaş gibi akademisyenlerden ve yine kendi yetiştirdiği Serdar Akar, Uğur İçbak, Mehmet Aksın gibi genç sinemacılardan oluşmaktadır.
DERSLER
GENEL SİNEMA KÜLTÜRÜ I
DERS KODU : STV 101
1.YARIYIL
Dünya ve Türk sinemasına ait önemli ürünlerin bir yöntem doğrultusunda tanıtılıp incelendiği bu derste öğrencilerin sinema kültürünün geliştirilmesi hedeflenmektedir.
TÜRK SİNEMA TARİHİ I
DERS KODU : STV 102
1.YARIYIL
Türk Sinemasının sinematografın ülkemize gelişinden 1960’lara kadar geçen süreç içinde geçirdiği evrelerin incelendiği bu derste ülkenin ekonomik, politik, sosyal, kültürel yapısına paralel olarak film endüstrisinin artistik ve ekonomik durumu ele alınmakta, sinema ustaları hakkında çalışmalar yapılmaktadır.
GENEL SİNEMA TEKNİĞİ
DERS KODU : STV 109
1.YARIYIL
Öğrencilerin çağdaş düzeyde temel sinema teknolojisi bilgisi ile donatılarak daha sonraki sömestrlerde görecekleri mesleki derslere hazırlanmaları sağlanır. Temel optik, renk, ışık ve ses bilgileri, filmin fiziksel ve kimyasal yapısı, kameranın çalışma prensipleri dersin ana konularıdır.
SİNEMA DİLİ I (TEMEL BİLGİLER)
DERS KODU : STV 104
1.YARIYIL
Görsel iletişimin temel prensiplerinin ortaya koyularak, sinemanın kendine özgü zaman, mekan ve gerçeklik kavramları ile bunu oluşturan gramatikal yapısının ve görsel parametrelerin incelenmesi dersin ana konularıdır.
DÜNYA SİNEMA TARİHİ I
DERS KODU : STV 105
1.YARIYIL
Sinematografın keşfine ilişkin araştırma ve buluşlar sürecinden başlayarak sinemanın dünyadaki gelişiminin incelenmesi dersin ana amacıdır.
MAKYAJ
DERS KODU : STV 105
1.YARIYIL
Öğrencilerin sinema için yapılan makyaj ve bu yolla gerçekleştirilen görsel efektler konusunda alt yapı edinmelerini ve konu ile ilgili uygulama yapmalarını amaçlamaktadır.
TV TEKNİĞİ
DERS KODU : STV 108
1.YARIYIL
Ders kapsamında, televizyonda kullanılan elektronik ve dijital teknolojinin temel prensipleri incelenerek teknolojik alt yapı malzemeleri tanıtılmaktadır.
YABANCI DİL I
DERS KODU : STV 121
1.YARIYIL
Öğrencinin yabancı dil bilgisini geliştirerek dünyadaki teknolojik gelişimleri ve sanat olaylarını takip edebilmesi, mesleki araştırma ve incelemeler yapabilmesi amaçlanmaktadır.
GENEL SİNEMA KÜLTÜRÜ II
DERS KODU : STV 201
2.YARIYIL
Dünya ve Türk sinemasına ait önemli ürünlerin bir yöntem doğrultusunda tanıtılıp incelendiği bu derste öğrencilerin sinema kültürünün geliştirilmesi hedeflenmektedir.
TÜRK SİNEMA TARİHİ II
DERS KODU : STV 202
2.YARIYIL
Türk Sinemasının 1960’lardan günümüze kadar geçen süreç içinde geçirdiği evrelerin incelendiği bu derste ülkenin ekonomik, politik, sosyal, kültürel yapısına paralel olarak film endüstrisinin artistik ve ekonomik durumu ele alınmakta, sinema ustaları hakkında çalışmalar yapılmaktadır.
UYGULAMALI SİNEMA-TV TEKNİĞİ
DERS KODU : STV 203
2.YARIYIL
Öğrencinin yaratıcı olarak ortaya koyacağı ürünlerin yetkinliğinin, kullandığı malzemeyi ve teknolojiyi iyi tanıması ile doğru orantılı olacağı görüşünden hareketle bu ders teknoloji ve malzeme tanıtımını konu almaktadır. Ders kapsamında bir önceki sömestrde edinilen teknik bilgiler çerçevesinde uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.
SİNEMA DİLİ II
DERS KODU : STV 204
2.YARIYIL
Sinemanın gramatikal yapısı ile filmi oluşturan görsel parametrelerin örnekler üzerinde ve uygulamalı olarak incelenmesi dersin ana konusudur.
DÜNYA SİNEMA TARİHİ II
DERS KODU : STV 205
2.YARIYIL
Ders kapsamında ülke sinemaları ele alınmakta, farklı kültürel, sosyal ve politik oluşumların sonucunda ortaya çıkan eğilimler, akımlar, sinema yaklaşımları ve önemli sinema ustaları incelenmektedir.
GÖRÜNTÜ PERSPEKTİVİ
DERS KODU : STV 206
2.YARIYIL
Uzaydaki objelerin, mekanların ve olguların üç boyutlu algılanması ve tasarlanması becerisini geliştirmek, obje ve mekanların ışınlarla düzlem içinde görüntülenmesinde perspektiv deformasyonlarının incelenmesi dersin ana konularıdır.
YABANCI DİL II
DERS KODU : STV 221
2.YARIYIL
Öğrencinin yabancı dil bilgisini geliştirerek dünyadaki teknolojik gelişimleri ve sanat olaylarını takip edebilmesi, mesleki araştırma ve incelemeler yapabilmesi amaçlanmaktadır.
FİLM MÜZİĞİ
DERS KODU : STV 251
2.YARIYIL / SEÇMELİ
Halk bilimi konusunun incelendiği ve orkestra enstrümanlarının tanıtıldığı derste ayrıca konulu filmlerde müzik olgusunun analizi de yapılmaktadır.
Konu ile ilgili görsel, işitsel materyal.
SANAT SOSYOLOJİSİ
DERS KODU : STA 164
2.YARIYIL / SEÇMELİ
Toplumsal yapılanmaların ve kültürel kimlikler ilişkisinin ortaya konması. Bunları oluşturan etkenlerin, göstergelerin incelenmesi. a) Yabancı topluluklar, b) Tarım toplulukları, c) Kentlerin ortaya çıkışı
SENARYO YÖNETİM OYUN
DERS KODU : STV 301
3.YARIYIL
Filmsel yapıya uygun olarak görüntünün yazı dili ile tarifinin yapılması, bu yapının bir plan içinde estetik açıdan oluşturulması ve tasarımdan filmsel yapının tamamlanmasına kadar devam eden süreç içinde yönetim ve oyun olgularının incelenmesi dersin ana konularıdır.
SİNEMA-TELEVİZYONDA LABORATUVAR TEKNİKLERİ
DERS KODU : STV 303
3.YARIYIL
Sinema ve televizyonda çekim sonrası işlemlerinin konu edildiği bu derste öğrenciler film baskı-yıkama, video montaj vb.post production işlemlerini uygulamalı olarak görmektedir.
SİNEMA-TELEVİZYONDA ANLATIM YÖNTEMLERİ
DERS KODU : STV 304
3.YARIYIL
İlk iki sömestrde edinilen temel üzerine sinemanın anlatım olanakları araştırılıp zanaat kuramları incelenerek, öğrencinin görsel anlatım deneyimi ve sinema dilini kullanmadaki etkinliği pekiştirilir, yaratıcı yönünün ortaya çıkması sağlanır.
SİNEMASAL ÇEVRE TASARIMI
DERS KODU : STV 305
3.YARIYIL
Doğal ve yapay mekanların ve bu mekanlarda devinen nesnelerin sinemasal yapıya uygun olarak yeniden düzenlenmesi, bu düzenleme ile dramatik yapıya uygun tasarımların oluşturulması ve sinematografik yapının yaratılması dersin ana konularıdır.
UYGULAMALI KURGU
DERS KODU : STV 306
3.YARIYIL
Film ve video montaj ekipmanları kullanılarak kurgu tekniği, teorisi ve uygulaması konusundaki çalışmaları kapsayan ders aynı zamanda öğrencinin filmin genel ritmi ile ilgili araştırma yapabileceği ve bu konudaki sezgilerini geliştirebileceği bir yapıya sahiptir.
STV 307 - GENEL SİNEMA KÜLTÜRÜ III
DERS KODU : STV 307
3.YARIYIL
Öğrencilerin sinema ürünlerini bir yöntem doğrultusunda teknik, estetik, kültürel yönlerden inceleyerek özgün bakış açılarını geliştirmelerini dağlamayı amaçlamaktadır.
TÜRK DİLİ I
DERS KODU : TUR 102
3.YARIYIL
Dersin amacı, öğrenciye anadilinin yapı ve işleyiş özelliklerini gereğince kavramasını sağlamak, dil-düşünce bağlantısı açısından, yazılı ve sözlü ifade aracı olarak Türkçeyi güzel ve doğru kullanabilme yeteneği kazandırabilmektir.
UYGULAMA ATÖLYESİNE GİRİŞ
DERS KODU : STV 401
4.YARIYIL
Daha önceki sömestrlerde verilen teorik bilgilerin ve uygulamaların danışmanlar denetiminde ekipler kurulup filmler çekilerek üretime dönüştürüldüğü bir atölye çalışmasıdır. Öğrenciye öncelikle sinemanın bir ekip çalışması olduğu bilinci kazandırılır ve yapılan ortak çalışmada kişisel beceri ve yeteneklerini ortaya koyması beklenir.
AYDINLATMA TEKNİKLERİ
DERS KODU : STV 403
4.YARIYIL
Diğer teknik derslere paralel olarak farklı aydınlatma ve çekim yöntemlerinin incelenmesi ve görüntünün estetik düzeni üzerine yapılan çalışmalar dersin ana konularıdır.
DEKOR TASARIM VE UYGULAMA
DERS KODU : STV 404
4.YARIYIL
Sinemasal Çevre Tasarımı dersinin devamı niteliğindeki bu ders, dekor tasarımlarının uygulamaya geçirilmesi, elde edilen görsel sonuçların incelenmesi konularını kapsamaktadır.
GENEL SİNEMA KÜLTÜRÜ IV
DERS KODU : STV 405
4.YARIYIL
Öğrencilerin sinema ürünlerini bir yöntem doğrultusunda teknik, estetik, kültürel yönlerden inceleyerek özgün bakış açılarını geliştirmelerini dağlamayı amaçlamaktadır.
TÜRK DİLİ II
DERS KODU : TUR 202
4.YARIYIL
Dersin amacı, öğrenciye anadilinin yapı ve işleyiş özelliklerini gereğince kavramasını sağlamak, dil-düşünce bağlantısı açısından, yazılı ve sözlü ifade aracı olarak Türkçeyi güzel ve doğru kullanabilme yeteneği kazandırabilmektir.
STV 451 - GÖRÜNTÜNÜN KORUNMASI / ARŞİVCİLİK
DERS KODU : STV 451
4.YARIYIL / SEÇMELİ
Kültürel miras niteliğindeki sinema ürünlerinin korunması, arşivciliğin genel tanımı, işlevi, film arşivlerinin tarihçesi, görev ve sorumlulukları, önemli film arşivlerinin yapılanmaları dersin ana konularıdır.
UYGULAMA ATÖLYESİ
DERS KODU : STV 501
5.YARIYIL
Öğrencinin danışman Öğretim Elemanı denetiminde kişisel olarak film çektiği atölyelerin ilkidir. Bu aşamadan başlayarak öğrenciler atölye çalışmalarını uzun yıllar Türk sinemasına ürün vermiş önemli sinema ustaları danışmanlığında yaparlar.
ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ I
DERS KODU : STV 101
5.YARIYIL
Cumhuriyetin yeni yetişen nesillerine, Türk devriminin temellerini sistemli bir eğitimle öğretim benimseterek geleceğin nesillerinin Atatürk İlkeleri doğrultusunda biraraya gelmeleri sağlanır.
SANATLAR VE SİNEMA I
DERS KODU : STV 551
5.YARIYIL / SEÇMELİ
Sanat dallarının incelenmesi, sinema ile olan ilişkilerinin araştırılması dersin ana konularıdır. Bu yolla öğrencinin düşünsel ve estetik temelinin güçlendirilmesi amaçlanır.
PROJEYE GİRİŞ
DERS KODU : STV 601, STV 602, STV 603, STV 604
6.YARIYIL
Atölye danışmanı denetiminde, tüm aşamalarında öğrencinin etkin olarak çalıştığı dramatik yapılı bir filmin oluşturulur. Öğrenci hazırladığı film senaryosunu atölye hocası ile birlikte inceler, tasarımını yapar, ekibini kurar ve yönetim tarafından belirlenerek kendisine verilen tarihler içinde çekim ve montajını yaparak tamamlar.
Öğrencinin yaratıcılığı kadar iş disiplini, malzeme kullanımı ve teknik yetkinliği önemlidir. Bu aşamadan itibaren yapılan film çalışmaları geniş katılımlı jüriler tarafından değerlendirilir.
ATA 201- ATATÜRK İLKELERİ VE INKILAP TARİHİ II
DERS KODU : ATA 201
6.YARIYIL
Cumhuriyetin yeni yetişen nesillerine, Türk devriminin temellerini sistemli bir eğitimle öğretim benimseterek geleceğin nesillerinin Atatürk İlkeleri doğrultusunda biraraya gelmeleri sağlanır.
UYGULAMALI ÇEKİM TEKNİKLERİ
DERS KODU : STV 651
6.YARIYIL / SEÇMELİ
Çekim teknikleri konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yönelik bu ders, kamera ve çekim uygulamaları ile bunların sonuçlarının incelenmesini kapsamaktadır.
UYGULAMALI ÇEKİM SONRASI TEKNİKLERİ
DERS KODU : STV 652
6.YARIYIL / SEÇMELİ
Çekim sonrası teknikleri konusunda uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yönelik bu ders, post-production uygulamaları ile bunların sonuçlarının incelenmesini kapsamaktadır.
SANATLAR VE SİNEMA II
DERS KODU : STV 654
6.YARIYIL / SEÇMELİ
Doğu sanatı ve Türk sanatının incelendiği bu dersin kapsamında ayrıca sanattaki eğilimlerin sinema ile ilişkisi incelenmektedir.
PROJE
DERS KODU : STV 751, STV 752, STV 753, STV 754, STV 755, STV 756
7.YARIYIL / SEÇMELİ
Öğrencinin bireysel bilgi, deneyim ve yeteneğini ortaya koyabileceği bir film projesini atölye danışmanı rehberliğinde seçmesi, bu projenin tüm aşamalarını hazırlaması ve sonuçlandırarak jüri değerlendirmesine sunması aşamalarından oluşmaktadır. Öğrencinin yaratıcı yönünü geliştirmesi ve diploma çalışmasına hazırlanması amaçlanır. Seçtiği alan doğrultusunda eksiklerini tamamlaması için kaynak ve yöntem önerilir, uygulama alanı konusunda yönlendirilir. Bu çalışmada projenin özgün bir dramatik yapıya sahip konulu bir film olması koşulu bulunmaktadır.
FİLM YAPIM ATÖLYESİ
DERS KODU :761-762-763
7.YARIYIL / SEÇMELİ
Öğrencinin bireysel bilgi, deneyim ve yeteneğini ortaya koyabileceği bir film projesini atölye danışmanı rehberliğinde seçmesi, bu projenin tüm aşamalarını hazırlaması ve sonuçlandırarak jüri değerlendirmesine sunması aşamalarından oluşmaktadır. Öğrencinin yaratıcı yönünü geliştirmesi ve diploma çalışmasına hazırlanması amaçlanır. Seçtiği alan doğrultusunda eksiklerini tamamlaması için kaynak ve yöntem önerilir, uygulama alanı konusunda yönlendirilir. Bu çalışmada projenin özgün bir dramatik yapıya sahip konulu bir film olması koşulu bulunmamaktadır.
DİPLOMA PROJESİ
DERS KODU : STV 801, STV 802, STV 803, STV 804, STV 805, STV 806
8.YARIYIL
Öğrencinin sanata yönelik tüm mesleki etkinliğini film veya filmler yaparak ortaya koyduğu disiplindir. Eğitim içinde aldığı teorik ve uygulamalı derslerin, kazandığı teknik ve estetik deneyimlerin kendi yaratıcılığı ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkacak özgün bir çalışma hedeflenir. Danışman Öğretim Elemanı, tüm aşamalarda gözlemci ve yol göstericidir.
********************
Eskişehir Anadolu Üniv. Sinema-TV tanıtım
Donanımı
Tamamı ile öğrencilerin kullanımına yönelik bir televizyon stüdyosu bulunmaktadır. 3 tane profesyonel televizyon kamerasının ( 2 adet SONY Color Video Camera DXC 327 AP, 1 adet JVC BY 110 ) elde edilen görüntüler ve farklı kaynaklardan gelen sesler, stüdyo kontrol odasının teknik olanakları ile çok yönlü olarak eşlenebilmektedir. Bu stüdyoda çalışan öğrenciler yönetimden aydınlatmaya, kameramanlıktan resim seçimine kadar bir televizyon programı yapım sürecinin her aşamasında görev almaktadırlar.
Dış Çekim Donanımı
SONY Pro Betacam SP UVW 100P 1 Adet
SONY DSR-200 DV Kamera 4 Adet
SONY DSR-250P DV Kamera 2 Adet
ve bu kameraların sehpa, mercek ve filtre setleri.
Kurgu donanımı
Media Suite Pro 4.0 (AVID dijital kurgu sistemi) 1 Adet
AVID MCXPro 1 Adet
AVID Xpro 4 Adet
Matrox 2000-2500 Capture kartlı Adobe Premier 3 Adet
16mm Film Kurgu 1 Adet
TARGA-TIPS Programlı Karekter Jeneratörü
Renkli Monitör (37cm) 6 Adet
Dış çekim ve stüdyo çekimleri için her türlü aydınlatma, ses ve görüntü cihazları (800 W. ve 1250 W.'lık ışık kaynakları, mikrofon, monitör, mixer) ile bunlara ait aksesuarlar bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciler Açıköğretim Fakültesi'ne ait 2 profesyonel, uluslararası standartlara sahip stüdyo ve bunlara bağlı birimlerde staj yapmaktadırlar.
Bilgisayar Animasyon Laboratuarı
Öğrenciler bu laboratuarda 8 adet 8MB Ram, 1GB Hard Disk kapasitesi olan 486 DX bilgisayarlarla 3D STUDIO Release 3.0 programında animasyon çalışmaları yapmaktadırlar.
Fotoğraf Stüdyosu
siyah-beyaz ve renkli çekim yapabilmekte gelişmiş baskı teknikleri kullanılabilmektedirler. Ayrıca fotoğraf çekimleri için gereksinim duydukları fotoğraf makinesi ve objektif alabilirler.
Video-DVD-VCD Arşivi ve İzleme Odası
Sürekli olarak gelişen video arşivi sayesinde öğrenciler sinema tarihinin önemli filmlerini izleyebilmektedir
ÖDÜLLER
Bölüm öğretim üyelerinin danışmanlığında yürütülen ve ulusal ya da uluslararası otoriteler tarafından ödüllendirilen çalışmalar şunlardır:
Prof.Dr. Zahur Mükerrem
Göç (1983,10') ve Meydan (1989,45') belgeselleri UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. (2004).
Azerbeycan Devlet Sanatçısı, Azerbeycan Devlet Ödülü. SSVCB ve Azerbeycan mekanı Film Festivallerinden bir sıra ödüller.
2003 Bakü, Bizim Unutulmuş Filmlerimiz Festivali Belgesel dalında Birincilik ödülü (Göç-1986)
Prof.Dr. Gülseren Güçhan
T.C.Kültür Bakanlığı Sinema Araştırma İnceleme ve Değerlendirme Kitabı Yarışması En iyi kitap ödülü (Toplumsal Değişme Türk Sineması)1993
T.C.Kültür Bakanlığı Sinema Eleştirisi Yarışması En iyi eleştiri ödülü (C.Metz'in Göstergebilimsel Psikanalitik Yaklaşımı ile Bir Film Çözümleme)1993
Prof.Dr. Nazlı Bayram
Avrupa İnsan Hakları Komisyonu Araştırma Bursu. M. Barkan, U, Demiray, A. Bayraktar, N. Ulutak ile birlikte. 1985
Prof.Yalçın Demir
Türkiye İş Bankası, Kısa Film Büyük Ödülü.
30.Mannheim Film Festivali Başarı Belgesi.
NHK Japan Prize, Gösterime Değer Filmler Kategorisi.
Yrd. Doç.Dr. Davut Alper ALTUNAY
En İyi Film, Uluslararası İzmir Film Festivali, 1994
En İyi İkinci Film, Marmara Üniversitesi, Kısa Film Festivali, 1994
En İyi İkinci Film, Hürriyet Gazetesi Genç İletişimciler Yarışması, 1993
En İyi Üçüncü Film, Arıburnu Ödülleri, 1993
Yavuzer Çetinkaya Jüri Özel Ödülü, Adana Altınkoza Film Festivali, 1993
Jüri Özel Ödülü İstanbul Deniz İşletmeleri Kısa Film Yarışması, 1993
Yrd. Doç. Dr. Nezih ORHON
Hollanda Hükümeti Bursu, 2002
Morehead State University, Yılın Yabancı Öğrenci Ödülü, 1997
Yüksek Öğretim Kurumu Bursu, 1995
Uluslararası İzmir Film Festivali, Kısa Film Dalı Birincilik, 1994
Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi Kısa Film Yarışması, İkincilik, 1994
Hürriyet Gazetesi, Genç İletişimciler Yarışması, Kısa Film İkincilik, 1993
Orhon Murat Arıburnu, Kısa Film Yarışması, Üçüncülük, 1993
Adana Altın Koza Film Festivali, Kısa Film Jüri Özel Ödülü, 1993
İstanbul Deniz Otobüsleri-Türk Tarih Vakfı Kısa Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü, 1993
Anadolu Üniversitesi, Tenis Turnuvaları, Birincilik, 1988-1995
Morehead State University, Tenis Turnuvası, Birincilik, 1996
Yrd. Doç.Dr. Hakan UĞURLU
Uluslararası İzmir Film Festivali, En İyi Film ödülü, 1994
Marmara Üniversitesi, Kısa Film Yarışması, ikincilik Ödülü, 1994
Hürriyet Gazetesi, Genç İletişimciler Yarışması, İkincilik ödülü, 1993
Arıburnu Ödülleri, üçüncülük ödülü, 1993
Adana Altınkoza Film Festivali, Yavuzer Çetinkaya Jüri Özel Ödülü., 1993
İstanbul Deniz İşletmeleri, Kısa Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü., 1993
Yrd.Doç.Dr. Ufuk KÜÇÜKCAN
Hürriyet Vakfı Genç Gazeteciler Yarışması, Drama Dalı Birincilik Ödülü, 1991.
Orhon Murat Arıburnu Ödülleri, Kısa Film Dalı Üçüncülük Ödülü, 1992.
İtalyan Hükümeti Bursu, Centro Sperimentale di Cinematografia, Roma, İtalya, 1997
********************
Dokuz Eylül Üniv. Sinema-TV
kaynak:
D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü, (1998-1999 öğrenim yılından bu yana) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin düzenlediği merkezi sınavla her yıl otuz öğrenci almaktadır. 1976 yılında Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olup, 1982 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlanan Sinema Televizyon Bölümü, sinema ve televizyon alanında donanımlı, temel sanatsal ve mesleki prensipler açısından duyarlı, çalışmalarında titiz ve kendisini yenilemeye açık araştırmacılar, yazarlar, görüntü yönetmenleri ve yönetmenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Bölüm, kendisi içinde Yönetmenlik, Görüntü Yönetmenliği ve Senaryo Yazarlığı olmak üzere üç sanat dalına ayrılır. Birinci sınıfta alınan dersler her öğrenci için ortaktır ve genel bir kültürel altyapı oluşturmayı hedeflemektedir. Öğrenciler birinci yılın sonunda, danışmanlarının yönlendirmesi ve bireysel seçimleriyle devam etmek istedikleri sanat dalını seçmekte ve ikinci sınıftan itibaren, yine birçok ortak kuramsal dersin yanı sıra, söz konusu alan ile ilgili kendi derslerine devam etmektedirler. Dördüncü öğrenim yılı başlangıcında, her öğrenci pratik veya kuramsal bir tez konusu seçmekte, çalışmalarını danışmanlarıyla birlikte yıl içinde geliştirerek, bölüm başkanlığı tarafından belirlenen tarihte teslim etmekte ve yeterlilik aldığı takdirde mezun olmaktadır.
Sinema Televizyon Bölümü, Uluslararası İzmir Film Festivali'nin düzenleyici ve katılımcılarındandır. Ayrıca bölüm bünyesinde, uzun ve kısa metrajlı olmak üzere çok sayıda dramatik ve belgesel film gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında öğretim üyelerince hazırlanmış otuza yakın kuramsal çalışma, kitap olarak yayımlanmıştır. Uzun süredir yayımlanmakta olan ve Türkiye çapında dağıtılan SineMasaL dergisi de, bölümün sürekli etkinlikleri arasındadır.
Bölümde VHS, S-VHS, Dijital-8, BETACAM kayıt araçları ve bilgisayar ortamında kurgu sistemi bulunmaktadır. Profesyonel amaçlı kullanıma uygun bir televizyon stüdyosu da tamamlanmak üzeredir.
STV 121.2 SİNEMAYA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ragıp TarançSinema dilinin öykü, görüntü, kurgu gibi temel kodlarının genel sinema ilkeleri doğrultusunda bir sinema düşüncesi oluşturma süreci.
Kitle iletişimi, kitle toplumu, kitle kültürü, popüler kültür, popüler ve kitle davranışı kavramları, tanımları, tarihsel sosyolojik gelişimleri, kitle iletişim araçları, yapıları, organizasyonu ve etkileri.
Türkiye’de sinema ve ilk gösteriler. Sinemada “Tiyatrocular Dönemi”, “Geçiş Dönemi”, 1950 sonrasında sinema ve yeni gelişmeler; 1970 sonrası Türk Sinemasında yönetmenler; sanayi, dağıtım düzeni, yarışmalar, belgesel ve kısa filmler; Türk Sinemasındaki hukuki değişmeler.
Sinematografik bir metin, senaryo yazma tekniği. Plan, sahne ve sekans gibi teknik terimlerin yazınsal düzeyde ele alınması ve irdelenmesi. Yazılı bir metnin görsel hale getirilmesi. Yaratıcı etkinliğin ortaya çıkartılması doğrultusunda pratik çalışmalar.
Temel iletişim kavramları ve modelleri, kitle ve alıcı kitleler, verici kanallar, iletişim araçlarının etkileri. Propaganda ve kamuoyu, içerik analiz örnekleri.
Videonun araç ve gereçlerinin tanıtımı, sinema dilinin anlamı, yazınsal ve teknik öğelerin bir dil yaratma yolunda kullanımı. Verilmiş bir metinden yola çıkarak çevre düzenlemesi, teknik donanım, oyunculuk, çekim ve kurgulama konusunda ön bilgiler.
Kaç türlü görüntü yönetim tekniği vardır. Bu yönetim biçimleri için sahip olunması gereken özellikler ve bilgi birikimi nedir? Görüntü yönetmenliği nedir? Bir filmin oluşum aşamasında görüntü yönetiminin işlevi ve amacı nedir?
II. Dünya Savaşı sonrası dünya sinemasının durumu. Yeni Gerçekçilik, Yeni Dalga, Genç Alman Sineması, Free Cinema, Sinema Nouvo akımları, diğer ülke sinemaları, dünya sinemasında yeni görüşler, sanat eğilimleri, ekonomik ve kültürel sorunlar ile devlet ilişkilerinin tarihsel süreç içinde değerlendirilmesi ve genel olarak sinema sanatına yansımalarının örnek filmler ile açımlanması.
Sinema Estetiğinin temel sorunları, tarihi, gerçekçilik etkisi, gerçekçilik izlenimi, sinema estetikçilerinin adı geçen temel sorun üzerindeki değişik görüşleri, geleneksel sinemanın estetik çizgilerine alternatif olarak gelişen estetik anlayış.
Sinema ve televizyon gibi araçlar gerçekliği bir yeniden sunma biçimi mi, yoksa yeniden üretme biçimi midirler? Yoksa her iki işlevi yerine getirebilen araçlar mıdır? Bunun toplumsal, politik, ekonomik, kültürel ve tarihsel kökenleri nedir? Televizyon ve sinema öncesi yeniden sunma ve yeniden üretme biçimleri hangileridir?
Bir film senaryosunun meydana gelişindeki araştırma, tasarlama, yaratım, yazım ve düzeltim aşamalarının, pratik çalışmalar temelinde oluşturulması. Temel anlatım biçimlerinin tanıtılması ve bu doğrultudaki farklı görüş ve tartışmaların incelenmesi. Bunun yanı sıra, uzun metrajlı film senaryosu yazımı için alıştırmalar.
Sinema ve TV'de öykülü filmler üzerine araştırma ve incelemeler. Senaryo yazarlığı açısından bu bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi. Senaryo kavramı temelinde, sinemada türlerin tanımlanması ve tarihsel gelişim süreçleri içerisinde tema, konu, karakterler, olay örgüsü ve mekan tasarımlarının incelenmesi. Buna bağlı olarak türü temsil eden filmlerin ayrıntılı olarak çözümlenmesi.
Televizyonun çalışma biçimleri, stüdyo kamerası çalışma yöntemleri, resim çerçeveleme, elektronik kurgu, stüdyo aydınlatma, lokal aydınlatma, seslendirme, makyaj, prodüksiyon pratiği ve organizasyonu, görsel efektler.
Yalnızca sinema ve televizyon devinimi yeniden üretebilen araçlardır. Ancak devinimin yeniden üretilmesi gerçekliğin yeniden üretilmesi anlamına gelmemektedir. Sinema tarihi, sinema kuramları, sinema estetiği ve sinema göstergebiliminin verileri simülasyon kavramının anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Günümüzde sinema, dünyanın birçok ülkesinde artık ne bir yeniden sunma, ne de bir yeniden üretme sanatıdırlar. Onlar artık bir simülasyon aracıdırlar. Bir başka deyişle olmayan bir gerçekliği sunan araçlardır. Oysa Türkiye'de bu araçlar henüz bu aşamaya gelmemişlerdir. Bu, kuramsal düzeyde tartışılması gereken bir sorundur.
Çağdaş sinemanın anlatım sorunlarının irdelenmesi. Sinema tarihine geçmiş yenilikçi yönetmenlerin ve ortaya çıkan yeni eğilimlerin tek tek yönetmenler bazında ele alınması, açımlanması ve örnek filmlerin çözümlenmesi. 1960 sonrası sinemasında, özellikle de Avrupa sinemasında ortaya çıkan yeni eğilimler, yeni kurgu ve oyunculuk anlayışları.
TV stüdyosunda program yapımı uygulamaları
********************
Konya Selçuk Üniv Sinema-TV
kaynak:
RADYO TELEVİZYON VE SİNEMA BÖLÜMÜ
Tanıtıcı Bilgi
Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü, İletişim Fakültesinin en genç bölümüdür. 1997 yılında açılmıştır. 2005-2006 öğretim yılında da ikinci öğretim eğitim faaliyetine başlamıştır. Normal öğretimde 299, ikinci öğretimdeyse 51 öğrenci öğrenim görmektedir. Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü, kuramsal ve uygulamalı eğitimi birlikte yapan bir bölümdür. Bölüm dersleri, alanında uzman öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir. Ders programı radyo-televizyon alanındaki yeniliklere bağlı olarak güncellenmektedir. Uygulamaya önem veren bölümde, çeşitli birimler bulunmaktadır. Fakültenin kuruşluyla birlikte yayına başlayan Radyo Üniversite; 1998 tarihinde yayına başlayan ÜNTV öğrencilerin uygulama stüdyosudur. Radyo Üniversite; düzeyli müzik yayını, kültürel ve sanatsal programları ve sahip olduğu deneyimli kadrosu ile sürdürdüğü 24 saat kesintisiz yayınları ile Konyanın gurur kaynağı olmuştur.Sinema atölyesi belgesel ve kurmaca film yapımını geliştirmek amacıyla 2005 yılında faaliyete geçmiştir.Bölüm öğrencileri, ders kapsamında ve uygulama birimlerinde çektikleri kısa filmlerle birçok ulusal ve uluslar arası film festivallerinde ödüller kazanmışlardır.
Kısaca Amaçları
Bölümün temel amacı; çağımızın önemli mesleklerinden birisi kabul edilen Radyo Televizyon ve Sinema alanında, teorik ve uygulamalı bilgilerle donanmış, araştırmacı ve sorgulayıcı öğrenciler yetiştirmektir.
DERS PROGRAMI:
********************
Kocaeli Üniv. Sinema TV
kaynak:
1998 - 1999 Eğitim - Öğretim Yılı'nda 27 öğrenci ile faaliyete başlayan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü'nün temel ilkesi çağını kendi yaşadığı toplumu ve dünyayı iyi tanıyan, düşünen, sürekli sorgulayan, radyo, televizyon, sinema alanında yaratıcı ve yapıcı yüksek düzeyde uzman meslek ve bilim adamları yetiştirmektir.
Ders programları, uygulama ve proje yönetimleri bu ilke doğrultusunda ve yeni teknolojik gelişmelerin desteğiyle her yıl gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Aynı zamanda Radyo-Televizyon kuruluşlarıyla teknik ve uygulamaya yönelik işbirliği yapılarak öğrencilerimizin eğitim gördükleri alanlarla ilgili etkinliklerle kendilerini geliştirme olanağı artırılmaya çalışılmaktadır.
Yine fakültemiz bünyesinde başlatılması planlanan kapalı devre radyo ve televizyon yayınları da öğrencilere hem uygulama olanağı sunacak hem de yaratıcılıklarını geliştirmede önemli bir destek ortamı ve laboratuvar olacaktır. 2002-2003 Öğretim yılı itibariyle yayına başlayan Uygulama Radyomuz Radyo Ki, programlı yayın aşamasına gelmiş olup yakın zamanda canlı yayın ve Internetten yayın gibi fonksiyonları da kazanacaktır.
Teknik altyapı bakımından öğrenci uygulamaları ve projelerine destek verebilecek donanıma sahip olan bölümümüz, aynı zamanda kurum dışından da talep edilebilecek özel projeleri de yürütecek, özel amaçlı programlar hazırlayabilecek yeterlilikte.
Temel hedefimizin sektörün ihtiyaç duyduğu bilimsel ve teknik anlamda üst düzeyde birikime sahip elemanlar yetiştirmek olduğunu göz önünde tutarak öğrencilerimizin ikinci yıldan itibaren staj programına dahil olmalarını sağlayarak haber kavramı ve televizyon haberciliği; üçüncü yılda belgesel, haber, kısa film gibi tv projeleri, stüdyo programları yapım-yönetimi ile ilgili deneyim kazanmaları sağlanıyor.
Eğitim alanının üçüncü bileşeni olan sinema ise bölümümüz kapsamında verilen sinema konulu dersler ile aktarılmakta, öğrencilerimizin bu konuda bilgilenmelerini destekleyecek nitelikte sinema tarihinin önemli filmlerinden oluşan oldukça geniş bir arşiv de sürekli zenginleştirilmektedir.
Tarihçe:
Yüksek Öğretim Kurumları ile iIgili kararname ile 20 Temmuz 1982 Tarihinde Marmara Üniversitesi'ne bağlanan Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun Güzel Sanatlar Fakültesi'ne dönüşmesi ile bünyesinde yer alan ve 1983 yılında lisans eğitim ve öğretim programına başlayan Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema - Televizyon - Fotografi Anasanat Dalı, ilk yıl Beşiktaş-Akaretler'de programını yürüttükten sonra 1984 yılında Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'ne taşınmıştır. 1990 yılından sonra Sinema-Televizyon Bölümü adı ile eğitim-öğretim programını sürdüren bölümün Sinema- Televizyon Anasanat Dalında 1995 yılında Canlandırma Film Sanat Dalı kurulmuştur. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü / Güzel Sanatlar Enstitüsü SinemaTelevizyon Anasanat Dalı Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik Programları 1986 yılında başlamıştır.
Eğitim:
Sinema-Televizyon lisans eğitim-öğretimi, öncelikle öğrencinin kişisel yaratıcı güçerini geliştirmeyi; çağdaş, araştırmacı, düşünen ve yenilikçi bireyler olarak yetişmelerini amaçlar. Dört yıllık eğitimin ilk iki yılında öğrenciler, genel sanat kültürü, yabancı dil dersleri yanında Sinema-TV sanatının alt yapısını oluşturacak; hareket, ses, zaman ve teknolojik öğelerle örülü kuramsal ve uygulamalı derslerle birikim ve deneyim kazanarak, sanatsal duyarlılık ve becerilerini geliştirirler. İlk iki yıl içinde toplu projelerde üretim olanakları yaratılarak bitmiş film gerçekleştirme olanakları araştırılır. Üçüncü yılda öğrenciler yönelmek istedikleri uzmanlık konularından önceki çalışmaları da gözönünde bulundurularak senaryo ve görüntü arasında seçim yaparak film dersleri ile seçtikleri konularda ağırlıklı eğitim görürler. Üçüncü yıl sonunda her öğrenci kişisel filmini gerçekleştirir. Dördüncü yıl yönetim ve yapım dallarında uzmanlaşmak üzere araştırma yapan öğrenciler, ikinci yarıyılda film projelerini gerçekleştirmek üzere hazırlanarak, bitmiş bir film ve yapım dosyası ile Lisans eğitimlerini tamamlarlar.
Sinema-Televizyon Anasanat Dalı Yüksek Lisans derslerinin genel amaçları:
Öğrencilerin kültürel ve sanatsal altyapıları doğrultusunda teorik, yaratıcı ve teknik yönden araştırmalar üzerinde yoğunlaştırarak, belirli alanlarda uzmanlaşmalarını ve kavramsal bir içeriği olan kısa film hazırlamalarını sağlamaktır. Sanatta Yeterlilik derslerinde öykülü, belgesel, deneysel fılmlerin teorik, estetik ve eleştirel yönleri vurgulanır. Ayrıca multimedia çalışmaları üzerine analiz ve çalışmalar yapılır. Tüm araştırmalar bitmiş bir film ve yapımın tüm aşamalarını içeren bir tez ile tamamlanır
+REP please,Daha var mı bilmiyorum ama bulabildiklerim bunlar.Lise bitsin gideceğim üni.ler belli