Adım adım LILO dünyasına giriş.
Gelecek Linux'u başarıyla kuruyorsunuz. Ancak açılırken bilgisayarınız "LI" yazıp kalıyorsa, yapabileceğiniz işlemleri burada anlattık.
Aslında izlemeniz gereken sıra o kadar zor değil. Hemen konuya geçelim. İlk önce elimizdeki linux açılış disketimizi bilgisayarımıza takalım ve bilgisayarımızı disket ile açalım.
NOT: Eğer açılış disketi oluşturmadıysanız. Kurulum yaparmış gibi bilgisayarınızı CD ile açın. Karşınıza gelen
boot:
ekranına şunları yazalım.
boot: vmlinuz root=/dev/hdax
Burada X ile gösterilen kısıma diskinizde Linux'ü kurduğunuz bölüm numarasını yazmalısınız.
Şimdi karşımıza gelen Login: ekranına root yazalım. Sonrada root şifremizi girelim.Komut satırında iseniz pico,vi gibi bir metin editörü ile grafik ortamda iseniz kate,gedit gibi bir metin editörü ile /etc dizini altındaki lilo.conf dosyasını açalım. Komut satırında işlem yaptığınızı varsayarak şu komutları yazarak lilo.conf dosyasını açıyoruz.
pico /etc/lilo.conf
Karşınıza burdaki lilo.conf dosyasına benzer bir dosya çıkacak
prompt
timeout="50"
default=linux
boot="/dev/hda"
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
message=/boot/message
lba32
image="/boot/vmlinuz-2.4.18-10"
label="linux"
initrd="/boot/initrd-2.4.18-10.img"
read-only
root="/dev/hda3"
other=/dev/hda1
optional
label="DOS"
image="/boot/memtest"
label="BellekTesti"
Eğer sizin lilo.conf dosyasınızda burda koyu renkte gösterdiğimiz lba32 yazısı yoksa kendi lilo.conf dosyanıza burdaki yerini gözönüne alarak ekleyin. Eğer lilo.conf dosyanızın içinde linear yazan bir kısım varsa bu kısmıda silmelisiniz.Şimdi CTRL+X tuşlarına basarak karşımıza gelen değişiklikleri kaydetmek istiyor musunuz sorusuna Yes diyerek kaydedelim.Tekrar komut satırındayız. Burda liloyu tekrar mbr ye yazdırmak için
lilo
Komutu verelim.Bundan sonra sisteminizi her başlattığınızda "lilo" karşınıza gelecektir.
Gelecek Linux kurulumunu sorunsuz bir şekilde tamamladıktan sonra bilgisayarınızı tekrar başlattınız ve "L" yazıp kalıyor. Bu durumda aşağıdaki işlemleri sırasıyla yapın.
Bu hatanın çıkmamasının nedeni harddiskinizi(linux kurulu) SLAVE olarak tanımlamış olmanızdan kaynaklanıyor. Bunu düzeltmek için bilgisayarınız açılırken Del tuşuna basın.(bazı bioslar için F2 tuşuda olabilir) Biosa girin.
Bios menüsünde STANDART CMOS SETUP seçeneğine girin. SLAVE olarak tanımladığınız hardiskinizi MASTER olarak tanımlayın. Sonra ESC tuşuyla çıkın. Yaptığınız değişikliği kaydedin. Bilgisayarınız yeniden başladığında LILO karşınızda olacaktır.
NOT: Bios meüsünde IDE HDD AUTO DETECTION gibi bir seçenek varsa bunu kullanmayın.
# EK:Gelecek Linux 2.0 sürümü ile sistem ayarlarını kolayca yapmanızı sağlayan GLMENÜ programıyla beraber gelmektedir.Bu program sayesinde birçok sorunu ve ayarlamaları kolayca halledebilirsiniz.Programa ulaşmak için konsolda glmenu yazmanız yeterli(tabi root olarak)
Programın Ayarlar menüsünden; Dosya düzenle menüsünden; İnternet menüsü menüsünden; GL 2.0 RPM Menüsünden;
Ağ kartı ayarları
Fare ayarları
Grafik kartı
Klavye ayarları
Modem ayarları
Ses kartı
Sistem servisleri
Yazıcı ayarları
Dosya işlemlerini SSH,Telnet gibi internet seçeneklerini RPM paketleri ile ilgili işlemleri
Sistem bilgileri menüsünden; Sistem araçları menüsünden; Window manager çalıştır menüsünden;
Ağ/internet/www ayar bilgileri
Hardware bilgileri
Karışık bilgiler
Ses kartı bilgileri
Sistem mesajları göster
X-Window sistem bilgileri
Boot disketi oluştur.
E-posta
Floppy(formatlama/mount/umount)
Kullanıcı(ekle/sil/parola değiştir)
Sistem servis ve demonları
Sistem yedekleme
Window manager ayarlamaları
Bu program ile birçok sorununuzu ve yapmak istediğiniz birçok işlemi kolayca halledebilirsiniz.
LILO hata mesajları ve anlamları
LILO çalışma kodu iki böümden oluşmaktadır. Birinci bölüm açılış sektörü, ikinci bölümde /boot/boot.b kısmından oluşur. LILO kurulumu esnasında sistem harita sayfası oluşturulur. LILO işletim sistemi için gerekli olan yönlendiricileri bulur ve çalıştırır.
LILO yüklenirken LILO kelimesi ekranda görüntülenir. Her kelime görüntülenmeden önce ve sonra bazı işlemler aktif hale gelir. Eğer, LILO yüklenirken ekranda askıda kalırsa görüntülenen harflerden problemin ne olduğu anlaşılır.
Hiçbir şey görüntülenmezse;
LILO'nun hiç bir kısmı yüklenmemiştir.LILO kurulmamıştır yada açılış sektörünün bulunduğu harddisk bölümü aktif değildir.
L hata kodu;
Açılış yükleycisinin birinci bölümü yüklenmiştir. İkinci bölüm ise yüklenmemiştir. İki digital sayı hata kodu ne tür bir problem olduğunu gösterir. Genellikle medya hatası(fiziksel hata) yada harddisk geometri uyuşmazlığını ifade eder.
LI Hata kodu;
Açılış yükleyicisinin birinci bölümü ikinci bölümünü yüklemiş, fakat çalıştıramamıştır.Bu genellikle hardisk-geometri uyuşmazlığı yada /boot/boot.b dosyasının harita kurucusu çalıştırmayarak yerleştirilmesinden kaynaklanır.
LIL Hata kodu;
Açılış yükleyicisinin ikinci bölümü çalışmıştır, fakat sistem harita sayfasından açıklayıcı tablo yüklenememiştir. Genellikle tipik bir medya hatası yada geometri uyuşmazlığından kaynaklanır.
LIL- Hata kodu;
Açıklayıcı tablosu bozuktur. Genellikle geometri uyuşmazlığı yada /boot/boot.b nin harita kurucusunu çalıştırmayacak yere yerleştirilmesinden kaynaklanır.
LILO ; LILO başarıyla yüklenmiştir.
NOT: Bu döküman Werner Almesberger'in LILO User Guide adlı dökümanından bir alıntıdır.
|