KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Bilgisayar & İletişim > İşletim Sistemleri


İşletim Sistemleri - Windows ve Linux hakkında bilgiler, haberler ve eklentiler


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 21.04.07, 23:17
..::ShadoW::.. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 15.01.07
Erkek
Mesajlar: 74
Teşekkürler: 0
Üyeye 11 kez teşekkür edildi
Standart Dhcp Server Kurulumu Ve Konfigurasyonu

DHCP (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü)

TCP/IP protokolünü kullanan aglarda ikisi gerekli olmak üzere bes adet parametre kullanilir.. Bunlar IP, Subnet Mask, Gateway, DNS ve WINS dir. Bunlardan IP ve Subnet'in degerinin mutlaka girilmesi gerekir.

Ancak bir network üzerinde makine sayisinin artmasi sonucu bu degerlerin girilmesi hem zorlasir hemde hatali girilmesi sonucu makinelerin baglanti sorunlariyla karsilasiriz. Bu sorunu çözmek için olusturulan bir server üzerine DHPC (Dynamic Host Configuration Protokol=Dinamik Bilgisayar Konfigurasyon Protokolü) adi verilen bir servisin kurulmasi sonucu gerekli olan bütün konfigurasyon degerlerinin diger makinelere otomatik olarak baglanmasini saglamis oluruz. Bunun için networke bagli statik IP(Internete çikista kullanacagi legal IP degeri) ve gerekli degerleri dogru girilimis bir makine üzerine DHPC Prokolünü kurduktan sonra networkte bulunan diger client makineler IP degerleri bos birakilip bu degerleri DHPC üzerinden isterler. Client bu istegi verdikten sonra DHCP IP araligindan seçilen bir IP degeri belirli bir zaman araliginda bu clienta kiralar. Ve en son olarak client aldigi IP numarasini onayladiktan sonra o tarih araliginda client'a o IP atanir ve süre sonunda IP numarasi geri alinir.Ve ondan sonra istenirse tekrar bir IP verilir. DHPC server'in genel çalisma prensibi bu sekildedir.

Her hangi bir client'in aldigi IP adresini komut satirinda

C:ipconfig

Komutunu yazarak IP adresini, Subnet Maskini ve Default Gateway'ini ögrenebiliriz.Daha ayrintili bilgi istersek yani kartin MAC adresini, Host ismini (makine adi), DNS ayarlari gibi bu sefer ise

C:ipconfig /all yazmamiz yeterlidir.

DHPC 'den eger bir client bir IP numarasi aldiysa

C:ipconfig /release komutuyla aldigi bilgileri birakmasini saglayabilir
C:ipconfig /renew yazarsak tekrar yeni bir deger almasini saglayabiliriz..

DHCP SERVER KURULUMU VE KONFIGURASYONU

DHCP servisinin kurulmasi için statik IP'si olan ve bir NT Server makine üzerine Control Panel içindeki Network Objesi altindan Services tabindan Add.. Buttonuna basarak yeni bir servis olarak DHCP Servisini ekleriz.Ve makine restart edilir. DHCP Servisi kurulmus olur daha sonra konfigurasyonuna geçelim. Istemcilere verecegimiz IP adres havuzunu tanimlamaliyiz. Daha sonra istemcilerin kullanacagi subnet mask degerini girmemiz gerekir. Ama bazi durumlarda server gibi kullanilan makinelerin kendine ozgu IP degerleri olabilecegi için onlarin adreslerini statik olarak vermek ve IP havuzundan çikarmamiz gerekir. Bazi makinelerinde hep ayni IP'yi almalarini istersek kendilerine ozgu IP degerlerini rezerve ederiz. DHPC server servisini konfigure etmek için Administrator Tools menüsü altinda DHPC Manager menusu kullanilir.

DHCP sunucu hizmetinin konfigurasyonu için ilk olarak bir scope tanimlanir. Scope DHCP'nin degitacagi IP degerlerinin araligidir. Eger ag birbirlerine router dedigimiz yönlendiricilerle birbirine bagliysa bu durumda scope sayisi birden fazla olabilir.

Simdi artik DHCP konfigurasyonuna geçebiliriz. Ilk olarak Administrator Tools arltindan DHCP Manager çalistirilir. Local Machine üzerine tiklanarak Scope menusunden Create diyerek yeni bir scope olusturalim. Daha sonra Start Adress olarak istemcilere verecegimiz IP'lerin ilk degerini ve End Adress kisminda verilecek son IP degerinin yazalim.Subnet mask için ag üzerinde kullandigimiz subnet mask degeri girilir. Excluded Adresses kisminda, verdigimiz IP araligi içindeki bir grup IP degerini çikarmak için kullanilir. (Bu degerler statik olarak kullanildigi için bunlari hariç tutmamiz gerekir ) Lease Durationda ise client"a verilen IP degerinin ne kadar sonra geri alinacagi degeri girilir. Bu degeri çok degisen IP degerlerine göre 3-5 gün arasinda vermek uygun olur. Name kisminda scope'un ismi Comment 'te ise ilgili yorum bulunur. Bu degerleri girdikten sonra OK 'e basildiktan sonra sonra bu scope'u aktif edip edilmeyecegi sorulur. Buna Yes dersek scope aktif hale gelmis olur. Manager 'da aktif olan scopelar yaninda sari lambayla ifade edilir. Aktif olmayanlarin yaninda lamba bulunmaz. Scope tanimlandiktan sonra IP ve subnet maske bilgilerini direk olarak clientlara yollamis olduk bundan sonra diger bilgileri yani default gateway, WINS ve DNS server IP Bilgilerinide DHCP tarafindan yollayabiliriz. Bunun için DHCP Manager'dan DHCP Option'I seçiyoruz. Burada yapilan konfigurasyonlar bütün scopelari yada seçili bir scope'u etkileyebilir.DHCP üzerinden bir scope seçildikten sonra DHCP Options menüsünden Global veya Scope seçilir. Burada Unused Options kisminda daha önce tanimlamadiginiz ve tanimlaya bileceginiz degerlerin listesidir. Bunlardan en çok kullanilanlari asagida verilmistir.

003 Router Router'ın adresi yani default gateway değeri
006 DNS Servers DNS Server adresi girişi
044 WINS/NBNS WINS Sunucunun adresi
046 WINS/NBT node type NETBIOS isim çözümlemesinin tipi girilir.
047 NetBIOS Scope ID NetBIOS Scope ID'si tanımlanır.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla

Konuya Ait Popüler Kelimeler
server makineleri server makinaları





© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2025 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006