KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Hobiler


Hobiler - Çeşitli hobilerle ilgili bilgiler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 11.03.07, 00:14
avidus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 23.02.07
- 39
Mesajlar: 6
Teşekkürler: 0
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart hadi bilgisayar toplayalım

Aslında bi çok kişi bu işi bi hobi olarak görmesede bilgisayar toplamak gayet zevkli ve kolay bi iştir, arada sırada içini açıp ne var ne yok diye karıştırmak bi bilgi sahibi değilken tehlikeli olsada eğer bilgi sahibiyseniz sizin için çocuk oyuncağı sayılır.

Önce bir bilgisayar toplamak için atılacak olan adımlara bir göz atalım.

Boş kasayı açıyoruz
Bileşenleri takılmaya hazır hale getiriyoruz
Anakartı takıyoruz
Bellek, işlemci ve soğutucuyu takıyoruz
Ekran ve ses kartını takıyoruz
Sabit diski ve disket sürücüsünü takıyoruz
Kabloları bağlıyoruz
Sürücü ve anakartın güç kablosunu takıyoruz
Kasanın ön panelinin kablolarını takıyoruz
Son kontrolleri yapıyoruz

1. Boş Kasanın Açılması
Kullandığımız kasa ATX standardında ve 300-watt'lık güç kaynağı kullanıyor. İki tarafındaki paneller vidaları söküldükten sonra çıkartılabiliyorlar. Bazı kasaların ters U biçiminde tek bir dış kapağı olabilir. Her iki durumda da bu kapakları çıkartarak müstakbel bilgisayarınızın kasasının içerisine iki taraftan da erişebilir durumda olmalısınız.

Bir kasanın modülerliğini ve kalitesini ölçmek için fiyatına bakabilirsiniz. Genelde ucuz kasalarda bileşenleri belli bir sıra ile takmak zorunda kalırsınız ve bu kasaların metal aksamı yumuşaktır, keskin kenarları da olabilir. Pahalı kasalarda daha akıllıca tasarımlar uygulanmıştır, kullanılan malzeme daha sert ve sağlamdır, keskin kenarlar törpülenmiştir ve güç kaynakları daha kalitelidir.

Yan panelleri söküp kasanın içerisini açınca üretici firmanın kasanın içerisine koyduğu aksesuarları görürsünüz. Güç kablosu ve vidalar mutlaka olmalıdır, bazı durumlarda kasa ayaklıklarını da burada bulabilirsiniz.


ANAKARTIN TAKILMASI
Kasamızda bulunan çekmece anakartın ve bileşenlerinin takılmasını son derece kolaylaştıran bir seçenek. Ucuz kasalarda anakart direkt olarak kasanın üzerine vidalanır. Eğer bu tür bir kasa kullanacaksanız, önce kasayı bu taraf alta gelecek şekilde yere yatırmalısınız. Bundan sonra anakartı sabitlemek için kullanılacak olan ayaklıkları vidalayın. Resimde ayaklıklar kasanın üzerine takılı olarak görülüyorlar. Genelde kasanın paneline gerektiğinden fazla delik delinmiştir. Bu delikler anakartların oturtulması için kullanılan standart yerleşimleri gösteriyorlar. Bunlardan kaçının kullanılacağı tamamen kullandığınız anakartın üreticisine kalmıştır. Genelde her anakart her kasaya takılabilir. Anakartınızın delikleri ile kasanın deliklerini karşılaştırın ve ayaklıkların hangi deliklere oturtulacağına karar verin.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

İŞLEMCİ VE SOĞUTUCUNUN TAKILMASI
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
işlemci soketinin anahtarını kaldırın.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
işlemciyi sokete takın ve anahtarı kapatın.
Önce işlemciyi sokete oturtun. Bunu yapmak için soketin kenarında görülen anahtarın kaldırılması gerekiyor. Eğer işlemcinizin alt bölümüne bakarsanız bir köşede bir iğnenin eksik olduğunu göreceksiniz. Bu köşeyi soketin üzerindeki eksik delikli köşeye denk getirin. Bu köşe işlemcinin yanlış takılmasını engellemek için konmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta işlemciyi sokete girmek için hiç bir şekilde zorlamamak. Eğer işlemcinin yönünün düzgün olduğundan emin olmanıza rağmen işlemci sokete oturmuyorsa büyük ihtimalle iğnelerinden biri eğrilmiş demektir. Eğer bu tür bir durum söz konusu ise eğik iğneyi tornavida veya pense ile düzleştirin. İşlemciyi oturttuktan sonra anahtarı kapatın.

BELLEKLERİN TAKILMASI
Bellekler anakarta uygun olmalıdır. Şu anda piyasada üç tip bellek var: SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM. Kullanılacak belleğin tipi anakartın yongaseti tarafından belirlenir. Bellek standardını anakartın kutusundan veya kullanım kılavuzundan öğrenebilirsiniz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Belleğin takılması. Bellek modülünün altındaki bir çentik belleğin doğru yönde takılmasını garanti altına alır. Bu çentik SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM'lerde farklı yerlerdedir[/SIZE]
DIMM bellek modüllerinin altında bellek yuvalarına uygun gelen bir çentik vardır. Belekleri zaten yanlış takamazsınız, ancak takmadan önce bellek modüllerini yuva ile aynı hizaya getirmelisiniz. Bundan sonra belleği yavaşça yuvaya doğru bastırın. Burada dikkatli olmalısınız, çok fazla bastırırsanız anakartın içerisindeki veri hatlarına zarar verebilirsiniz. En iyi yöntem önce bir tarafı, daha sonra diğer tarafı bastırmaktır. Bir taraf tam olarak oturtulduğunda bir çıt sesi duyacaksınız, anahtar çentiğin üzerine kapanacaktır. Bellekleri dışarı çıkartmak için anahtarları yanlara açmak ve bellek modüllerini elle dışarı çekmek yeterlidir.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Birinci engel aşıldı, anakarta işlemci, soğutucu ve bellek takıldı.

Ekran, Ses Ve Ağ Kartları
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Ses kartı (solda) ve ekran kartı (ortada) yerlerine oturtulmuş durumda. Gerekirse bir ağ kartını takmak için de yer var.
Günümüzde ekran kartları genelde bu iş için özel olarak üretilmiş olan AGP yuvalarına takılır. Bu yuva PCI yuvasından farklı olarak kahverengi renklidir ve anakartın ortalarında yer alır. PCI ekran kartları çok nadiren kullanılır. Bundan sonra yapacağınız iş her genişleme kartı (ses kartı dahil) için bir PCI yuvası seçmek. Bir genişleme kartını takmadan önce kasanın arka tarafındaki kapaklardan gerekli olanını çıkartmalısınız. Genelde bu iş için vidalar kullanılır, ama bazı kasalarda plastik klipsler de bulunabiliyor. Bazıları ise kasaya bağlıdır, tornavida ile kanırtıp kırmak gerekebilir.Basit bir sistemde hangi kartın hangi PCI yuvasına takılacağını belirlemek kolaydır. Ancak deneyimlerimiz ışığında bazı anakartlarda PCI yuvası seçiminin zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, bazı kartlarda IRQ'lar iki veya üç kere paylaşılabiliyor. Bu tür kaynak çakışmaları anakart ve işletim sisteminin beraber düzgün olarak çalışmasını engelleyebiliyor. Genelde bu sorunu çözmek için dert çıkartan PCI kartını başka bir yuvaya takmak veya IRQ ayarlarını elle yapmak gerekir. Diğer sorun ise tamamen ergonomik. Eğer kartın üzerinde büyük bir soğutucu plaka varsa bu kartı anakartın çok ısınan bir bölgesine takmamak gerekir. İşte bu yüzden, fazla ısınmayı önlemek için ses kartını ekran kartının yanındaki yuvaya takmadık.

Sabit Diskin Ve Disket Sürücünün Takılması
Sabit diskinizi size uygun şekilde (single, master veya slave) ayarlamış olduğunuzu varsayıyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta sabit disk takılmış olarak görülüyor. Görebileceğiniz şu anda kasanın içerisini ayna gibi görebiliyoruz. Eğer anakart çekmecesini yerine itmiş olsaydık sabit diski sol taraftan vidalamak mümkün olmayacaktı.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Şu anda hala sabit disk ve disket sürücüye erişebiliyoruz. Kenardan disk vidalarını görebilirsiniz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Her sürücünün iki tarafında da ikişer vida kullanın. Sürücü soğutma olayı özellikle günümüzün 7,200 rpm sürücüleri için çok önemli. 7,200 rpm hızında çalışan sabit disklerin ısısı kolaylıkla 50 derecenin üzerine çıkabilir. Bu yüzden diskin etrafında ısının dağılabilmesi için mutlaka biraz alan bırakmalısınız. Güç kaynağının fanı çoğu durumda kasanın içerisine yeterli hava akımı sağlayabilecektir.

CD-ROM Sürücüsünün Takılması
Bir CD-ROM sürücünün takılması aynen bir sabit diskin takılması gibidir. Önce jumper ayarlarının doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
CD sürücüsü yuvasında.
Bilgisayar kasasının ön paneli plastik bir kapak ile kapatılmıştır. Arka taraftan bakınca buradaki metal bölümü görürsünüz. Bu metal yekparedir, sadece sürücüler ve kablolar için gerekli delikler açılmıştır. Plastik kapağı çıkarttığınızda bu alanı görürsünüz. CE standartlarına göre ön panelin metal olması birkaç yıldır zorunlu. Çünkü metal elektromanyetik emisyonu düşürüyor.
Kabloların Bağlanması
Bilgisayarınız şu anda aşağıdaki fotoğraftaki gibi görünmelidir. Anakart, işlemci, bellekler, ekran kartı, ses kartı, sabit disk, CD-ROM ve disket sürücü gibi anahtar bileşenler takılmıştır. Şimdi sırada kabloları bağlamak var.

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
PC, kabloları takılmamış durumda.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Veri kabloları. İşaretler elektriğin aktığı yönü gösteriyor. Altta 80 iğneli sabit disk kablosu, üstte 34-iğneli disket sürücü kablosu görülüyor.
Sürücü güç konektörleri
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
5 ve 12 voltluk dört iğne. Disk sürücü güç konektörü veri kablosunun sağ yanında görülüyor.
Güç kaynaklarında sürücülere elektrik sağlayan en az beş kablo bulunur. Eğer bundan fazlası gerekiyorsa, bir "ayırıcı" kullanabilirsiniz. Bir ayırıcı, tek bir kablodan iki güç kablosu çıkartmak için kullanılır. Kabloların uçları ve girdikleri yerler hata olmaması için eğik şekildedirler. Disket sürücülerinin fişleri (konektörleri) küçük boyutludur ve güç kaynağından gelen kablolar arasından ayırt etmek kolaydır. ATX kablosu da güç kaynağından anakarta elektrik iletmek için kullanılır. Duruma göre ATX12 veya P6 konektörünün bağlanması gerekebilir
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

ÖN PANEL BAĞLANTILARI
Ön Panel Bağlantıları - HDD LED (sabit disk ışığı), güç (açma/kapama) düğmesi ve RESET düğmesi üst sırada. Altta ise mini hoparlör bağlantısı görülüyor.
Bütün anakartlarda ön panel fonksiyonları için gereken bağlantılar kartın alt sağ bölümüne yerleştirilmiştir. Anakartınızın kullanım kılavuzundan hangi iğneye neyin bağlandığını öğrenebilirsiniz. Anakatın üzerinde yazan kısaltmalar deneyimsiz kullanıcılar için bir anlam ifade etmez.

SP, SPK, veya SPEAK: Dört iğneli hoparlör bağlantısı
RS, RE, RST veya RESET - iki iğneli RESET kablosu buraya bağlanır.
PWR, PW, PW SW, PS veya Power SW - bunların hepsi güç düğmesi anlamına gelir, bilgisayarın açma/kapama düğmesinden gelen iki iğneli kablo bağlanır.
PW LED, PWR LED: Güç LED'i - Bilgisayarın açık olduğunu gösteren ön panel ışığının iki iğneli bağlantısı.
HD, HDD LED - bu iki iğneli bağlantıya sabit disk aktivitesini gösteren LED bağlanır
Ters veya düz takmak konusunda endişe etmenize gerek yok. RESET ve AÇMA/KAPAMA düğmeleri her durumda çalışırlar. Ancak LED'ler ters takıldığında çalışmazlar. Eğer bu türbir sorun yaşarsanız bağlantının yönünü değiştirmeniz yeterlidir.

Son Kontroller
Tebrikler - Başardınız. Bütün bileşenleri taktınız ve bağlantıları yaptınız. Yeni bilgisayarınızı açmadan önce her şeyi bir daha gözden geçirmenizde yarar var. Aşağıdaki listedeki kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin:

Anakartın jumper ayarları. İşlemciye uygun mu?
Sürücü jumper ayarları: master/ slave doğru mu?
İşlemci, bellek modülleri ve genişleme kartları tam olarak oturtuldu mu?
Bütün kabloları bağladınız mı? Tam olarak oturuyorlar mı?
Genişleme kartlarının vidalarını taktınız mı? Sürücüler sabitlendi mi?
Bütün sürücülerin güç bağlantılarını yaptınız mı?
Yukarıdaki listeyi de kontrol ettikten sonra bilgisayarınızı açabilir ve işletim sisteminizi yükleyebilirsiniz.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 11.03.07, 11:50
zebani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 8.365
Teşekkürler: 45
Üyeye 137 kez teşekkür edildi
Standart

paylaşım içn tşkler
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 14.03.07, 17:49
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart

Teşekkürler... Ancak resimler korumalı galiba. Sitenin adı çıkıyor...
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 14.03.07, 19:06
zebani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 29.08.06
Erkek
Mesajlar: 8.365
Teşekkürler: 45
Üyeye 137 kez teşekkür edildi
Standart

tom's hardware guide mı ne onlar resim mi??
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Alt 25.03.07, 22:08
Drunkenstein - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Devrimci Baykuş
 
Kaydolma: 15.10.06
Erkek
Mesajlar: 152
Teşekkürler: 0
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart

yine mualefet olcam ama artık sata kablolar cıktı ve islemciler artık soket halinde degil eski olmus biraz
Alıntı ile Cevapla
  #6 (permalink)  
Alt 26.03.07, 22:04
nemsadik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 19.02.07
Erkek
Mesajlar: 16
Teşekkürler: 0
Üyeye 1 kez teşekkür edildi
Standart

saolasınız....
Alıntı ile Cevapla
  #7 (permalink)  
Alt 09.09.07, 15:35
gürsel fb 1907 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Acemi Baykuş
 
Kaydolma: 30.07.07
Erkek
Mesajlar: 94
Teşekkürler: 0
Üyeye 1 kez teşekkür edildi
Standart

paylaşım için teşekkürler
Alıntı ile Cevapla
  #8 (permalink)  
Alt 05.12.07, 16:43
Sahton - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 03.12.07
Erkek
Mesajlar: 46
Teşekkürler: 1
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

dehşet makinalar var.
Alıntı ile Cevapla
  #9 (permalink)  
Alt 05.12.07, 16:58
zeynep - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Efendi Baykuş
 
Kaydolma: 14.05.07
Kadın - 32
Mesajlar: 1.057
Teşekkürler: 37
Üyeye 23 kez teşekkür edildi
Standart

paylaşım için tşk.
Alıntı ile Cevapla
  #10 (permalink)  
Alt 05.12.07, 22:09
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart

Sahton demiş ki:
-
UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

dehşet makinalar var.
teşekkürler tavsiyen için
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006