KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Hobiler


Hobiler - Çeşitli hobilerle ilgili bilgiler burada


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:05
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Model uçak

Model uçak
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bir Fokker F28 statik modeliModel uçak, uçan cisimlerin ayrıntılarına inerek ve ölçeklendirerek oluşturulmuş halleridir. Uluslararası standartlar ölçüsünde yapılan uçucu modeller için genellikle eğitim gereklidir. Plastik modeller ise gerçek boyutlarından ölçeklenerek hazırlanan uçaklardan oluşur. Titizlik ve özverinin hakim olduğu model uçaklar pek çok kategoriye bölünür. Uçucu modellerin yapımında, balsa, ıhlamur, köpük ve fiberglas türü hafif maddeler kullanılır.

Uçucu modeller için Türkiye'de, Türk Hava Kurumu eğitim vermektedir. Kurslar ücretsiz ve iki aşamalıdır. Başlangıç kursu ve Tekamül kursu. Başlangıç kurslarında uçucu modellerin temeli anlatılarak öğrencilere Gökçen adındaki başlangıç modeli yaptırılır. Başarılı bir şekilde kursu tamamlayanlar Tekamül kursuna katılıp ilerleyebilirler. İsteyenler RC adı verilen Radyo Kontrol kurslarına katılıp eğitimini alabilirler. Bu eğitimleri alan kişiler uçucu modellerini kendi atölyelerinde modelin zorluğuna bağlı 1 hafta ve 1 ay süren zaman aralıklarında üretirler.

Plastik modellerde ise temel amaç var olan ya da prototip halindeki bir hava taşıtının (helikopter, uçak, zeplin) tamamen aslına uygun bir maketini yapmaktır. Burada kullanılan malzeme adından da anlaşıldığı gibi plastiktir. Küçük ayrıntıların çok önem taşıdığı bu modeller için üretici firmalar özel boyalar tasarlamış ve uçakların gerçek renkleri (eskitmeler dahil) elde edilmeye çalışılmıştır. Telsiz antenleri, kuyruk numaraları, forslar, isteğe bağlı bomba ve kanat ucu tanklar modelin gerçekliğinin perçinlenmesini sağlar.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:06
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart yeni başlayanlar

R/C uçuş hakkında sorulan genel sorular

Nasıl başlarım ? :İki şey yapın.Birincisi bu yazının geri kalanını okuyun.İkincisi kendinize bir öğretmen bulun.Bu yazıyı okumanız birkaç dakikanızı alır.Ancak karşılığında çok şeyler öğrenirsiniz.Eğer bir öğretmen bulursanız bunun ödülü çok daha fazla olacaktır.Çok daha fazla ve çabuk öğrenirsiniz.Bu size zamandan ve paradan tasarruf ettirir.Eğer sizde ve öğretmeninizde eğitim sistemli(Trainer system,buddy box) radyo varsa uçmayı daha az riskli ve çabuk öğrenirsiniz.

Ne kadara mal olur ? :Bu sizin bütçenize ve ne istediğinize göre değişir.Ancak Minimum 600-700 $ civarında olacaktır.Buna yer teçhizatı dahil değildir.Kullanılmış modeller ile başlarsınız daha ucuza mal edebilirsiniz.Ancak böyle durumda tecrübeli birisi size mutlaka yardımcı olmalıdır.

Bir model ne kadar hızlı uçar ? :Cevaplaması zor bir soru.Saatte 300 km. hıza çıkan modeller vardır.Modelden modele değişir.Eğitim (trainer) modelleri öğrenmeyi kolaylaştırmak amacıyla düşük hızda uçacak şekilde dizayn edilmişlerdir.Yaklaşık olarak uçuş süratlari 35-50 km/s, iniş süratleri 20-25 km/s civarındadır.İleri seviyedeki modeller daha yüksek uçuş ve iniş süratine sahiptir.

Bir model ne kadar uzağa gider ? :Radyo kontrol sistemlerinin mesafesi 1500 metre civarındadır.Ancak gözünüzün görebildiği uzaklığa kadar modelinizi uçurabilirsiniz.Kanat boyu 170 cm. olan bir uçak 500 metre mesafede size ne yaptığını anlayamıyacak kadar küçük görünecektir. UNUTMAYIN ! NE YAPTIĞINI TAM OLARAK GÖREMEDİĞİNİZ MODELİ UÇURAMAZSINIZ.

Havada yakıt biterse ne olur ? :Radyo sistemi kendi pillerinden aldığı enerjiyi kullanır.Yakıtınız bitse yada motorunuz stop etse bile uçağınızı bir planör gibi indirebilirsiniz.(Dead stick)

Yaşım uygunmu ? : Genellikle söylenen şudur.Uçmayı seven,takım çalışmasına uygun, uçuş emniyet kurallarına uyan , başkalarına karşı sorumlu kişiler uçabilir.R/C uçuş her yaştan insanın hoşlanabileceği bir spordur.Ancak Tavsiye edilen 13 yaştan sonra yetişkin bir gözeticinin yanında emniyetli uçuş yapılabileceğidir.
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:08
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart İmuk İstanbul Model UÇak KlÜbÜ DerneĞİ

İMUK İSTANBUL MODEL UÇAK KLÜBÜ DERNEĞİ



Ekim 1963 den beri İstanbul’da faaliyetini sürdüren, uçak modelcilerini bir grup altında toplayan, radyo kontrollü modelciliği daha kolay ve rahat kılan, disiplinli faaliyetleri ve başarıları ile model camiasına örnek olan derneğimize modelcilerin müracaatlarını bekliyoruz.

İstanbul’ daki günlük hayatın yoğun temposunda oluşan stresi bir parça olsun atabilmek için dernek bünyemizde oluşturduğumuz Uçak Pisti, Helikopter Pisti, ayrıca saha tesisinden yararlanabilirsiniz.

Eğer modelcilik ile uğraşmak sizin için bir hobi ise derneğimize üye olarak dernek oluşumlarından yararlanabilir ve diğer üyelerimizle işbirliği içinde modelciliğinizi geliştirebilirsiniz.



İMUK toplanan üyelik aidatları ile varlığını sürdürmektedir.



Görüşümüz; Modelciliğin ve özellikle radyo kontrollü modelciliğin gelişen teknoloji sayesinde, Dünyada ve Türkiye’ deki imkân ve refah artışı ile katlanarak ilerlediğini gözlüyoruz. İnsanlar için tatil ve diğer çalışma dışı zamanlarını, fiziki ve entellektüel kabiliyetlerini zorlayan uğraşlara ayırmak giderek bir ihtiyaç halini almaktadır. Model uçakçılık böyle bir ihtiyaca cevap vermektedir.

İMUK’ da bizler, uçak modelciliğinin İstanbul yöresinde yapılabilmesi ve kuralları içerisinde sürdürülüp geliştirilmesine imkân yaratıyoruz.



Gayemiz; Bizi bu kadar rahatlatan, dinlendiren bu hobinin ve gerektirdiği teknik uğraşımın İMUK aracılığı ile tanıtılması, sevdirilmesi ve bilinçli bir disiplin içerisinde yaygınlaştırılmasıdır.

Uğraşımıza yeni bir boyut kazandırmak adına, İMUK ve konu ile ilgili diğer tüm dernekler ile birlikte, bölgesel ve ulusal müsabakalar düzenlemek, İMUK üyeleri içerisinden bu müsabakalarda derneğimizi en iyi şekilde temsil edebilecek yetenekli pilotlar yetiştirmektir.



Çalışmalarımız; İMUK, altyapısı, sunduğu hizmetler ve üyelerinden aldığı güç ile konusunda Türkiye’nin ileri gelen derneğidir.

İMUK a üye olmak isteyen modelciler, klüp üyesi iki kişinin tavsiyesini alarak, müraacatlarını yapabilirler. Radyo kontrol modelciliğe ilk adım atacak aday üyelerimize ise bedelsiz faaliyetlerimizi gözleme imkânı tanımaktayız.



Üyelerimizden Sn. Mesut SÜBAKAN, Sn.Sinan BİNALİ, Sn. Murat YUCAD derneğimizin özel pilot eğitmenliği yetkisi verilmiştir. Yeni üye olacak arkadaşlarımız eğitim modelleri ile bir süre içerisinde radyo kontrollü model uçak pilotu olabilirler ve uçuş brövelerini alarak kendi başlarına uçabilirler.



İMUK a üye olan her uçucu üye (Pist aidatını ödeyen) 3. Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası kapsamında güvence altındadır ve derneğimiz bunu aidat kapsamına almıştır.



İMUK sadece bu spora gönül vermiş olan üyelerimizin değil, onların eş ve çocuklarının da güzel vakit geçirebileceği güzel bir dernek olmuştur. Böylesi güzel bir hobi, hepimizin hafta içi biriken stres ve yorgunluğumuzu üzerimizden atabilmek için önemli bir fırsat tanımaktadır.

İMUK birlikteliğinin modelciliğe ve üyelerimizin bu konudaki gelişimine katkıda bulunması dileğiyle…



Saygılarımla



M Tuğrul TOSUN



Başkan
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:08
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart UÇuŞun Temellerİ

UÇUŞUN TEMELLERİ



Aerodinamik:

Uçmak için; Bir uçağın kanadı; en az uçağın ağırlığı kadar kaldırma gücü (lift) sağlamalıdır. Doğaldır ki bunu uçak durduğu yerde yapamaz, uçak bunun için itme gücü (thrust) kullanır. İtme gücü havayı kanatların altından geriye doğru iterek kaldırma gücünün oluşmasını sağlar. Eğer model uçağınızın yeterli itme ve kaldırma gücü varsa o zaman uçmanız ve eğlenmeniz mümkün olur.



Kanatların Yeri:

Kanat yerleşimi genel olarak Üstten kanat ve Alttan Kanat olarak ikiye ayrılır Üstten kanat tipinde modelin ağırlığı kanatlar tarafından taşınır, model yana yattığında modeli denge konumuna getirmeye çalışacaktır. Bunun için üstten kanat modeller daha dengeli ve kolay uçarlar. Başlangıç için eğitim uçağı olarak tercih edilmeleri de bunun içindir. Alttan kanat modellerde ise bunun tersi geçerlidir. Kanatın altındaki ağırlık model uçağın uçuşunu daha dengesiz hale getirir.İleri seviye modelciler için idealdir. Bu tür uçaklar her türlü aerobatik hareketi yapabilirler.



Kanat Profili (Airfoil):

Kanata yandan bakarken, kanadı önden arkaya doğru kestiğinizde, gördüğünüz kesit Kanat Profili (airfoil) olacaktır. Altı düz kanat profilleri düşük hızlarda daha çok kaldırma gücü sağladıkları gibi, model uçak yana yattığında tekrar düzelmesine yardımcı olur. Simetrik kanat profilleri, alt ve üstleri ayni şekilde olduğundan ters veya düz uçarken ayni kaldırma gücünü sağlarlar. Ters ve düz uçuş arasındaki geçiş yumuşak olur. İlerlemiş model pilotları tarafından tercih edilir. Yari simetrik kanat profili ise iki tipin birleşimidir. Orta seviye pilotlara önerilir.



Kanat Alanı / Kanat Yüklemesi:

Kanat alanı kaldırma gücü sağlayabilecek kanat yüzeyidir. Kanat yüklemesi ise bu yüzeyin uçağın ağırlığına oranıdır. Kg/Dm2 veya Oz/ft2 şeklinde ifade edilir. Genellikle düşük kanat yüklemesi acemiler için en iyisidir. Uçak daha iyi davranır ve kolay kontrol edilebilir .



Dihedral:

Kanatın gövdeyle yukarı doğru yaptığı açıdır. Yüksek dihedral daha kararlı bir uçuş ve daha az akrobatik yetenek demektir.









Kanat Kalınlığı:

Kanat kalınlığı üstten alta ölçülür ve ne kadar ne kadar sürtünme (drag) oluştuğunu belirler. Kalın kanat fazla sürtünme oluşturur, daha düşük hız ve daha yumuşak stall demektir. Acemiler için idealdir. İnce kanat daha yüksek sürat ve ani stall demektir, yarışlar ve akrobasi için tercih edilir.



İniş Takımının Yeri:

Üç teker iniş takimi (iki tane kanat "ana iniş takımı" ve bir tane burun iniş takimi) kalkış ve inişleri kolaylaştırır. Yeni başlayanlar için idealdir.
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:09
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Model Havacilik

MODEL HAVACILIK





İlk uçağınız yerden havalandığında duyduğunuz heyecanı hiçbir şey anlatamaz. Uçağınız gökyüzünde yükselirken pilot sizsiniz.



Bir çok insan için bir uçağın güzelliği uçağın tasarımındaki çizgi ve hatlardadır. Fakat bir pilot için tasarımın güzelliği uçağın havada yapabildiklerindedir. Bu duygu model uçak pilotu veya gerçek uçak pilotu için de aynıdır. Aralarındaki farklar - uçakların büyüklerinde - model uçak pilotunun ayaklarının yerde olduğu gerçeğinde ve gerçek uçak pilotlarının uçağın tasarımında pek fazla etkilerinin olamadığındadır. Oysa bir modelci Wright Kardeşlerin ilk uçağından bir savaş jetine kadar istediği uçağı yapıp uçurabilme şansına sahiptir.
Alıntı ile Cevapla
  #6 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:10
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Kitler ve ARF’ler:

Kitler ve ARF’ler:

Bu güne kadar uçak modelleri kit formunda geliyorlardı, (kit=içinde bir çok parça, kullanım kılavuzu, plan ve gerekli bazı hırdavatla dolu olan bir kutu) Modeli uçurmaktan ziyade bir çok insan için parçaları bir araya getirerek model uçağı ortaya çıkarmak hala çok heyecan vericidir. Bu imalat bir iki hafta veya aylar sürebilir ve birçok hobi el aleti gerektirir.

Birçok nedenden dolayı modelciler ARF dediğimiz yapılmış modelleri tercih etmeye başlamışlardır. Bu sebeplerden biri de zamandır. İnsanlar radyo kumanda modelciliğine ayırabildikleri zamanı inşaat yaparak değil, uçarak harcamak istemektedirler.Gerçekten ARF ler yeni başlayanlar için çok uygundur. Çünkü modeller fabrikada hazırlanmıştır ve bir çok kit'te olduğu gibi kaliteli malzeme kullanılarak doğru yapılmışlardır ve siz bunu bilirsiniz. Modeli yaparken yüreğinizi ve ruhunuzu ortaya koymadığınız için uçarken diğerleri gibi gergin ve huzursuz olmazsınız. Ve model uçak kullanmayı öğrenmeye çok daha kolay odaklanırsınız. Ve model imalatı için gerekli olan bir çok yeni yetenek geliştirmek için vakit harcamak zorunda kalmazsınız



Aşağıda yapım derecelerine göre adlandırılmış modellerle ilgili bilgi bulacaksınız.



A.R.F. Almost-Ready-to Fly:

Bir çoğu 16-20 saat gibi bir montaj işçiliği zamanında uçabilir hale gelir. Ana birleşenleri kanat parçaları, gövde, kuyruk kanadı ve kuyruk dikmesi tamamen yapılmış ve kaplanmıştır. Siz kanatları birleştirip motor iniş takımı ve radyo ekipmanının montajını yaparsınız.





A.R.C. Almost-Ready-to Cover:

ARF’ler gibi yapılmış ana parçalardan oluşur. Fakat bu tarz kitlerde siz tahtadan yapılmış parçaları görürsünüz. Zevkinize göre kaplamak artik sizin işiniz, uçağınız tamamen sizin seçtiğiniz renklerden oluşan bir görünüme sahip olacaktır. Yeni başlayanlar için dezavantajı kaplamak için harcanacak ekstra zaman olacaktır.





R.T.F. Ready -To-Fly:

Uçmaya hazır kitler. Kutuyu açtıktan yarım saat sonra uçabilecek kadar ileri düzeyde imal edilmiş bir model uçak istiyorsanız bu tarz kitlerden almanız gerekiyor. Hala yapılacak birkaç şey vardır fakat bir ARF için harcadığınız zamandan çok daha kısa bir sürede uçuş pistine gidebilirsiniz. Bazı kitlerde radyo kumanda cihazı bile kitin içindedir.



Uçağınızın Büyüklüğünü Seçerken:

Genellikle bir uçağın büyüklük ölçüsü, uçağı başarıyla uçurabilecek motorun kübik inch olarak hacmiyle belirlenir.



En popüler boylar

20 lik (0.20-0.36 kübik inch hacim gerektiren model uçaklar)

40 lik (0.40-0.46 kübik inch hacim gerektiren model uçaklar)

60 lik (0.60-0.75 kübik inch hacim gerektiren model uçaklar) gibidir. Fakat 0.049 gibi çok küçük veya dev diye adlandırdığımız büyük ölçekli uçaklarda çok miktarda bulunur. Eğitim uçakları genellikle 40 lık diye adlandırdığımız kategorinin içindedir. 40 lik uçaklar yeteri kadar kararlı uçabilir, çok iyi olmayan havalarda bile kullanılabilir ve yeni başlayan modelciler için de fiyatları da uygundur. 60 lık eğitim uçakları da vardır. Daha kararlı ve kolay uçarlar ve havada daha kolay görülmeleri gibi avantajları vardır. Büyük olmaları ise taşıma açısından dezavantajdır.
Alıntı ile Cevapla
  #7 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:10
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart helikopter

Öncelikle neden birçok kişinin helikopteri en zor model dalı olarak gördüğüne bakalım. Elinize bir simulator aldınız ve biraz egzersiz sonucunda kusursuz bir şekilde helikopter uçurmayı öğrendiniz. Ardından yeni helikopterinizle piste gittiniz. Her şeyin simülatördeki gibi olmasını beklerken motorda sorun çıktı. Helikopter bir türlü yerinden kalkmak istemedi. Kalktı ama her yeri titriyordu. Kuyruğu bir türlü yerinde durmak bilmiyordu vs. vs. Bu sorunlar tamamen mekanik ayarların doğru olmamasından kaynaklanır. Anlatmaya çalıştığımız şey model helikopteri seviyorsanız, iki şeyi sevdiğinizden emin olmanız gerekiyor. İlki, o modelin gözünüzün önünde 1 metre yüksekte size mucize gibi gelen duruşu, ikincisi de mekanik. Helikopter hiçbir zaman size haftalar boyu sorunsuz uçuşlar vaat etmez. Her zaman ilgi ister, bakım ister. Eğer o periyodik bakımları bir sorumluluk olarak değil bir zevk olarak görüyorsanız, modelcilikteki en son durağınızın helikopter olacağından emin olabilirsiniz.

Model helikopteri tanımlamayı amaçlayan bu bölümde, gerekli ayarları ve bunların nasıl yapılacağını anlatmaya çalışırsak çok uzun bir yazı olur. Bu yüzden bir helikopter için gerekli malzemeleri söyleyip kulübümüzü ziyaret etmenizi tavsiye etmek daha akıllıca gibi görünüyor.

Helikopter kiti; Günümüzde helikopterler kit ve ARF olmak üzere iki şekilde satılmaktalar. Modeli kit şeklinde aldığınız takdirde kullanım kitapçığı doğrultusunda modeli sıfırdan inşa etmeniz gerekir. Aslında helikoptere gönül vermiş birisi için bir helikopter inşa etmek çok iyi bir haber. ARF şeklinde pazarlanan modeller ise kutudan %90 montajı yapılmış olarak çıkar. Genelde tek yapılması gereken kuyruk borusunu gövdeye sabitleyip iniş takımını monte etmektir. Burada tüm cıvataların sıkılığını gözden geçirmek gerektiğini hatırlatalım. Bu bölümde çokça sorulan bir soruya cevap verelim. Yakıtlı modellere nazaran çok daha küçük boyutlara sahip olan elektrikli modellerle bu işe başlamak doğru değildir. Elektrikli mikro size modellerin ana rotor sistemlerinin çok küçük olması nedeniyle kontrol edilmeleri zordur. Genelde mekaniklerindeki yetersizlik nedeniyle kumandadan verilen komutlara eksiksiz cevap veremezler. Bu da öğrenme aşamasında yanlış yönlenmeye neden olabilir. Ayrıca standart modeller düşünüldüğünde elektrik motorları hiçbir zaman yakıtlı motorların torkuna sahip olamazlar. Bu da kurtarma manevralarında motorun etkisinin azalmasına neden olabilir. Büyüklük olarak yakıtlı 30’luk bir modelle başlamak daha doğrudur.

Kumanda; Helikopteri herhangi 4 kanallı bir kumandayla uçurmak mümkün olmadığı için mutlaka yazılımı helikopter menüsü barındıran en az 6 kanallı bir kumanda ile bu işe başlamak gerekir. Helikoptere bulaşan herkes modelinin kendisini yansıtmasını, kendinden bir şeyler taşımasını ister. Modeli kullanıcısına özgü yapmanın en iyi yolu kumandada birçok mix yapmaktır. Bu yüzden eksiksiz miks menüleri olan kumandalar tercih nedeni olabilir.

Gyro; Gyro, helikopterin kuyruğundaki kaymaları kuyruğa gönderdiği sinyallerle engelleyen bir alettir. Tork basit olarak döndürme momenti, döndürme kuvveti anlamına gelir. Helikopterin üzerinde sürekli aynı yöne dönen bir rotorun bulunması, gövdenin aksi yönde dönmesine neden olur.Torkun meydana getirdiği bu etkiyi ortadan kaldırmak için helikopterlerde kuyruk rotor sistemi mevcuttur. Kuyruk pallerinin tork nedeniyle gövdenin döndüğü yönün aksi istikametinde üflediği hava sayesinde oluşturulan anti-tork kuvveti, helikopterin stabil durabilmesini sağlar.

Ana pervanenin açılarında meydana gelen değişimlerin pürüzsüz bir uçuş için kuyruk tarafından dengelenmesi gerekir.Fakat bu ayarın her seferinde pilot tarafından yapılabilmesi teorik olarak mümkün gibi gözükse de pratikte imkansızdır.İşte bu noktada gyro işlev görmeye başlar ve tork değişikliklerinde kuyruğun yönetimini üstlenir.Görevini kuyruk pallerinin açısını değiştirerek yerine getirir.



GyroÇeşitleri:



A)Rate gyrolar;

Rate gyrolar kuyruk servosuna kontrol sinyallerini, sadece modelin kuyruğu hareket halindeyken gönderirler.Kuyruktaki hareket durunca gönderilen sinyaller de kesilir.

Model yandan gelen bir rüzgarla karşılaştığında rüzgarın etkisiyle kuyruk sürüklenmeye başlar.Kuyruktaki bu hareket üzerine gyrodan sinyaller gönderilmeye başlanır ve kuyruk durana kadar bu sinyal gönderme işlemi devam eder.Eğer rüzgarın etkisi sürekli ise model rüzgara karşı dönene kadar kuyrukta sürüklenme olur.Bu kuyruk hareketi esnasında gyrodan sinyal çıkışı devam eder.Özet olarak rate gyrolar çalışma esasları gereğince sadece kuyruktaki kaymalar ile savaşırlar ve rüzgarla mücadele etmezler.



B)Heading lock gyrolar;

H.L. gyrolarda sinyal gönderimi kuyrukta hareket olmasa da vardır. Buna göre model yandan gelen bir rüzgarla karşılaştığında, kuyrukta sürüklenme başlayacağı anda gyrodan gelen bir sinyal ile, kuyruğun konumunu koruması sağlanır.Ayrıca gyro sürüklenme açısını hesaplar ve devamlı sinyal göndererek rüzgara direnir yani modelin rüzgara karşı dönmesini engeller.Hem kuyruktaki kaymalar ile hem de rüzgar ile savaşarak kuyruğun hareket etmesini engeller. Yeni başlarken heading hold özelliği olan bir gyro seçmek kuyruk kontrolünü kolaylaştıracağı için daha doğrudur.

Gerekli diğer malzemeler;

- Motor

- starter

- starter shaft

- buji ısıtıcı



Sinan Binali
Alıntı ile Cevapla
  #8 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:11
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart zevkli olsa gerek

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Alıntı ile Cevapla
  #9 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:11
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart çok pahalı ama yav

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Alıntı ile Cevapla
  #10 (permalink)  
Alt 20.02.07, 14:12
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart bu alette iyiymiş

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006