KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 31.01.08, 12:07
karabey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kovuldu!
 
Kaydolma: 28.08.07
- 34
Mesajlar: 1.177
Teşekkürler: 0
Üyeye 82 kez teşekkür edildi
Yeni Türban Cuma günü komisyonda

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

Türban Cuma günü komisyonda



Anayasa değişikliğine dair görüşmelerin Meclis’te 5 Şubat’ta yapılması planlanıyor.



Türban yarın komisyonda
TBMM Genel Kurulu’nda teklifin görüşmeleri ve ilk tur oylaması 5 Şubat Salı, ikinci turu ise 8 Şubat Cuma günü yapılması bekleniyor



AKP ve MHP’li 348 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na verilen ve Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10’uncu ve “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42’nci maddelerinde değişiklik içeren teklifin görüşmeleri Komisyon’unun bugünkü başka bir gündemi nedeniyle 1 Şubat Cuma gününe alındı.

330 oy gerekiyor
TBMM Genel Kurulu’nda teklifin görüşmeleri ve ilk tur oylaması 5 Şubat Salı, ikinci turu ise 8 Şubat Cuma günü yapılması bekleniyor. Anayasa değişiklik teklifi için Genel Kurul’da gizli oylama yapılacak. Teklifin kabul edilebilmesi icin en az 330 kabul oyunun çıkması gerekiyor. Teklifin referandum sınırının üstünde bir oyla kabul edilebilmesi içinse en az 367 oy alması gerekiyor. Zaten iki partinin milletvekili sayısı 367’yi geçiyor. Teklif, Genel Kurul’da kabul edildikten sonra onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önüne gidecek. Gül’ün 367’nin üzerinde oyla kabul edilmiş bile olsa, teklifi onaylama, geri gönderme ve referanduma sunma yetkisi var.



Yükseköğretimde devrimin habercisi
Türban uzlaşısı dünyada yankı bulundu. Yabancı medya “Üniversitelerde sosyal devrim habercisi olabilir”, “Türklerin çoğun yasağın kaldırılmasını olumlu görüyor”, “Siyasal İslam’ın laik sistemi aşındırmasından korkuluyor”, “Laikler, İslam’ın profilinin yükseltilmesinden kaygılı” gibi yorumlar yapılıyor.

Muhabere alanı
İngiliz Financial Times, türban yasağın kaldırılmasını değerdirirken “Değişiklikler, Türkiye’nin devlet üniversitelerinde sosyal bir devrim habercisi olabilir” yorumunu yaptı. Gazete, devlet üniversitelerinin uzun bir süreden beri “liberaller ile muhafazakarlar arasındaki sosyal ve siyasi muhabere alanı” olduğunu da yazdı.

Laiklik aşındırılıyor
Washington Post da, Türkiye’de türbanı üniversitelerde serbest bırakan bir teklifin sunulmasının “Bazılarında siyasi İslam’ın ülkenin geleneksel laik sistemi aşındırmaya başladığı korkularını uyandırdı” yorumunu yaptı. Fransız Le Figaro da, “Parlamentoya sunulan ve onaylanması beklenen öneri, toplumun giderek İslamlaştırılması korkularını yeniden uyandırdı” yorumunu yaptı. Gazete, reformda seçim kaygılarının rol oynadığı görüşlerine de yer verdi. İngiliz yayın kurumu BBC de, anketlerin türban yasağının kaldırılmasına halkın “çok güçlü bir destek” verdiğini gösterdiğini kaydetti. AKP ile MHP arasında varılan mutabakatın bir “uzlaşı” olduğunu belirten BBC “sadece geleneksel başörtüsüne izin verileceği”ne de dikkat çekti.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006