Türkiye'nin ABD ve Avrupa ile bağlarının zayıflarken İran ve Suriye ile yakınlaştığı öne sürüldü. Newsweek dergisi, Türkiye'nin Suriye ve İran ile gelişen ilişkilerine dikkat çekerken “Türkiye, ABD ve Avrupa ile bağlarını basit bir nedenle riske atıyor: gözleri doğu cephede” yorumunu yaptı.
Washington'un Kandil'i temizleme sözünü yerine getirmediğini kaydeden dergi, “Türkiye, nihayet doğu cephesinin kontrolünü ele alıyor gibi” diye yazdı. Muhabirlerini Kandil'e gönderen Batı medya kuruluşları arasında yer alan Newsweek dergisi, son sayısında yayınlandığı “Batı ile ilgili değil” başlıklı haberinde Türkiye'nin PKK sorunu ve bu sorunun Türkiye'nin Batı ile ilişkileri nasıl etkilediğini de değerlendirdi.
Bu çerçevede Türkiye'nin Suriye ile bağlarını güçlendirdiğine dikkat çeken dergi, “Türkiye, ABD ve Avrupa ile bağlarını basit bir nedenle riske atıyor: gözleri doğu cephede” ifadesini kullandı.
Newsweek, “Eğer Türkiye'nin istediği gerçekleşirse Kandil bir haydut memleketi olmaktan çıkacak. Washington, yıllardan beri Kandil'i temizlemeye söz veriyor ancak hiçbir şey yapmadığı için Ankara sorunu ele aldı” diye yazdı.
Sınır bölgesinde 100 bine yakın Türk askerinin yığıldığını, bombalarla yüklü Türk F-16'larının Irak'ın içine 50 kilometreye kadar uçtuklarını, özel dağ komandolarının Kuzey Irak içerisinde baskınlar düzenlediklerini öne süren dergi, “Türkiye nihayet doğu cephesinin kontrolünü ele alıyor gibi” görüşünü dile getirdi.
“DÜZİNELERCE TÜRK ASKERİ ÖLÜRKEN ‘SOYKIRIM' TASARIYI TARTIŞIYORLAR”
Türklerin gözünde ABD'nin sadece komşu Irak'ı istikrarsızlaştırmamakla kalmayıp Kandil'deki “Kürt gerillalarına karşı harekete geçmeyi reddederek yarattığı kargaşayı temizleyemediği”ni belirten dergi, şunları yazdı:
“Ve düzinelerce Türk askeri, Kürt asilerinin kurdukları pusularda ölürken ABD Kongresi, zamanını modern Türk tarihinin en tartışmalı olaylarından biri olan Osmanlı Ermenilerinin katledilmesini ‘soykırım' olarak adlandıran bir tasarını tartışarak harcıyordu.”
DAVUTOĞLU: “TÜRKİYE BAŞKA SEÇENEKLERİ VAR”
Newsweek'e konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dış politika baş danışmanı Ahmet Davutoğlu da, Türkiye'nin kendi seçimi ile Batıdan uzaklaşmayacağını vurgularken “Eğer Batılı ülkeler, aynı hataları yapmayı sürdürse Türkiye'nin başka seçenekleri var” uyarısını yaptı.
ABD'li dergi de “Batı ile sallanan ilişkiler dikkate alınırsa Ankara'nın doğuya bakmaya başlaması çok mantıklıdır” ifadesini kullandı.
Washington'un, “diktatörlerce yönetilen haydut” devletleri olarak gördüğü İran ve Suriye'nin, Türkler açısından asırlar birlikte iş yapılan uygarlıklar olan büyük bölgesel oyuncular olduğunu vurgulayan dergi, bunun örneği olarak Ankara'nın Suriye ile yakınlaşmasını gösterdi.
Dergi, AKP'nin önde gelenlerinin, bölgesel bağların oluşturulmasının partinin “ulusal stratejisinin parçası” olduğunu söylediklerine de dikkat çekti.
SURİYELİ BÜYÜKELÇİ: “EN YAKIN MÜTTEFİKİMİZ İRAN DEĞİL, TÜRKİYE”
Newsweek, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Irak'a Komşu Ülkeler toplantısına evsahipliğini yapacağını da anımsattıktan sonra Beşar Esad'ın Türkiye ziyaretine dikkat çekti. Dergi, Suriye'nin Washington Büyükelçisinin iki hafta önce Washington'da ABD'de yaşayan Suriyeli ile bir toplantıda “gururla ‘Bizim en yakın müttefikimiz İran değil, Türkiyedir” dediğine işaret etti.
Türkiye ile İran arasındaki artan işbirliğine de işaret ederken Türkiye'nin İran'a karşı düşmanca bir tutum almayı reddettiğini belirten dergi, Türk yetkililerine dayanarak Tehran'ın da, PKK'nın yan kuruluşu olan PJAK konusunda istihbarat bilgilerini aktararak, PKK ve PJAK mevzilerini bombalayarak “Kandil'deki Kürtlerle mücadelede” Türkiye'ye yardımcı olduğunu yazdı.
Newsweek, Türkiye'nin doğuya yönelişinin ülkenin “Batı'taki eski dostlar ile ilgili derin hayalkırıklığından kaynaklandığı”nı savundu. Türkiye'nin elidinin, AB üyeliğine yönelik reform programında çok yoğun bir çaba gösterdiğini ancak ABD'nin daha önce verdiği sözlerinden geri adım attığını belirten dergi, AB üyeliğine olumlu bakan Türklerin oranının 2004 ile 2006 arasında 19 puan gerileyerek yüzde 54'e indiğine dikkat çekti.
Türklerin yüzde 66'sının, Batılı ülkelerin ülkeyi bölmek istediği inandıklarını kaydeden dergi, Türklerin yüzde 80'ından fazlasının da “demokrasiye ilişkin Amerikan fikirlerini hoşlanmadıklarını”, yüzde 68'inin de “Amerikan müziğini, filmlerini ve televizyonunu beğenmediklerini” söylemelerini daha da kaygı verici buldu.