Medeniyetler çatışması Mevláná ile aşılır 16 Mart 2007
Medeniyetler çatışması Mevláná ile aşılır 16 Mart 2007
Doğumunun 800’üncü yılı nedeniyle 2007 yılının UNESCO tarafından "Mevlana Yılı" ilan edilmesi çerçevesinde, Washington DC’de Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen Mevlana etkinliklerinin ilki yapıldı.
Rahmi Koç, medeniyetler çatışmasının Mevlana’yı anlamakla aşılabileceğini söyledi. Koç Holding, 2007 yılı boyunca Smithsonian Vakfı ile çeşitli Mevlana etkinlikleri gerçekleştirecek.
MEVLANA’nın insanlık anlayışını ve hoşgörüsünü, ortak noktası sevgi olan ve bu idealde birleşen felsefesini, ABD’nin başkentinde kültürel etkinlikler ile tanıtmak için oluşturulan program, Kültür Bakanlığı, Library of Congress ve Koç Holding işbirliğiyle hayata geçirildi.
TASAVVUF HOŞGÖRÜDÜR
14 Mart’ta Library Of Congress’de gerçekleşen etkinliğe katılan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, "Müslümanlıktaki tasavvuf felsefesinin özünü oluşturan Mevlana’nın öğretisi, bütün insanlığı kucaklayan bir inanıştır, dünya görüşüdür, kültürdür" dedi. Rahmi Koç, "Bugün Müslümanlığın batıda algılanışı, ne yazık ki bu hoşgörü anlayışından çok uzaktır. Medeniyetler Çatışması’na zemin hazırlayan bu algının değişmesi için Mevlana’nın felsefesinin anlaşılması ve tanıtılması son derece önemli. Bizden bir dünya değerini ülkemizden kilometrelerce uzağa taşımanin onuru ve gururunu Koç Holding olarak yaşamaktan da bilhassa mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un katıldığı etkinlikte Talat sait Halman, Mesnevi’den İngilizce şiirler ve alıntılar okudu. Ardından, Ahmet Özhan ve ekibinin müzikle eşlik ettiği bir sema gösterisi yapıldı. 15 Mart’ta ise aynı etkinlik, Smithsonian İnstitution’a bağlı Freer Gallery’de tekrarlandı.
Koç Holding, 2007 yılı boyunca Smithsonian Vakfı ile Washington’da gerçekleştirilecek çeşitli Mevlana etkinliklerine destek verecek. Koç Holding, 2005 yılında Kültür Bakanlığı ve Smithsonian Vakfı ile yaptığı 10 yıllık anlaşma ile, ulusal kültürümüzü dünyaya, dünya kültürünü ise Türkiye’de tanıtma konusunda önemli bir işbirliğine girmişti. Bu işbirliğinin ilk adımı, Osmanlı saray kıyafetlerini, kaftanlarını tanıtan ve ABD’de büyük ilgi gören ’Silk ve Statü’ sergisi olmuştu.
|