Atatürk de aşırı milliyetçiydi;
Arslan Bulut - Basına yansıyan “akreditasyon değerlendirmesi” nde Yeniçağ hakkındaki “ek bilgi” de sık sık “aşırı milliyetçi” tanımına yer verildiğinden bahsetmiştik. Biz aşırı milliyetçi olarak görülmekten rahatsız değiliz.
Fakat, bu yakıştırmayı yapan kişilerin, aşırı milliyetçilikten rahatsız olduğu belli oluyor!
* * *
Demiştik ki, “Türkiye Cumhuriyeti"nin kuruluş felsefesini tespit eden ve Türk Ordusu"na da bu yoldan ayrılmaması vasiyetinde bulunan kişi Atatürk"tür.”
Prof. Dr. Hikmet Tanyu"nun, “Atatürk ve Türk Milliyetçiliği” eserinde belirttiği gibi, “Bir Türk dünyaya bedeldir” diyen Atatürk, gençliğe hitabesinde Türk ırkının damarlarında “asil kan” dolaştığını özellikle vurguluyordu. “Muhterem milletime şunu tavsiye ederim ki, başına geçireceği insanların kanlarındaki ve vicdanlarındaki cevheri asliyi tayin etmekten bir an uzak olmasın” sözleri de Atatürk"e aitti.
Mahmut Esat Bozkurt"a yazdırdığı “Türk İnkılabı Tarihi” derslerinde “Türk ihtilali, öz Türkler"in elinde kalmalıdır” dedirtiyordu.
İsmet Paşa da Ankara Hukuk Fakültesi"nde 20 Kasım 1932 günü yaptığı konuşmada, “Bu memleket Türkiye"dir. Burada yaşayanlar Türk"tür. Ve Türk vatanperverliği ve Türk Milliyetçiliği bu memleketin idaresinde, mukadderatında müessir ve hakimdir” diyordu.
İstiklâl Marşı"nda; “Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet bu celâl” ve “Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl” ifadesi, Onuncu Yıl Marşı"nda; “Türküz, bütün başlardan üstün olan başlarız” , Harbiye Marşı"nda; “Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadıyız” , Yedek Subay Marşı"nda; “Türklüğün öz cevheri taşar temiz kanından” , Kuleli Marşı"nda; “Hayat umar vatan tatlı sesinden, Miras kalan asil kanla ceddinden” , Piyade Marşı"nda; “Alnımda ırkımın hilali” sözleri, Atatürk Türkiyesi"nin eserleridir.
“Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk camiasıdır. Bu camianın efradı, ne kadar Türk kültürüyle kaynaşırsa, o camiaya dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur” diyen de Atatürk"tü...
Askeri okullara alınacak öğrencilerin Türk ırkından olmaları şartı da 1944 yılına kadar devam etti!
* * *
Yine Tanyu"nun eserinden:
“Atatürk"ün bütün hayatının esas manası olan milliyetçiliğinde asla tereddüt edilemez. Avrupa"da Atatürk hakkında yazılmış olan eserlerde belirtilen en mühim nokta da onun aşırı bir "nasyonalist" olduğu, bu duyguyu bir ihtiras haline getirdiğidir. Milliyetçiliğe düşman olanların Atatürkçü görünmeleri sadece gülünçtür. Zira Atatürk"ün bütün hayatından çıkan yegâne mânâ milliyetçiliktir. Muayyen tarzda bir milliyetçi, fakat su götürmez şekilde bir milliyetçi, hattâ aşırı bir milliyetçi. Milliyetçiliğe düşman olanlar Atatürk"ün hakiki düşmanlarıdır. Bugün bu mesele açık bir şekilde görünüyor.”
* * *
Atatürk döneminin fikir ve edebiyat adamı Yakup Karaosmanoğlu, “Atatürk” eserinde şöyle der:
“O, Türk milletinin daima tetikte uyanık şuuru idi. Türk Milleti, onda tek bir adam haline inkılâp etmişti. Bütün duygululuğu, bütün dehâsı, bütün enerjisi millî faziletlerimizin bir hulâsası gibiydi. (...) Türklüğü, bütün Türk olan şeyleri, dindarane bir aşkla sevdiğini biliyoruz ve eminiz ki, dünyaya gözlerini kaparken asil "soy"un ebediyeti içinde eriyip gittiğine imanı vardı.” Atatürk milliyetçiliğinden bahsedenler, biraz yakın tarih okusun ve bize milliyetçiliği öğretmeye kalkışmasın!