Cenevre Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kürsü Başkanı Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos, Nevsweek Türkiye Dergisi'nin son sayısındaki röportajında yakın geleceğin "cerrahi trendleri"ni anlattı. Prof. Kalangos, kalp-damar cerrahisinde "doğal malzemeler"e yönelim olduğunu belirtti.
ORGAN BANKASI
Kalp hastalıklarında kök hücre çalışmalarına da değinen Prof. Kalangos, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir organ bankası kurabiliriz. Artık Avrupa'da organ bağışı yapan insan sayısı azalıyor. Çünkü daha az trafik kazası oluyor. Belki duyarlılık da azaldı. Öte yandan organ nakline ihtiyaç duyan hastaların oranında büyük artış var. Esas düşüncemiz, bu boşluğu kapatmak için kök hücrelerle gerekli organları oluşturup bir organ bankası kurmak.
Mesela kök hücrelerle bir kalp oluşturmak mümkün olacak. Üstelik klonlamanın etik tehlikeleri de yok. Bu banka 30-40 yıl sonra kurulabilir. Henüz beyin hücresi, kalp hücresi, böbrek hücresi gibi oluşumların tetikleyici mekanizmalarını çözemedik."
ROBOTİK CERRAHİ
Yapay kalbin, doğal kalbin yerine takılabilecek kadar küçüldüğüne işaret eden Kalangos, önümüzdeki 10 yıl içinde "robotik cerrahi"nin hızla gelişeceğini ve ameliyatların yüzde 50 bu yöntemle yapılacağını belirtti. Kalangos, "Öte yandan yapay organlar gelişecek. Yapay kalp ve akciğer yapılacak. Yenidoğan cerrahisi gelişecek" dedi.