Güneş'te en şiddetli patlamaların yaşanacağı 2012'de Dünya'da görsel bir şölen de yaşanacak.
NASA uzmanları, 2012'de son 50 yılın en parlak Kuzey Işıkları'nın izlenebileceğini açıkladı.
2007'den beri şiddeti artan Kuzey Işıkları'nın 2012'de zirveye ulaşması bekleniyor.
Buna Güneş'in manyetik çevriminin maksimuma ulaştığı evre olan Güneş Maksimumu neden olacak. Yani Güneş'in güneş ekvatorundatki manyetik alanı güneş kutuplarındakinden hafiften daha hızlı dönecek.
Güneş döngüsü bir Güneş Maksimum'dan diğerine yaklaşık 11 yılda gerçekleşiyor. Bu sayı 9 ila 17 yıl arasında değişiyor.
Son Güneş Maksimumu 2000'de gerçekleşmişti ve NASA uzmanları 2012'de bir sonrakinin gerçekleşeceğini ve 1958'den beri en şiddetli sürecin yaşanacağını tahmin ediyor.
NASA uzmanları 2012'de Kuzey Işıkları'nın en az Roma'nın güneyinden bile görülebileceğini düşünüyor.
İzlandalı fotoğrafçı Orvar Thorgiersson, Kuzey Işıkları'nın şiddetinin artışını belgelemek üzere başlatılan bir projede yer alıyor.
Düzenli olarak son dört yıldır sıfır derece altında sıcaklıklarda çalışan 35 yaşındaki fotoğrafçı, 2007'deki Kuzey Işıkları'nın daha zayıf olduğunu fotoğraflamış. 2008'de Kuzey Işıkları'nın yoğunluğunun ve renklerinin daha fazla şiddetlendiği görülüyor.
Orvar, "2012 en iyisi, en parlağı olacak ve uzun bir süre izleme fırsatımız olacak. Artık ışıklar geceleri kitap okumanızı sağlayacak kadar parlak. Ay'dan daha parlaklar. Ama 2012'de Güneş fırtınasının Dünya'da yarattığı görsel şölen karşısında tam anlamıyla dehşete düşeceksiniz. Bu daha önce gördüğünüz hiçbir şeye benzemeyecek" diyor.
Güneş'teki reaksiyonlarla yayılan enerji ve ışık gezegenin yüzeyinde görülebilen hipnotize edici bir etkiye neden oluyor. Kutup bölgelerinde daha görünür oluyor, çünkü muazzam miktarlarda yüklü parçacık bir araya toplanıyor.
NASA daha önce de 2012'de yaşanacak Güneş fırtınalarının teknolojiye çok bağımlı hale gelen insan yaşamını olumsuz etkileyeceği, enerji kesintilerinin meydana gelebileceği ve cep telefonlarının bile çalışmayabileceği uyarısında bulunmuştu.
milliyet