1 gramı bile insan öldüren zehirin kayıp 30 tonu heryerde aranıyor
Çevre Bakanlığı İstanbul'da çeşitli firmaların sanayi üretimi için ithal ettiği 200 ton siyanürün peşine düştü.
İstanbul'da kent içinde kalan sanayi bölgelerinin 15 milyonluk şehire zehir saçtığı ortaya çıktı. Ağır sanayide faaliyet gösteren 5 bin şirketin çevreyi aşırı derecede kirlettiği, 2 bin 200 firmanın siyanür kullanarak üretim yaptığı tespit edildi. Yine İstanbul'a giren yıllık 200 ton siyanürün yarısının arıtmasız olarak doğaya bırakıldığı, 30 tonunun akibetinin bilinmediği belirlendi. 2009'da açılan Avrupa Birliği Çevre Faslı kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı bin 500 sayfalık kriter belirleyerek Türkiye'nin ekonomi ve çevre fotoğrafını çekmek için özel bir çalışma başlattı. Hava kirliliğinden katı atıkların depolanmasına, arıtma tesislerinden ağır sanayiye kadar onlarca alanda bir yıldır yürütülen çalışmanın İstanbul ayağına ilişkin ilk ayrıntılarına SABAH ulaştı.
400 FİRMAYA CEZA KESİLDİ
Buna göre İstanbul'da özellikle ağır sanayi kategorisinde üretim yapan 5 binden fazla firmanın tamamına yakınında arıtma tesisi bulunmadığı anlaşıldı. Bu firmalar ağırlıklı olarak Halkalı, Bayrampaşa, Kartal, Altınşehir, Ümraniye ve Sultanbeyli'nde faaliyet gösteriyor. En fazla sorun ise döküm sektöründe yaşanıyor. Geri dönüşüm sistemi ile üretim yapan dökümcüler hurdayı eritirken kullandığı sistemler İstanbul'un havasını kirletiyor. Bu kapsamda Bakanlık sadece İkitelli OSB'de yer alan 21 firmaya 20 bin TL ceza kesti. İstanbul genelide ceze kesilen firma sayısı ise 400'ü aşıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerin verdiği bilgiye göre İstanbul'da 2 bin 200 firma elektroliz kaplamacılığından, boya üretimine, metal işlemeciliğinden plastik üretimine kadar 20'den fazla alanda siyanür ile üretim yapıyor. İstanbul'a yılda 200 ton siyanür giriyor ve bunun sadece yarısı arıtmadan geçerken 30 tonunun nereye gittiği tespit edilemiyor.
DÜKKÂNDAN BÜYÜK ARITMA İSTENİYOR
İstanbul Dökümcüler Sanayi Sitesi Başkanı Tahir Oruç ise son bir yıldır yürütülen çalışmaların işleyiş tarzının yanlış olduğunu savundu. Kendi bölgelerinde geçen ay 21 firmaya 32 bin lira ceza kesildiğini anlatan Oruç, Bakanlık yetkililerinin konuya hakim olmadığını ve yanlış yatırım talepleri istediğini ifade ediyor. "Bizden her işlem için arıtma isteniyor" diyen Oruç, Bu istedikleri bizim işyerlerimizden daha pahalı ve daha büyük" dedi.
HANGİ SEKTÖRDE KULLANILIYOR?
Elektroliz kaplamacılık
Altın ve gümüş madenciliği
Metal, fotoğraf işlemeciliği
Boya üretimi
Sentetik kauçuk ve plastik üretimi
Tarım ilaçları (rodentisit, insektisit, gübre yapısı içerisinde)
Petrol rafinasyonu, kok kömürü ve havagazı fabrikaları yıkama suları
SİYANÜR NEDİR?
İthalat yoluyla Türkiye'ye giren siyanur, 26 derecede kaynıyor ve zehirli duman çıkarıyor. Toprak ve suda asla kaybolmayan siyanürün 0.1 gramı dahi bir insanı öldürebiliyor.
SİYANÜRLE ÜRETİMİN CEZASI 350 BİN TL
İstanbul'da siyanürle üretim yapan yerlerden biri de İkitelli'deki Galvonateknik Sitesi. 200'e yakın firmanın siyanür kullarak üretim yaptığı merkezin 1 milyon TL'lik arıtma tesisi olduğunu söyleyen sitenin başkanı Ali Karadağ, buna rağmen 350 bin TL cezaya maruz kaldıklarını söyledi. Karadağ, "Denetimler ithalattan itibaren başlamalı. Üretimi düzgün olana ceza kesmek haksızlık " dedi.