Türkiye'nin Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkartmasını savaş nedeni (casus belli) sayacağı yolundaki kararını, kamuoyunda "kırmızı kitap" olarak bilinen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden (MGSB) kaldırmayı düşündüğü yolundaki haberler, Yunan basını tarafından manşetlere taşındı.
TÜRK YUNAN İLİŞKİLERİNDE OLUMLU ADIM
Yunan hükümeti yetkilileri, söz konusu habere henüz bir tepki göstermedi. Gazeteler ise haber ve yorumlarında, "Türkiye Yunanistan'a yönelik casus belli'yi kaldırmayı planlıyor" (TA NEA), "12 mile karşı casus belli tehdidine son veriliyor" (ELEFTHEROTYPİA), "Türkiye, Davutoğlu'nun doktrininde ilerliyor ve komşularıyla sorunlarını sıfırlamak için milli güvenlik stratejisini değiştiriyor" (ETHNOS) gibi görüş ve tespitlere genişçe yer verildi.
İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM
Yunan radyo ve TV haber bültenlerinde de geniş bir şekilde duyurulan haberlerde de, "Türkiye'nin 1995 yılından bu yana Yunanistan'ı savaşla tehdit eden 'casus belli'yi ortadan kaldırmak istemesi, Erdoğan hükümetinin Yunanistan ile ilişkilerinde attığı yeni ve ciddi bir adım olarak algılanması gerekir" ifadelerine yer verildi. Haber sitesi ZOUGLA.GR ise, "Türkiye'nin attığı bu adım, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege kıta sahanlığının belirlenmesi ve petrol arama gibi sürtüşmelere neden olan konularda görüş birliği sağladıkları izlenimini yaratıyor" yorumunu getirdi. TO VİMA gazetesi de geçen pazar günü yayımladığı haberinde, Türkiye ile Yunanistan arasında süregelen istikşafi görüşmelerde, "Ege kıta sahanlığının belirlenmesi ile ilgili olumlu gelişmeler kaydedildiğini" dile getirmişti.
12 MİL ARTIK SAVAŞ NEDENİ DEĞİL
Aralık 2010'daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında onaylanması beklenen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde (MGSB), Türkiye ile Yunanistan arasında yıllardır "casus belli" (savaş nedeni) olarak gösterilen 12 mil sorunu, artık öncelikli bir tehdit olarak tanımlanmayacak.