Araştırmacılar Mona Lisa tablosunun birkaç sırrını çözdüklerini açıkladı.
Mona Lisa'nın esrarengiz gülümsemesinin esrarı sürüyor, fakat Louvre Müzesi'nde bulunan ve aralarında Mona Lisa'nın da yer aldığı yedi Leonardo da Vinci eserini inceleyen uzmanlar, ustanın yapıtlarına mükemmel bir kalite veren tekniğini (üst üste çok ince boya ve cila katmanları kullanmak) inceledi ve bazı yeni bulgulara ulaştı.
İNSAN SAÇININ YARISI KALINLIKTA
Müze Restorasyonu ve Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanları, bu katmanların 30'a kadar çıkabildiğini ve her birinin 40 mikrometreden az kalınlıkta yani ortalama insan saçının yarısı kalınlığında olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacı Philippe Walter, 'sfumato' adı verilen tekniğin da Vinci'ye derinlik ve gölge ilüzyonu yaratma imkanı verdiğini belirtiyor. Da Vinci'nin bu tekniği kullandığı gayet iyi biliniyor, ama bunun üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, testlerin tablolardan örnekler gerektirmesi nedeniyle hep sınırlı kalmıştı.
Ancak Fransız uzmanlar, söz konusu nesneye temas gerektirmeyen ve zarar vermeyen X-ışını florasan spektroskopi adı verilen yöntemle katmanları ve onların kimyasal içeriklerini inceledi.
Yüksek teknoloji ürünü bir cihazla gerçekleştirilen incelemeler müze kapalıyken gerçekleştirildi. İncelemeler sonucunda sanatçının her bir boya katmanında kullandığı pigmentlerin karışımının anlaşılabileceği belirtiliyor.
Da Vinci'nin çeşitli eserlerinde yapılan incelemelerle, ustanın sürekli yeni teknikler denediği, Mona Lisa'daki gölgelerde manganez oksit, diğer eserlerinde ise bakır kullandığı ortaya çıktı.
"Mona Lisa" portresinin Floransalı tüccar Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa Gherardini'ye ait olduğu ve da Vinci'nin tabloyu 1503'te yapmaya başladığı sanılıyor. 16. yüzyıl ressamı ve sanatçıların biyografilerini yazan Giorgio Vasari yazılarında mükkemmeliyetçi da Vinci'nin Mona Lisa üzerinde dört yıl çalıştığını anlatıyor.(GAZETEPORT)