Türkiye-Rusya-Ukrayna'dan büyük Karadeniz ittifakı
Rus Nasha Versiya gazetesinin haberine göre Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları, "Karadeniz Savunma Anlaşması" adı altında yeni bir ittifakın kurulmasına yönelik planlama yapıyor. Her ne kadar bu yeni bölgesel ittifakla ilgili belgelerin taslakları 2003 yılında yapılmış olsa da Ukrayna'da 2005'teki seçimlerden Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun çıkması ittifakın oluşumunu da uzunca bir süre erteledi.
Şimdi bu fikir yeniden görüşülmeye başlandı. Son birkaç yıldır Türkiye, Ukrayna'nın sonradan nasılsa katılacağı öngörüsüyle Rusya Savunma Bakanlığı'na ikili görüşmelerin başlaması baskısı yapıyordu.
Artık Ukrayna'da yeni bir devlet başkanı var ve Kiev, Moskova ve Ankara ile işbirliğine hazır. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Temmuz ayında Moskova'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Tarafların bu ziyaret sırasında detayları nihaileştirmesi muhtemel. Böylelikle anlaşma Ağustos ayında savunma bakanları tarafından imzaya hazır hale gelebilecek.
Türk Deniz Kuvvetleri'nin filosunda devriye gemileri ve hücum botlar bulunurken, Rusya da Karadeniz filosunu güçlendirmeyi hedefliyor. Ancak Türkiye'nin gelişmiş denizaltılar konusunda üstünlüğü var.
NATO NE TEPKİ VERECEK?
Buradaki esas mesele, Türkiye'nin NATO üyesi olması. Rusya ve Ukrayna, NATO üyesi değil. Brüksel şu ana kadar bu yeni ittifak planına herhangi bir tepki göstermiş değil, ancak Türk analistler, Rusya ve Ukrayna'nın uzun süredir NATO ile ortak tatbikatlara katılmasının ve gelecek vaat eden ortaklar olarak görülmesinin NATO'nun tepkisini sınırlı tuttuğunu belirtiyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya'nın NATO üyeliği olasılığının bazılarının düşündüğü kadar zor olmadığını söylemişti. Rusya'nın Karadeniz'de yeni bir askeri teşkilat kurmasının arkasındaki esas nedenler henüz bilinmiyor. Analistler, Ankara'yla kurulacak daha yakın bir işbirliğinin Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun daha etkin bir şekilde Akdeniz'e ulaşmasını sağlayacağını ifade ediyor.
POLİS GÜCÜ OLMALI
Önümüzdeki birkaç yıl içinde Karadeniz Filosu'na yeni savaş gemileri eklenecek. Bunlar muharip güç olarak Karadeniz ve Akdeniz'e konuşlandırılacak. Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin, Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları nedeniyle komşu ülkeler Romanya ve Bulgaristan'ın tedirginliğini de hafifletmesi bekleniyor.
Bununla birlikte Rusya, Karadeniz'deki Amerikan savaş gemilerinin varlığına ilişkin çekincelerini daha yüksek sesle dile getirme fırsatı da bulmuş olacak. Konuya kuşkulu yaklaşanlar, bu tarz bir ittifak kurulması halinde Rusya'nın Türkiye ile birlikte bölgesel bir polis gücü olarak hareket edeceğini ifade ediyor. (Hürriyet)