Dünyanın, karşı karşıya olduğu büyük sorunlar üzerine saptamalar yapan ve çözüm yolunu ortaya koyan Friedman, Amerikanların rolü üzerine de bir özeleştiri yaptı.
The New York Times köşe yazarı, Pulitzer ödüllü gazeteci-yazar Thomas Friedman, Özyeğin Üniversitesi'nin araştırma odaklı çalışmalarının çatısını oluşturan ''Research@Özyeğin'' (Özyeğin'de Araştırma) perspektifinin tanıtım toplantısında bir konuşma yaptı.
Sıcak, Düz ve Kalabalık: Neden Yeşil Devrime İhtiyacımız Var'' başlıklı konuşmasında, tarihçilerin geriye dönüp 2007-2009 yıllarını araştırdıklarında, bugünkü ekonomik krizin ve çevre krizinin aslında tek bir kriz olduğunu söyleyeceklerini ifade etti.
Friedman'ın, dünyanın mega sorunları, çözüm yolları üzerine saptamaları şöyle:
— 'Yeşil Devrim' başarılırsa, bu insanlığın bugüne kadar kazandığı en büyük endüstriyel başarı olacak.
— 2008 ve 2009 yılları hem piyasaların hem de doğanın bir şekilde duvara çarptığı yıllar oldu. Sürdürülebilir olmayan şekilde büyümelerin gerçekleşti, bu da daha sonra kısır bir döngüye dönüştü.
— Son iki yılda tabiat ana ve piyasalar duvara çarptı. Citi Bank ve İzlanda'nın yaşadığı kriz kutuplardaki buzulların erimesiyle aynı döneme denk geldi. Bu bir tesadüf değil. Aslında aynı anda hem piyasalara hem de tabiat anaya ilişkin hesapları yanlış tutuyorduk. Riske aldırmadık. Bütün kayıpları vergi mükelleflerin sırtına yükledik. Doğada da aynı şeyi yaptık.
— Dünyada iki tür değerden bahsedilebilir. Sürdürülebilir değerler ve duruma bağlı değerler. Uzun süre duruma bağlı değerlerle yaşandığı için piyasalar ve tabiat ana sıkıntıya girdi. 'Hiçbir zaman hiçbir yere gitmeyecekmiş gibi' yaşanması gerekli. Bolluk tüketildi, şimdi çocuklarımız bu bolluğu yeniden canlandırmak zorunda.
— Tabiat ana ve piyasalarla oyun olmaz. Piyasalar da açgözlülük ve korku ne derse onu yapıyor.
DÜNYA VE AMERİKALILAR
— ABD kötü bir 10 yıl geçirdi. 11 Eylül'ün ardından umut yerine korku ihraç eder hale geldik. Ülke olarak zenginleşmenin yolunu ev ve hamburgerde gördük. Ancak şimdi keyfimiz kayboldu. Buna rağmen ABD'de hala yenilik enerjisi bulunuyor ve bu umut verici.
— Dünyada bugün çok sayıda ABD'li var ve buralarda bir Amerikalı gibi yaşamak güzel. Ancak tanrı dünyayı bu kadar çok Amerikalı için yapmadı. Daha sürdürülebilir bir hayat tarzı benimsemediğimiz sürece yanıp gideceğiz. Bu dünyayı yiyip götüreceğiz.
— Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu tehlikeler enerji, doğal kaynakların tedariki, iklim değişikliği, enerji fakirliği ve bio çeşitlilik kaybı.
"RABBİNİZE ŞÜKREDİN"
— Petrol ile özgürlükler arasında ters ilişki var. Rabbinize şükredin ki Türkiye'nin petrolü veya doğal gazı yok.
— Belirsizlikler adım atmamak için geçerli bir neden değil. 'Daha sonra' lafının ömrü de sona erdi.
— Dünyanın karşı karşıya kaldığı mega sorunlar aslında inanılmaz fırsatlar sunuyor. Bütün sorunların tek bir çözüm yolu var: Büyük, bol ve güvenilir 'enerji teknolojileri' (ET). Bu devrimi kimin yapacağı ise belli değil.
— Hiç kimsenin canının acımadığı devrim olamaz. 'Yeşil devrim' de söylendiği gibi olamayacak. GM yeşilci. BP yeşilci, gördük. Bu devrim böyle olmaz. Bu yeşil devrim değil parti, çok da eğlenceli. Burada yaşananların devrimle alakası yok
— Asıl yeşil devrim kolay olmayacak. Eğer bunu başarırsak, bu, insanlığın bugüne kadar kazandığı en büyük endüstriyel başarı olacak.
— Bu konuyu bürokratlar değil yenilikçiler ve mühendisler çözebilir. Karbona uzun vadeli fiyat getirilmediği sürece istenilen yenilik sağlanamayacak.