Q klavyenin adeta yavaş yazım ve verimsizlik yarattığını vurgulandı.
AA
Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (Intersteno) ve Intersteno Türkiye tarafından organize edilen ''2010 Türkiye ve Dünya İnternet Klavye Şampiyonaları Ödül Töreni''nde konuşan Erdem, F klavyenin kullanımının yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğunu, bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı da olan Erdem, önceden cep telefonu kullanan herkesin mesajını Türkçe yazdığı için adeta ceza ödediğini, diğerlerine oranla iki kat fazla ücret ödemek zorunda kaldığını belirterek, bu duruma müdahale edip bu uygulamayı düzelttiklerini ve artık Türkiye'de satılan tüm cep telefonlarının Türkçe karakterlere uyumlu olması şartının getirildiğini söyledi.
Türkçe'ye en uygun klavyenin F olduğunu, F klavyeye milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini anlatan Erdem, F klavye kullanımının yaygınlaşması için daha önce başlattığı kampanya kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Q klavyenin adeta yavaş yazım ve verimsizlik yarattığını vurgulayan Erdem, F klavyeye bir standart kazandırılması için de hazırlıklar yapıldığını bildirerek, ''Örneğin inceltme işaretlerimiz var. Onlar olsun, ileri, geri, sil tuşları bulunsun'' dedi.
Erdem, ''F klavye yoluna girdi. Birileri istese de istemese de F klavye Türkiye'de en geçerli klavye olacak. Biz Q klavyeyi yasaklamak da istemiyoruz, ki F'nin önü açılınca Q'yu kendisi kovacak zaten'' diye konuştu.
Biraz milli duyarlılığı olanların F klavye kullandıklarını anlatan Erdem, ''Hem dilimizi, hem klavyemizi korumak zorundayız. Türkçe çok güçlü bir dil, Türkiye çok güçlü bir ülke'' dedi.
Erdem, özellikle Yunanistan ve Ermenistan'da gençler arasında Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının arttığını, yakında Suriye için de bu durumun geçerli olacağını kaydederek, ''Türkiye'nin dış politikasının yükselişine paralel değerlerimiz de yükseliyor'' diye konuştu.
Ekrem Erdem, Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener'e ödül verilmesi için Meclis'te çalışma yaptığını bildirdi.
DİĞER KONUŞMALAR
Dil ve Edebiyat Derneği Başkan Yardımcısı Recep Garip de ''günaydın'', ''selam'', ''merhaba'' gibi gündelik hayatta çok kullanılan sözcüklerin kutsal olduğunu söyledi.
Bir veya birden fazla yabancı dilin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini, ancak yabancı dille eğitime kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Garip, ''Dil vatan, bayrak, ülke, ülkü, coğrafya demektir'' dedi.
Garip, zaman zaman yanlış ifadelerle hayatı alabora eden sözcüklere daha dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, gündelik dilde yer etmiş yabancı kelimelere yenilerinin eklenmemesi için bazı önlemler alınmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Recep Garip, ''Şimdiki gençler, selam kelimesi yerine 'slm', merhaba kelimesi yerine 'mrb'yi kullanıyor. Gelin bunları kullanmamaya dikkat edelim'' dedi.
Garip, Bağcılar Belediyesinin örnek bir çalışma yaparak, Q klavyeleri atıp yerine F klavyeleri getirdiğini anlattı.
Intersteno Türkiye Onursal Başkanı İhsan Yener de Birleşmiş Milletler'in, F klavyeyi en bilimsel klavye ilan ettiğini söyledi.
Yener, buna rağmen Q klavyenin Türkiye'de tiryakilik gibi yayıldığını ifade etti.
Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kuş da ilçede 158 bin öğrenci bulunduğunu, tüm öğrencilerin F klavye kullanması için çalışma başlatıldığını söyledi.
Törende, en eski yarışmacı Recep Ertaş ile en küçük dünya şampiyonu Koray Demirbaş, birlikte ''Klavye şov'' sundu.
Törende daha sonra 2010 Türkiye İnternet Şampiyonası ile 2010 Dünya İnternet Şampiyonasında dereceye girenlere ödül ve hediyeleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem, Intersteno Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse ve protokoldeki diğer isimler tarafından verildi.
Ya bukadar saçma şey olmaz Herşeyi milletçileştiriyolar Q F ? Arasındaki fark ney Türkçe yazmak isteyen zaten yazıyor.Ülkedeki yaygınlık önce Q klavyenin verilmesi daha sonra F klavyenin sunulması gibi bir şeydir diye tahmin ediyorum.Q Daha basit geliyor F yi kullanan çok az insan var
- Ya bukadar saçma şey olmaz Herşeyi milletçileştiriyolar Q F ? Arasındaki fark ney Türkçe yazmak isteyen zaten yazıyor.Ülkedeki yaygınlık önce Q klavyenin verilmesi daha sonra F klavyenin sunulması gibi bir şeydir diye tahmin ediyorum.Q Daha basit geliyor F yi kullanan çok az insan var