Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında ortak deklarasyon imzalandı, bu ülkeler arasındaki sınırlar kalktı!
Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında ortak bir deklarasyon imzalandı. Dört ülke arasında ticaret, gümrük, tarım, sağlık, ve enerji alanlarında işbirliğinin artması ve vizelerin kaldırılması hedefleniyor.
Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında serbest ticaret, serbest vize bölgesi oluşturulması ve ortak işbirliği konseyi çalışması yapılmasına ilişkin ortak deklarasyon imzalandı.
Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda açıklanan ortak bildiri çerçevesinde 4 ülke ticaret, gümrük, tarım, sağlık, ve enerji gibi çok çeşitli alanlarda işbirliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefliyor.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 4 ülke tarafından açıklanan bildiriyi okuduktan sonra yaptığı açıklamada, bildirinin 4 ülke arasında kapsamlı bir işbirliği alanı oluşturmakta olduğunu belirterek, ''İnşallah zamanla bu diğer bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde gelişecektir'' dedi.
HEDEF EKONOMİK ENTEGRASYON
Deklarasyonda, "Mevcut işbirliğinin çok uluslu ve kurumsal bir çerçevede güçlendirilmesi, uzun vadeli stratejik ortaklığın ve aralarındaki dayanışmanın geliştirilmesi ve ekonomik entegrasyona doğru ilerlemesi" hedefler olarak gösterildi.
Türkiye; Suriye, Lübnan ve Ürdün ile vize uygulamasını tek taraflı anlaşmalar ile kaldırmış bulunuyor.
Deklarasyonda Türkiye'nin bu ülkerle vize muafiyeti uyguladığı, Suriye ve Ürdün'le serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı hatırlatıldı. Lübnan ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanabilmesi için de müzakerelerin devam ettiği kaydedildi.
Türkiye ve Lübnan müzakereleri aktif bir şekilde sürdürme taahhüdünde bulundu.
BU OLUŞUM AB'YE ALTERBATİF DEĞİL
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gazetecinin, ''Bu oluşum bana AB'nin kuruluş dönemini hatırlattı. Acaba Türkiye AB'ye karşı alternatif bir oluşuma mı gidiyor'' sorusu üzerine, ''Bu dörtlü serbest ticaret, serbest vize bölgesi hiçbir şekilde AB'ye alternatif değildir. Onu ikame etmez. Türkiye açısından AB'ye yönelik taahhütler geçerlidir ve AB'ye tam üyelik konusunda da Türkiye kararlıdır'' diye konuştu.
Türkiye'nin, AB ile tam üyelik sürecinde bulunmasının diğer bölgelerle ilişkilerini sınırlayamayacağını, sınırlandırmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Aksine bizim bu ilişkileri geliştirmemiz ileride Türkiye AB'ye üye olduğunda, hem AB'ye, hem de ilişkilerimizi geliştirdiğimiz dost ve kardeş ülkelere kazanç sağlayacaktır. Bunları birbirlerine alternatif kutuplar gibi görmek doğru değil'' dedi.
DİĞER KARDEŞ ÜLKELERE DE AÇIĞIZ
Deklarasyonda, dörtlü mekanizmanın taraflar arasındaki ikili taahhütlerin yerine geçmeyeceği, bölgedeki tüm diğer kardeş ve dost ülkelerin katılımına açık olacağı belirtilerek, dörtlü konseyin koordinasyonunun dışişleri bakanları tarafından yapılacağı bildirildi.
Konsey'in yılda en az bir kez istişare amaçlı başbakanlar düzeyinde toplanacağı ve katılımcı ülkelerin ev sahipliğini dönüşümlü üstleneceği belirtildi.
Deklarasyonun ilan edilmesi sırasında Davutoğlu'nun yanı sıra Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde ve Lübnan Dışişleri Bakanı Ali Eşşami de bulundu.