BBC , Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Tahran'da Yaptığı "Arabuluculuk" Önerisine Dikkat Çekerken, "Ancak Türkiye BM'deki Yeni Yaptırım Oylamasının Yaklaştığı Bir Ortamda, Washington ve Tahran Arasında Bir Tercih Yapmak Zorunda Kalabilir. Büyük Ölçüde Ahmet Davutoğlu Tarafından İnşa Edilen İran Politikası, Türk Dış Siyaseti Açısından Bir Sınav Niteliğine Bürünmeye Başladı" Yorumunu Yaptı.
Türkiye'nin Batı ile İran arasında arabuluculuk olmayı önermesi, dikkat çekti. Bbc, öneri ile ilgili olarak "Ancak Türkiye BM'deki yeni yaptırım oylamasının yaklaştığı bir ortamda, Washington ve Tahran arasında bir tercih yapmak zorunda kalabilir. Büyük ölçüde Ahmet Davutoğlu tarafından inşa edilen İran politikası, Türk dış siyaseti açısından bir sınav niteliğine bürünmeye başladı" görüşünü dile getirdi. İngiliz yayın kurumu, diplomasi muhabiri Jonathan Marcus imzası ile yayımladığı haberde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Tahran ziyareti sırasında İran ve Batı arasındaki nükleer gerilimi çözmenin en iyi yolunun diplomasi olduğunu söylerken, Türkiye'nin yeni arabuluculuk teklifini ilettiğini de kaydetti. Haberde şu değerlendirme yapıldı:
"Ancak Türkiye BM'deki yeni yaptırım oylamasının yaklaştığı bir ortamda, Washington ve Tahran arasında bir tercih yapmak zorunda kalabilir. Büyük ölçüde Ahmet Davutoğlu tarafından inşa edilen İran politikası, Türk dış siyaseti açısından bir sınav niteliğine bürünmeye başladı."
Davutoğlu'nun, Türkiye'nin dünyaya yaklaşımını yeni bir dengeye kavuşturmayı hedeflediği yorumunu da yapan Bbc, "Bu denge de, Ortadoğu ülkeleri ile daha güçlü bağlar kurarken, bir yandan da ABD, Avrupa ve İsrail ile süregelen yakın ilişkileri korumayı kapsıyor" dedi.
-"TÜRKİYE DAHA ÖNEMLİ BİR OYUNCU OLDU"-
İsrail ve Suriye'den sonra şimdi de İran ve ABD arasında arabuluculuk çabasında olan Türkiye'nin dünya meselelerinde kendisini daha önemli bir oyuncu haline dönüştürdüğünü belirten Bbc, "Ama elbette Türkiye'nin fedakarlıklarının yanında ciddi menfaatleri de söz konusu" ifadesini kullandı.
Bbc, Türk ekonomisi Irak'a karşı uygulanan BM yaptırımlarından ciddi bir zarar gördüğünü anımsatarak, bu nedenle Ankara'nın İran'ın izole edilmesine yönelik çabaların sonuçlarından kaygı duyduğunu belirtti. Haberde şöyle denildi:
"Türkiye'nin İran'ın nükleer programı konusundaki pozisyonu ise açık. Ankara, Tahran'ın sivil amaçlı nükleer enerji santrali inşa etmesini destekliyor. Ancak bölgedeki tüm nükleer silah programlarına karşı çıkıyor."
-"ZOR BİR SEÇİM YAPMAK ZORUNDA KALABİLİR"-
Bbc, "Ancak Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar konusunda baskıların arttığı bir ortamda, şu anda BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olan Türkiye, kendisini zor bir seçimin ortasında bulabilir. Bu da gönülsüzce de olsa, ABD ve Avrupalıları desteklemek ile İran'ın arkasında durmak arasında bir Seçim olacak" dedi.