KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 31.03.10, 17:26
ViCToR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haber Müdürü
 
Kaydolma: 24.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.712
Teşekkürler: 83
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Yeni 15 yıl sonra özür dilediler

UyarıGörmek için lütfen buradan üye olunuz.

hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER 31 Mart 2010


Sırbistan, dün tarihi bir karara imza atarak, 1995'te binlerce Boşnak'ın hayatını kaybettiği Srebreniça soykırımından dolayı özür diledi.



Bosna Savaşı'yla bağlantısını yıllardır reddeden Sırp meclisi, Srebreniça soykırımı için özür diledi ve olayı kınadı.

Meclis'te 127 oyla kabul edilen tasarıda, mahkeme kararına rağmen Srebreniçe olayı için katliam denildi.

1995 yılında 8 bin Müslüman Boşnak'ın bir gecede Sırp milisleri tarafından katledilmesi, Uluslararası Adalet Divanı'nın 2007'de kabul ettiği bir kararla soykırım olarak nitelendirildi.

"GEÇMİŞLE YÜZLEŞİYORUZ"

Metinde, "Sırbistan Meclisi, Uluslararası Adalet Divanı'nın da tespit ettiği gibi Temmuz 1995'te Srebreniça'da Boşnak halkına karşı işlenen suçu var gücüyle kınar" ifadesi kullanıldı.

Oylamadan sonra konuşan hükümet sözcüsü Nenad Canak, "Bu bildiri, zira yüzleşmemiz gereken geçmiş sorunların bir kısmına ilişkin sadece bir başlangıç" dedi ve yakın geçmişi yeniden yazma sürecinin uzun ve acılı olacağını belirtti.

Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için kurulan uluslararası mahkemeyle işbirliğinin sürdürüleceği de belirtilen metinde, Srebreniça'da Sırp kuvvetlerine komuta eden Ratko Mladiç'in yakalanarak yargılanması gerektiğine de işaret edildi.

HOLLANDA'NIN ROLÜ HALA TARTIŞILIYOR

1992-1995 Bosna Savaşı'nın sonlarına doğru, Srebreniça'da Boşnak erkek ve kadınları ayıran Bosnalı Sırplar, 8 bin erkeği katletmişti.

Yaşanan olaylardan Sırp milislerin yanı sıra Hollandalı BM askerlerinin de sorumlu olduğu öne sürülüyor. 11 Temmuz 1995'te Srebreniça'yı koruyan Hollandalı BM askerlerinin Bosnalı Sırpların kasabayı ele geçirmesine göz yumdukları ifade ediliyor.

Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış ancak 13 yıl firari yaşamasının ardından Temmuz 2008'de yakalanmıştı. Katliamın diğer sorumlusu Mladiç ise hala kaçak. Birçok Sırp da Mladiç'i kahraman olarak görüyor.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006