KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Genel Başlıklar > Haberler


Haberler - Tüm haberleri buradan okuyun


Cevapla
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 08.03.10, 15:15
-KaRaNT!Na- - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 28.01.10
Erkek
Mesajlar: 1.666
Teşekkürler: 69
Üyeye 493 kez teşekkür edildi
Alarm! Elazığ'da 6.0 büyüklüğünde depreM!

Elazığ'da sabaha karşı merkez üssü Karakoçan İlçesi'ne bağlı Başyurt Beldesi olan Righter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 51 kişi öldü, 34 kişi de yaralandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre; saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, yaklaşık 1 dakika sürdü.

Deprem en çok 6 köyü etkiledi. En büyük hasar ve can kayıpları Kovancılara bağlı, Aşağı ile Yukarı Kanatlı, Göçmeler, Aşağı ile Yukarı Demirci, Okçular köylerinde oldu. Deprem, özellikle Okçular Köyü'nde büyük hasara ve çok sayıda ölüme neden oldu. Köydeki evlerin büyük bir kısmının yıkıldığı ifade edildi.

İlk belirlemelere göre depremde 51 kişi yaşamını yitirdi, 34 kişi de yaralandı.

Yıkılan binalarını büyük bir kısmının kerpiçten yapılması dikkat çekti.

Enkaz altında kalanların da olduğu belirtiliyor. Yukarıdemirci köyünde enkaz altında olduğu tespit edilen 4 kişiyi kurtarılma çalışmaları ise sürüyor.

5.5 paniğe neden oldu
Saat 09.47'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5.5 büyüklüğünde, saat 13.12'de Palu ilçesi Gökdere beldesinde 5.3'lük büyüklüğünde artçı şoklar paniğe neden oldu.

Bu arada, Elazığ Valisi Muammer Erol da depremin etkili olduğu köylerde incelemelerde bulundu.

Ölü ve yaralıların isimleri
Depremde yaşamını yitirenlerden 5’i çocuk toplam 22 kişinin kimlikleri şöyle:


Muhammet Emin Polat(Çocuk)
Netice Polat
Medine Akdağ (Çocuk)
Muhammet Özdoğan (Çocuk)
Berivan Özdoğan
Özcan Cirit
Nazile Cirit
Murat Cirit
Fikri Özdoğan
Nermin Yıldız
Gönül Yıldız
Tuba Yıldız
Zilan Yıldız
Emre Çiçek
Ayten Çiçek
Davut Yüksel
Kibar Yüksel
İzzet Çimen
Nurettin Çimen
Yeter Akdağ
Emrullah Akdağ (Çocuk)
Yusuf Akdağ (Çocuk)

Öte yandan, ilk depremin ardından bölgede en büyüğü 4,4 olmak üzere toplam 40 artçı sarsıntı gerçekleşti.

Uzmanlar, artçı sarsıntılara dikkat çekerek, hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından bölgedeki hasarlı yapılara can güvenliği açısından girilmemesi gerektiği belirtilirken, Ankara, Kayseri ve Van'dan 3 ambulans helikopterin bölgeye intikal ettirildiği belirtildi.

Bölgede toplam 23 araç, 127 arama-kurtarma personeli ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans ve 82 kişilik medikal kurtarma-sağlık ekibinin çalışmalara devam ettiği bildirildi.

Kızılay tarafından Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde de kriz masası oluşturuldu.

Kızılay tarafından 230 çadır, 1000 battaniye, 20 mevlana evi, 2 seyyar mutfak, 18 personel de bölgeye sevk edildi.

Bölgede ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın kan merkezleri de alarm durumuna geçirildi.

Kızılay, Diyarbakır ve Malatya kan merkezlerinden bölgeye kan sevkıyatı için hazırlıklar da tamamlandı.

Bölgeye ulaşan afet müdahale ekibi yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtacak.

Ayrıca bölgeye gönderilen seyyar mutfaktan halka ve kurtarma çalışmalarına katılan görevlilere sıcak yemek dağıtımı yapılacak.

Bakanlar yolda
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte deprem bölgesine gitti.

Deprem Komisyonu iki gün önce uyarmış

Araştırma Komisyonu'nun, bölgede fay hatlarının aktif olduğu konusunda uyarıcı bir rapor sunduğu ortaya çıktı

Elazığ'da bugün yaşanan depremden iki gün önce Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'nun, bölgede fay hatlarının aktif olduğu konusunda uyarıcı bir rapor sunduğu ortaya çıktı.

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na bilgi veren, deprem uzmanları, risk düzeyleri artan Anadolu’daki aktif fayların, İstanbul tartışmalarının gölgesinde kaldığını vurguladı. Meclis Deprem Araştırma Komisyonu`na bilgi veren, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi araştırma merkezleri ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`nden bilim insanları, risk düzeyleri artan Anadolu`daki aktif fayların, İstanbul tartışmalarının gölgesinde kaldığını vurguladı.

Elazığ ve Malatya topun ağzında
Deprem riski açısından 'topun ağzındaki' iller arasında Elazığ ve Malatya'nın bulunduğunu ifade eden ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan, Bütün medyanın dikkati İstanbul üzerinde ama topun ağzında astında Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş var" dedi.

Gazi Üniversitesi'nden Bülent Özmen, depreme iyi hazırlanması gereken illeri Elazığ, Malatya Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya olarak sıraladı.

Ayrıca TÜBİTAK'tan Doç. Dr. Sedat İnan ise, "Elazığ, Sivrice, Malatya civarı çok aktif" uyarısında bulundu.

Deprem 'geliyorum' demiş
Bu arada, Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi” kapsamında Marmara Bölgesi'nde kurulan 4 istasyondan elde edilen verilere göre, doğu yönlü bir fay hareketinin olacağının daha önceden tahmin edildiği bildirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin başkanlığında yürütülen, “Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi” kapsamında Marmara Bölgesi'nde istasyonlar kurduklarını ve bu istasyonlardan sürekli veri aldıklarını söyledi.

Çalışmalarında, büyüklüğü 5'in üzerindeki depremlerin 12-24 saat ve daha önceki zaman diliminde kestirilebildiğini belirtin Üstündağ, “Depreme bağlı alınan öncül işaretçiler doğrultusunda tahminler yürütüyoruz. 5'in üzerindeki büyüklükte depremlerde ilişkilendirme oranı yüzde 65'i buluyor” dedi.

Daha önce yaşanan Bingöl depreminde elde ettikleri verilere benzer parametrelere Elazığ depreminden önce ulaştıklarını ifade eden Üstündağ, “Doğuya en yakın istasyonumuz olan Sakarya istasyonu ile birlikte 4 istasyondan aldığımız verilerde bazı hareketler gördük. Yaklaşık 4 saat önce elde edilen veriler, doğu yönlü bir hareketin olacağına işaret ediyordu” diye konuştu.

Üstündağ, doğu yönlü fay hareketinin olacağını tahmin edebildiklerini ancak yer tespitinde bulunamadıklarını belirterek, bunun doğu bölgesinde bir istasyonun kurulu olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Doğa Hareketleri Araştırma Derneğinin (DOHAD) başkanı Fuat Agalday ise istasyonlardan alınan bilgilere dayanarak 28 Şubatta deprem olabileceğine dair tahminler yürüttüklerini ifade etti. Agalday, şunları kaydetti:

“Kendi aramızda paylaştığımız değerlendirme yazımızda, önümüzdeki günlerde doğu yönlü bir hareket olacağına yönelik tahminlerimizi paylaştık. Çünkü ölçümlemelere göre, belirtileri ve baskıları görebiliyoruz. İstasyon eksikliği nedeniyle nerede olacağını belirleyemedik. Tüm istasyonlar Marmara Bölgesi'nde bulunuyor.”

Agalday, elde edilen veriler ve Elazığ depremindeki ilişkilendirmeye bakıldığında projenin ne kadar büyük önem taşıdığının ortaya çıktığını vurgulayarak, bu kapsamda ülke genelindeki istasyon sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor
  #2 (permalink)  
Alt 08.03.10, 15:16
fairytale - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
V.I.P.
 
Kaydolma: 01.09.09
Kadın - 36
Mesajlar: 5.406
Teşekkürler: 620
Üyeye 402 kez teşekkür edildi
Standart Cevap: Elazığ'da 6.0 büyüklüğünde depreM!

ama biraz önce haberlerde ölü sayısının 57'ye çıktığı söyleniyordu
Alıntı ile Cevapla
Cevapla






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2025 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006