The Guardian, 1915 Sözde Ermeni Soykırımı'nın onaylanmasıyla ilgili olarak şu satırlara yerverdi: 'Soykırım olup olmadığına karar vermek Senato'nun işi değil.'
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edilmesi olayını değerlendiren The Guardian gazetesi, Ermeni iddialarının soykırım olarak adlandırıp adlandırılmayacağı konusunun tartışmalı bir konu olduğu; ancak buna karar verecek olan mercinin ABD Senatosu olmadığı yorumunda bulundu.
Bunun tamamen duygusal bir karar ve bir lobi grubunun zaferi olduğuna dikkat çeken The Guardian gazetesi, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin kararını sert bir şekilde eleştirdi: "Eğer ortada modern tarihte gerçekleşen bütün katliam ve soykırımları inceleyen bir komite olsaydı, bu karar belki kabul edilebilir olurdu. Ancak dünyada vuku bulmuş birçok katliam arasında sadece Türkiye'yi hedef almak çok farklı bir boyuta işaret ediyor. Bu, dünyanın ahlâk yargıcı gibi hareket eden Amerika'dan bir başka örnek."
ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ KONUSUNDA TÜRKİYE KADAR HAZIR VE UYGUN BAŞKA BİR ÜLKE YOK
Türkiye'nin tasarının kabulünden hemen sonra Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı geri çağırdığını hatırlatan gazete, Başkan Obama'nın bu konudaki isteksizliği göz önüne alındığında, tasarının Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilme ihtimalinin olduğunu yazdı.
Ancak bunun Türkiye'de çok daha büyük bir öfkeye sebep olacağının altını çizen The Guardian, "Bu Türkiye-ABD ilişkilerini böyle hassas bir dönemde zedeleyebilir. Türkiye son bir kaç yılda Ortadoğu başta olmak üzere birçok bölgede önemli bir rol üstlendi. Türkiye, ABD'nin konuşamayacağı gruplarla konuşabilir, ABD'nin gidemeyeceği yerlere gidebilir. ABD'nin Irak savaşı sonrası ülkeden geri çekilmesi konusunda Türkiye kadar hazır ve uygun başka bir ülke yok." ifadelerini vurguladı.
DUYGUSALLIK DIŞ POLİTİKANIN DÜŞMANIDIR; AMA ABD KONGRESİ BUNU ANLAMAKTAN ÇOK UZAK
"Bütün bunları riske etmeye değer mi?" sorusunu soran The Guardian, şimdi ABD kongresinin iki büyük soruyla karşı karşıya kaldığını yazdı: "Bu bir soykırım mıydı ya da değil miydi? İkinci soru ise, nerdeyse bir asır önce olmuş hassas bir konu üzerinde karar vermek ABD kongresinin işi mi? İlk soru tartışılabilir ama ikinci sorunun cevabı hayır. Bu kongrenin işi değil."
Tarihi bir olay üzerinde karar vermenin ABD Senatosu'nun işi olmadığının altını çizen gazete, Senato'nun ne böyle bir kapasitesi olduğunu ne de bu yönde kullanacağı bir etik sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.
ABD kongresinin Türkiye-Amerikan ilişkilerinin derinliğini hala idrak edemediğine işaret eden The Guardian son olarak ABD Senatosu'na göndermede bulundu: "Duygusallık dış politikanın düşmanıdır. Dış politika her zaman için mantıklı hareket etmeyi gerektirir. Ama ABD kongresi bunu anlamaktan çok uzak."