Davutoğlu'ndan ABD ve Ermenistan'la ilgili kritik değerlendirme
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden çıkan kararına ilişkin basın toplantısında sorulan en kritik soruya "Hayır. Böyle bir şey yok" yanıtını vermekten kaçındı.
Davutoğlu'na basın toplantısında bir gazeteci, "Tasarı onaylanırsa ABD ile ilişkilerde ihalelerin iptal edilebileceği söyleniyordu. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde İncirlik’in tartışılması, Afganistan’dan asker çekilmesi gibi konular gündeme gelir mi?" sorusunu yöneltti.
Davutoğlu ise bu soruya "hayır" demedi ve şu yanıtı verdi:
"Büyükelçimizin gelmesinden sonra bu konuyu ele alacağız. Bakanlar Kurulu'nda da konuşacağız. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve muhalefet partileriyle de bir araya gelebiliriz. Bu bizim için milli bir onur meselesidir. Çünkü farklılıklar ortadan kaldırıp muhalefetle ortak bir bakış açısı içinde bu konuyu görüşeceğiz."
Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın yarın Türkiye'de olmasının beklendiğini belirten Davutoğlu, şu anda atılabilecek adımları tartışmak için erken olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu cevap sözde Ermeni yasa tasarının Kongre'den geçmesi halinde Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü kapatmak da dahil çok sert önlemler alma konusunda mesaj verdiği şeklinde yorumlandı.
PROTOKOLLER DURABİLİR
Davutoğlu, kararın Ermenistan ile yürütülen normalleşme sürecini durdurma riskini de beraberinde getirdiğini söyledi.
Davutoğlu düzenlediği basın toplantısında sorulan bir soru üzerine, "Karşılıklı atılacak adımlarla bu sürecin devamı için elimizden geleni yapacağız. Dün alınan karar bu süreci yavaşlatmak değil durdurma riskini de beraberinde getirmiştir" dedi.
Türkiye'nin protokollerin onay sürecini yavaşlattığı yönündeki varsayımların doğru olmadığının altını çizen Davutoğlu, onayın tamamen TBMM'nin takdirinde olduğunu ve bunun teknik olduğu kadar siyasi atmosferle de ilgili bir mesele olduğunu belirtti.
"GELİN YÜZ YÜZE KONUŞALIM"
1915 yılında yaşananların yalnızca Ermenilerle ilgili olmadığını belirten Davutoğlu, o dönemden birçok kişinin ortak bir acıyı paylaştığını söyledi.
Davutoğlu, "Buradan Ermenilere sesleniyorum. Gelin, yüz yüze oturup, yaşananları konuşalım. Tarihin yazımını üçüncü ülkelerin eline bırakmayalım" diye konuştu.
Dışişleri bakanı, Temsilciler Meclisi Komitesi'ndeki oturumu, "gayrıciddi ve komik" olarak da nitelendirdi.
TASARI KILPAYI GEÇTİ
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi dün gece geç saatlerde sona eren ve yaklaşık beş saat süren oylama sonucunda, Obama yönetiminin son dakika müdahalesine rağmen sözde "soykırım" tasarısını 22'ye karşı 23 oyla kabul etti.
Komite'de kabul edilen tasarıda, ABD Başkanı'nın her 24 Nisan'da Amerikan halkını "sözde soykırım sırasında hayatını kaybeden 1.5 milyon Ermeni'yi anmaya davet etmesi" isteniyor.
Tasarının Komite'de kabul edilmiş olması yasalaştığı anlamına gelmiyor. Karar tasarısının bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sunulması bekleniyor. Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağı ise henüz belli değil.
JEFFREY: KONGRE BÖYLE BİR KARAR ALMAMALIYDI
Bu sonucun ardından Türkiye, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı istişare amacıyla Ankara'ya çekerken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey'i de duyulan rahatsızlığı dile getirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Bakanlık çıkışında gazetecilere konuşan Jeffrey, Kongre'nin böyle bir karar almasına karşı çıktıklarını söyledi.
Türkiye, tasarının geçmesi durumunda bunun hem Türk-Amerikan ilişkilerine hem de Ermenistan'la yürütülen sürecin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.
Türkiye ve Ermenistan geçtiğimiz Ekim ayında, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırların açılmasını öngören protokollerin altına imza atmıştı.