Sözde soykırım tasarısı son durum
Obama'dan Kongreye: Tasarıyı geçirmeyin
1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan Ermeni tasarısı, bugün ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanacak. Ankara, tasarının kabulü halinde, büyükelçiyi geri çağırmak da dahil tüm seçenekleri masada tutuyor. Obama yönetimi Kongre'ye tasarının geçmemesi için tavsiyede bulundu.
Obama yönetimi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde "soykırım" yasa tasarısının oylanmasına dakikalar kala devreye girerek, tasarının reddedilmesini istedi.
Beyaz Saray Sözcüsü Mike Hammer yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Komite'nin Demokrat Başkanı Howard Berman'ı telefonla arayarak, bu oylamanın Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.
Bu müdahaleyle Obama, seçim döneminde "soykırım" iddialarını tanıma yönünde vermiş olduğu sözden de geri adım atmış oldu.
Tüm seçenekler masada
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde gündeme alınan 1915 olaylarına ilişkin yasa tasarısına ilişkin olarak, "Herkesin Türk-Amerikan ilişkilerinin kapsamlı çerçevesini, bölgesel ve küresel barışa katkı potansiyelini göz önünde bulundurmasında fayda var" dedi.
Davutoğlu, bazı Türk heyetlerinin ABD'de bulunduğunu da anımsatarak, "ABD'li muhataplarımız gerek yönetim gerekse Kongre düzeyinde bizim tutumumuzu, yaklaşımımızı çok iyi bilmektedirler. Girişimlerimizde bu açık bir şekilde ortaya konmuştur. Türk-Amerikan ilişkileri belki de tarihinin stratejik bakımdan en fazla işbirliği ihtiyacı içinde olunan çok önemli bir dönemini yaşamaktadır. Dünyada değişik bölgelerde hangi dosyayı açarsanız açın, küresel alanda hangi dosya ile ilgilenirseniz ilgilenin Türk-Amerikan ilişkilerine duyulan ihtiyacı fark edersiniz" dedi.
Davutoğlu, Türkiye ve ABD, Minsk Grubu üyeleri, Ermenistan ve Azerbaycan'ın dostça bir araya geldiklerinde bütün bu sorunları aşıp bölgeye kalıcı barışı getirebileceğini belirterek, "Bugün öyle bir noktadayız ki bu kalıcı barış vizyonunu gerçekleştirecek adımlarla, bu barış vizyonunu riske edecek adımlar karşı karşıya durmaktadır. Biz birinci yönde adımların atılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.
Davutoğlu'na "büyükelçiyi çağırmak" seçeneği de soruldu, ancak Dışişleri Bakanı net bir cevap vermedi, "Herkesin bazı süreçleri göze alması lazım" dedi.
Zira, Ankara'da "büyükelçiyi geri çağırmak seçeneği" de masada.
Washington ile Ankara arasındaki tansiyon yüksek. Zira, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının kabulünu öngören 252 nolu tasarının görüşülmesine sadece saatler var.
Tasarı, Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bugün oylanacak. Komite üyelerinin çoğunun hala "kararsız" gibi görünüyor ancak, tasarının geçmesi olasılığı yüksek.
Kritik oylama öncesi taraflar, hem Türk hem de Ermeni tarafı Washington'da kulis yapıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığındaki Türk heyeti, hem Obama yönetimine yakın isimlerle hem de Kongre üyeleriyle görüşerek, tasarının geçmesini engellemeye çalışıyor.
Oylama öncesi ABD'deki Türk dernekleri de boş durmadı. Washington Post gazetesine tam sayfa ilanla Obama yönetimine çağrıda bulundu. Çağrıda, "Tasarı, trajedinin tek taraflı bir yorumunu zorla kabul ettirmeye yönelik. Tarihi kanunlaştırmaya çalışıyor" denildi.
|