Domuzların akciğeri çok yakında insanlara nakil edilebilecek. Domuzdan organ nakli yapılması konusundaki çalışmalar doktorları birbirine düşürdü.
Avustralyalı bilim insanlarının organ nakli konusunda yaptıkları araştırmalar sonucunda hayvanlardan insanlara organ nakli yapılmasında büyük adımlar atıldı.
Domuzlar, insanlarla yaklaşık aynı büyüklükte organlara ve benzer fizyolojiye sahip oldukları için organ naklinde muhtemel kaynak görülüyor. Bilim adamları, bunun için, insanlarda bağışıklık sistemine uygunluk gösterebilecek domuzları genetik yolla üretmeye çalışıyor.
Melbourne'daki St Vincent's Hastanesi’ndeki bilim insanları domuz DNA’sında bulunan ve insanların organlarıyla uymayan Gal isimli geni çıkardılar. 1989 yılından beri nakil için domuzlar üzerinde inceleme yapan Prof Tony D'Apice, kandaki pıhtılaşma için insan DNA’sının bu hayvanlara eklendiğini söyledi.
Alfred Hastanesi’nden Dr Glenn Westall ise domuzdan insana akciğer naklinin büyük bir beklenti olduğunu ve gerçekleştiğinde tüm dünya için önemli bir adım olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar ilk deneylerde kanın ciğerlere oksijensiz gittiğini ve oksijen alarak geri çıktığını bunun da ciğerlerin asıl görevi olduğunu belirttiler.
Bilim insanları bu nakli yaparken önce akciğeri çıkartıyor sonra da insandaki kan dolaşımına benzeyen bir sistemle işleyen bir makineye bağlıyorlar. Bu makine sayesinde bir pompa kalp görevi görürken ciğerin nefes alması sağlanıyor. Uzmanlar domuzdan alınan organın 5-10 yıl içinde vakalarda kullanabileceğini açıkladılar.
HASTALIKLAR ARTABİLİR
Bazı araştırmacılar ise bu durumun zararlı olabileceğini ve hayvanlardan alınan organların insanların hastalık kapmasına yol açabileceğini savunuyorlar. Aynı zamanda bu tür nakillerin yarı hayvan yarı insanları doğurabileceğini de belirtiyorlar.