ABD askerlerinin ve Barzani'nin adamlarının gölgesindeki K.Irak'ta Kurtlar Vadisi bir numara...
Sinan Öncel, Milliyet’te kaleme aldığı Kuzey Irak gezisini anlatırken, fenomen dizi Kurtlar Vadisi ve Polat Alemdar hayranlığını da yazdı. İşte Öncel’in yazısından satır başları...
* Havadan bakıldığında dümdüz bir ova gibi görünüyor. Bir milyon nüfus Erbil’de, Türk-Amerikan sentezi bir yaşam sürüyor.
* Erbil’de arabası olmayan aile yok. Benzin, mazot, haftada bir depo bedava.
* Kırka yakın Türk lokantası var
* Havalimanında karşınıza Barzani’nin üstü aranırken fotoğrafı çıkıyor. Daha sonra bu resmi her yerde görüyoruz. Böylelikle hiç kimse aramalar karşısında imtiyaz isteme hakkını kendinde göremiyor.
* Beylikdüzü’ndeki Tatilya sökülüp Erbil’de yeni açılacak alışveriş merkezinin yanına iliştirilmiş. Erbil halkı için burası müthiş bir eğlence alanı olmuş. Parkın içinden geçerken çalan müzik eşliğinde çok renkli kıyafetleriyle halay çeken kızlar, kadınlar gördük
* Sanatçı kartpostalları büyük ilgi görüyor. Listenin başında “Polat Alemdar” Necati Şaşmaz ile Kenan İmirzalıoğlu var.
* Bize şehri gezdiren otobüste Kurtlar Vadisi’nin tüm DVD’leri vardı.
* Kadınlar burada sosyal hayatın içinde. Akşam yemek yediğimiz restoranda sahne alan Lübnanlı kadın sanatçının dekoltesi ve onun şerefine patlatılan havi fişek ve şampanyalar müthiş bir doğu batı senteziydi.
* Peş; önde, merge ise canını feda eden anlamına geliyormuş. Peşmerge kıyafetli ve ‘yarı Amerikan’ tarzı askerlere sık sık rastlıyorsunuz.
* İster ‘Kuzey Irak’, ister ‘Irak’ın kuzeyi, ister Kürdistan deyin, güneyimizde yeni bir devlet kuruluyor. Burada Türkmen nüfusun yüzde otuza yakın olduğunu söylüyorlar.
* Erbil çarşısının,Tahtakale’yi andırmakla beraber, tezgahlarda deste deste paraları, çakma Adidaslı yerel figürleri, dev yaprak döner silindirleri, açıkta satılan yiyecekleri ‘’Biz dostuz’’ havalarında dolaşan mavi şapkalı yaşlı BM askerleriyle farklı bir tadı var.