Kürtçe derse formül Anayasa'yı by-pass
Kürtçe derse formül Anayasa'yı by-pass
AKP'nin Kürt kökenli vekilleri, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulabilmesi ve diğer engellerin kaldırılması için, Türkiye'nin çekince koyduğu BM Kişisel ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 27. maddesinin onaylanması talebini hükümete iletti
AKP'nin Kürt kökenli vekilleri, Türkiye'nin çekince koyduğu 'BM Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin' 27. maddesinin de onaylanması talebini hükümete iletti. Türkiye'nin Lozan Anlaşması ve TC Anayasası'nı gerekçe göstererek çekince koyduğu 27. madde, etnik ve dinsel azınlıkların kendi dinlerini uygulama ya da kendi dillerini kullanma hakkını güvenceye alıyor. AKP'li üst düzey kurmaylar, Kürt vekillerin bu talebini incelemeye aldı. 27. madde, etnik azınlıkların dini haklarını güvenceye aldığı için Fener Rum Patriği Bartholemeos'un da gündeminde yer alıyor.
AKP'nin Kürt kökenli vekilleri, Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması için önce BM Kişisel ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından çekincesiz olarak yürürlüğe girmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye, sözleşmeyi onaylamış, ancak etnik ve dinsel azınlıkların din ve dil haklarını garanti altına alan 27. maddeye çekince koymuştu. 27. madde, 'Etnik ve dinsel azınlıklarla dil azınlıklarının bulunduğu devletlerde bu azınlıklardan olan kişilerin, gruplarındaki öteki üyelerle birlikte topluluk olarak kendi kültürlerinden yararlanmak, kendi dinlerini açıklamak ve uygulamak ya da kendi dillerini kullanmak hakları yadsınamaz' hükmünü içeriyor. Türkiye bu maddeye 'TC, bu sözleşmenin 27. Maddesi'ni, T.C Anayasası'nın ve 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ve eklerinin ilgili hükümlerine ve usullerine göre uygulama hakkına sahiptir' gerekçesiyle çekince koymuştu.
DEĞİŞİKLİĞE GEREK KALMAZ
Kürt kökenli vekiller, şimdi bu maddenin çekincesiz olarak yürürlüğe girmesini istiyorlar. AKP'li bir vekil, 'Eğer, Türkiye bu maddeye çekincesini kaldırırsa, Kürtçenin kullanımı garanti altına alınırken, Anayasa ile uluslararası anlaşmanın çelişmesi halinde uluslararası anlaşma Anayasa'nın üzerine çıkacağı için, Anayasa değişikliğine bile gerek kalmıyor. Hükümetin de eli rahatlayacak. Çünkü bu muhalefetle Anayasa değişikliği mümkün değil. Ancak 27. maddeye yönelik çekince kaldırılırsa, bu hüküm otomatik olarak yürürlüğe girecek. Anayasa'nın 90. maddesine göre, bu anlaşma Anayasa'nın üzerinde olacak. Bu sözleşme hakkında Anayasa Mahkemesi'ne bile başvurulamayacak' yorumunu yapıyorlar.
|