Erbakan'ın hapis cezası onandı
Yargıtay, kapatılan RP’nin son genel başkanı Necmettin Erbakan’a “Kayıp Trilyon” davasında “özel belgede sahtecilik” suçundan hapis cezasını onadı. Erbakan, yapılan düzenlemeyle cezaevine girmeyecek, 11 ay cezasını evinde çekecek.
28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisi’nin Hazine’den aldığı 1 trilyon 236 milyar lira yardımı iade edememesi üzerine hakkında dava açılan eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, “Kayıp Trilyon” davasında “özel belgede sahtecilik” suçundan Erbakan’a verilen cezaya ilişkin davanın temyiz incelemesini tamamladı. Daire, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını usül ve yasaya uygun bularak onadı. 82 yaşındaki Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezasının infazı olan 11 aylık cezayı evinde çekecek. Erbakan, bu süre boyunca savcılığa gösterdiği adresten özel izin alarak ayrılabilecek.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, eski TCK’nın “özel belgede sahtecilik” hükmünü içeren 345. maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve özelliği, suç konusunun önemi ve değeri, suç işleme kastının yoğunluğunu dikkate alarak Erbakan’ı 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan’ın cezasını eski TCK’nın 80. maddesi uyarınca altıda bir oranında artırarak toplam 2 yıl 4 aya çıkarmıştı.
SAĞLIK RAPORUYLA CEZAYI ERTELETMİŞTİ
Erbakan, 2 yıl 4 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı 4 kez ertelenmişti. Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz 2005 tarihinde 6 aylığına verilmişti. Bu süre 14 Ocak 2006 tarihinde dolmuştu.
Necmettin Erbakan’ın avukatları, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne, 5237 sayılı yeni TCK uyarınca davanın yeniden ele alınması için müracaatta bulunmuş, bunun reddedilmesi üzerine avukatların Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz başvurusu da kabul edilmemişti.
Avukatlar daha sonra Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’da temyiz etmişlerdi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 3 Nisan 2006 tarihinde, 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 6 Mart 2002 tarihli kesinleşmiş kararı bozmuştu.
ERBAKAN İÇİN YASA DEĞİŞİKLİĞİ
Bu arada, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik yapan 5485 sayılı yasa ile ‘ev hapsi’ yürürlüğe girmiş; mahkeme de bozma kararının ardından Erbakan’a yine aynı oranda hapis cezası verirken, cezasının evinde çektirilmesine karar vermişti.
Eski başbakanlardan Erbakan önümüzdeki günlerde, Ankara’daki evinde ya da avukatının ifadesine göre Altınoluk’taki yazlık evinde cezasını çekmeye başlayacak. 11 ay süreyle, sağlık sorunu halinde “mazeret izni” dışında, evden dışarı çıkamayacak olan Erbakan’a ziyaretçi kısıtlaması olmayacak.