National Geographic’in fotoğrafçılarından Steve McCurry tarafından 1984 yılında çekilen bu kare o sırada 12 yaşında olan Sharbat Gula’ya ait. Gula’nın kimliği 1992 yılına kadar tespit edilememişti.
11 Eylül saldırıları sırasında Dünya Ticaret Merkezi’nde çekilen bu fotoğraf belki de yakalanabilecek en dramatik anlardan bir tanesini ölümsüzleştiriyor. Çaresizlik içinde akla gelebilecek en son şeyi yapan ve kendini metrelerce yukarıdan boşluğa bırakan Jonathan Briley isimli adamın fotoğrafı Amerikan halkından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Fotoğraf sahibi Richard Drew.
Bilgisayarlarımızın duvarkağıdı kısmından tanıdığımız bu fotoğraf profesyonel bir fotoğrafçı olan Charles O’Rear tarafından High Turn firması için St. Helena/Napa County’de çekildi.
1934 yılında Ian Wetherell tarafından çekilen ‘Loch Ness Canavarı’ fotoğrafı bölgenin turist akımına uğramasına sebep olmuştu. Bu fotoğraf daha sonra 1994 yılında Christian Spurling, bunun babası Marmaduke Wetherel tarafından yapılan tahta bir canavar olduğunu açıklayana kadar da gizemini korudu. Loch Ness gölü canavarı buna rağmen hala en merak edilen fenomenlerden bir tanesi.
2007 Pulitzer Ödüllü ve Oded Balility tarafından çekilen bu fotoğraf, İsrail polislerine tek başına karşı koymaya çalışan bu Yahudi kadının çaresizliğini en güzel şekilde yansıtıyor.
11 Haziran 1963 yılında Vietnam’lı Budist bir rahip, Katolik rejime olan tepkisini kendini en işlek saatlerden birinde sokakta yakarak gösteriyor.
2. Dünya Savaşı sonunda galip tarafın 3 liderini, Winston Chuchill, Franklin Roosevelt ve Joseph Stalin’i aynı karede buluşturan bu fotoğraf dünya tarihinin en kanlı savaşlarından birinin sonunu simgeliyor.
İnternette ilk yayıldığı zamanlarda bir fenomen olan ve 11 Eylül saldırısının yıkıntılarında bulunan bir kameradan alındığı iddia edilen bu fotoğrafın daha sonradan photoshopla yapıldığı ortaya çıkmıştı. ‘En iyi photoshop çalışması’ ödüllü bu kare sahte de olsa kendini en ünlü fotoğraflar arasına yazdırıyor.
Açılışından 5 ay sonra çöken Tacoma Köprüsünün olay anında çekilen bu fotoğrafı tarihe tanıklık ediyor. Bir mucize eseri can kaybının yaşanmadığı kazada milyonlarca dolar hasar meydana geldi.
Dünyaya ‘demokrasi’ dağıtan Amerika’dan yıllar öncesinden bir fotoğraf. Zencilere gösterilen ikinci sınıf insan muamelesi Eliot Erwitt tarafından böyle ortaya konulmuş. Çeşmelerin üzerindeki ‘Beyazlar’ ve ‘Renkliler’ yazıları her şeyi göz önüne seriyor.
2. Dünya Savaşı’nın efsaneleşmiş fotoğraflarından bu kare, Yevgeny Khaldei tarafından, Kızıl Ordu Berlin’i işgal edip Sovyet bayrağını Reichstag’ın çatısına dikerken ölümsüzleştirilmiş. Mayıs 1945
1994 yılında Sudan’daki kıtlık sırasında, açıklıktan kırılan bu küçük çocuk ve hemen arkasında bekleyen akbaba Kevin Carter’ın objektifine bu çarpıcı şekilde yakalanmış. Pulitzer Ödülü’ne layık görülen bu fotoğraftaki çocuğun akıbeti bilinmiyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın kader anlarından bir tanesi, Omaha çıkartması esnasında sahile çıkmayı başaran ilk bölüğe mensup bu müttefik askeri yoğun alman ateşi altında ilerlemeye çalışıyor. Robert Capa tarafından çekilen tarihi an o gün yaşananlar hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. 6 Haziran 1944
Kanada’nın en ünlü fotoğraflarından bir tanesi olan, 11 Mart 1990 tarihli bu kare o dönemde Mohawk kabilesi ve Kanadalılar arasında yaşanan ve üç kişinin ölmesiyle sonuçlanan gerginliği tüm sadeliğiyle yansıtıyor. Fotoğrafın sahibi Shaney Komulainen
Hubble teleskopu tarafından yakalanan bu muhteşem an Kartal Nebulası’ndaki değişik oluşumu göz önüne seriyor.
2000 yılı Pulitzer ödüllü Carol Guzy fotoğrafında Kosova’dan göç eden ufacık bir çocuğun Arnavutluk’taki akrabalarıyla buluşma anı ve çocuğun yüzündeki ifade çok çarpıcı bir şekilde yakalanmış.
Irak’lı bir baba ve oğlunun toplama kampında Jean-Marc Bouju tarafından çekilen bu fotoğrafı 2003 yılında ‘En iyi Basın Fotoğrafı’ ödülünü kazandı. Kafasına geçirilen çuvala rağmen oğluna sıkı sıkı sarılan babanın belki de tek tesellisi çocuğuyla beraber olması.
Jamil ad-Durra isimli Filistinli bu babanın, oğlu Muhammed’i İsrail ateşinden korumak için verdiği çaba savaşın tüm şiddetini ortaya koyuyor. Çaresizce yardım bekleyen Jamil ve oğlu Muhammed vurulmadan saniyeler önce Gazze’de çekilen bu fotoğraf bölgede yaşanan acıların bir sembolü gibi..
Tartışmasız dünyanın en zeki insanı kabul edilen Albert Einstein’ın 14 mart 1951 tarihinde Arthur Sasse tarafından çekilen bu fotoğrafı ünlü dahinin ‘tatlı kaçık’ yapısını en güzel biçimiyle gösteriyor.
Çin’in Tiananmen Meydan’ında çekilen bu fotoğraf da dünyanın en bilinen kareleri arasında yer alıyor. Komünist rejimi ve askeri baskıyı protesto etmek isteyen bu üniversite öğrencisi, tankların önünde cesurca bekliyor.
1964 yılında Harold Edgerton tarafından yüksek hızlı çekim tekniğiyle çekilen bu fotoğraf türünün ilk örneği
Kim tarafından çekildiği bilinmeyen bu fotoğraf Ukrayna’da Naziler tarafından yapılan Yahudi soykırımını ve vahşetini gösteriyor. İnfaz edilmeyi bekleyen bir Yahudi ve hemen arkasındaki Nazi subayı siyah beyaz kareye böyle yansımış.
1980 Michael Wells* İngiltere
Uganda'da açlıktan ölmek üzere olan bir çocuk ve bir misyoner.
1982 Robin Moyer* ABD
Beyrut'taki kamplarda katledilen Filistinli mülteciler... ABD'li Moyer* dayanılmaz koku arasında fotoğrafları çekmeye çalışırken İsrailli askerlerin şakalaştığını duyuyordu. Katiller hiç bir zaman yargı karşısına çıkmadı
Bu mesaj; jjjensen tarafından '02.03.10 - 03:35' tarihinde değiştirildi.