Gereksiz Bilgiler :)
1.Buz Neden Yüzer?
Su,moleküllerden oluşur.Sıvıların çoğu dokunduklarında,yapılarında bulunan molekülleri birbirine daha çok yakınlaşır.Su donduğundaysa moleküller birbirinden uzaklaşır ve sıvı haldekine göre daha fazla yer kaplar.Bu nedenle buzun yoğunluğu sıvı haldeki suya göre azalır ve buz suda yüzer.
2.İnci Nasıl Oluşur?
İstiridye tada midyelerin içine kum tanesi gib yabancı maddeler girebilir.Bu durumda bu canlılar,kabuklarının iç yüzeyinde de bulunan ''sedef'' adı verilen madde salgılarlar.İstiridye ya da midyelerin yabancı maddeleri sedefle kaplamaları sonucunda inci oluşur.Böylece kendilerini yabancı maddelerden korurlar.
3.Mısır Nasıl Patlar?
Mısır tohumunun içinde bir miktar su bulunur.Dış kabuğuda çok serttir.Bu mısır tohumu ısıtıldığında içindeki su buharlaşmaya başlar.Buhar,tohum içinde basınç oluşturur.Basıncın artması kabuğa içten baskı yapar.Bir süre sonra kabuk patlar.Böylece içerideki buhar serbest kalır.Dışarı çıkan beyazlık köpüksü kısım da tohumun içindeki nişastadır.
4.Elimiz Neden Buza Yapışır?
Elimizle buz arasında büyük bir sıcaklık farkı vardır.Elimizin buza değen yüzeyi hızla ısı kaybeder,hatta donar.Bunun sonucunda elimiz buza yapışır.Aynı şekilde elimiz metallere de yapışır.Ancak bunun için metalin sıcaklığının 0 derece'nin altında olması gerekir.
5.Leptictidium Nedir?
Adının anlamı ''zarif gelincik'' olan etçil bir memeli olan Leptictidium yaklaşık 45 milyon yıl önce yaşamıştır.En iyi korunmuş fosilleri Almanya'da bulunmuş.Yaklaşık 60cm uzunluğunda olan bu hayvan uzun arka bacaklarıyla zıplar;çok hızlı hareket ederdi.Çok uzun ve esnek bir burnu vardı.
6.Protoceratops Nedir?
Adının ilk anlamı ''boynuzlu yüz''dür.Otçul bir dinazordur ve yaklaşık 80 milyon yıl önce yaşamıştır.Fosilleri Moğolistan'daki Gobi Çölü'nde bulunmuş olan bu hayvan yaklaşık 185 cm uzunluğundaydı.Papağanınkine benzer bir gagası vardı ve dört bacağının üzerinde yürürdü.
7.Gözyaşı Neden Tuzludur?
Vücudumuzdaki bütün sıvılar azda olsa çözünmüş halde tuz içerir.Vücudumuzda idrar,gözyaşı ya da ter yoluyla her gün bir miktar tuz kaybeder.Kaybettiğimiz tuzu tekrar vücudumuza alabilmemiz gerekir.Bunu da her gün yediğimiz besinler yoluyla alırız.
8.Martılar Neden Tekneleri Takip Eder?
Martılar,ölü balıklar ve diğer deniz canlılarıyla beslenirler.Böylece bir bakıma denizleri temizlemiş olurlar.Teknelerin pervanelerinin oluşturduğu hareket balıkların yüzeye çıkmasını sağlar.Martılar da bu balıkları kolayca avlarlar.Ancak martılar için başka bir besin kaynağıda teknelerden atılan yiyecek artıklarıdır.Martılar,teknelerden atılan yiyecekleri elde etmek için de tekneleri izlerler.
Şimdilik bu kadar evde dergileri karıştırıyorum buldukça ekliyeceğim.
|