İslam Ahlakı
İslam Ahlakının Özellikleri
İslam Ahlakı'nın özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Küfür ve şirke düşmemiş,çeşitli din ve mezheplerin sarıldığı ahlak prensiplerindeki kusur
ve eksikler İslam Ahlakında bulunmaz.çünkü;bu ahlakta insanın görev ahlaki görev ve sorumluluklarında kaçıp kurtulması için bir takım açık kapılar bırakılmıştır.
2.İslam ahlakında ahiret inancının da devreye sokulmasıyla ahlakın genel prensipleri tam
bir değişmezlik kazanmış ve hiç sarsılmayacak şekilde kuvvetlenip, insanın eylem ve davranışları istikrar kavuşturulmuştur.
3.İslam ahlakı, gerçeği bütün cepheleriyle ele almıştır.filozoflarca ele alınan bölük pöçük gerçeklik, İslam ahlakında bütünleştirilmiştir.
4.İslam ahlakı, gerçekçi ve dini bir ahlaktır.bir yandan metafizik ve tabiat-üstü bir kaynaktan doğmakta; diğer taraftan ise kuralları akıl ve muhakeme ile güçlendirilmektedir.Diğer ahlaklar, ''Vazife Ahlakı'',''Hayır Ahlakı'',''Feragat Ahlakı'' gibi
çeşitli kısımlara ayrılırken, İslam Ahlakı hem Vazifeyi, hem Hayır'ı, hemde Feragat'ı
kendi bünyesinde ve sisteminin en gerçeği olarak içermektedir.
5.İslam Ahlakı, bütün ahlak problemlerine cevap veren, hayatta her probleme çözüm teklif eden geniş ve tüm dünyayı kaplayan geniş bir sistemdir.İslam ahlakı akla uygun ve
teşkilatlı bir yapıdır.Bu yapıda bütün elemanlar işbirliği içinde çalışır.Çok sert bir kural yumuşak bir davranışla yumuşatılır.Akıl, iman içinde tamamlanır, imanda akılla sağlamlaşır.kişi kendini geliştirirken toplumum genel kurallarına ayak uydurur.
6.İslam ahlakının en temel özelliklerinden biride pratik olmasıdır bence.Müslüman'lar İslam ahlakını yer yüzünde yaşayan kimselerdir.hayta uygulanan bu ahlak kurallarında yumuşaklık ve hoş görü vardır.mükellef olmanın şartları belirtilmiş,her vazifenin insan gücüne ayarlanması esas kabul edilmiştir.İslam insanı sadece ahlaklı yaparak orda bırakmaz daha da yükselterek hayırlara anahtar, şerlere kilit yapmayı hedefler.
İSLAM ÖNCESİ DÜNYADA AHLAK
İslam öncesi Arapları'nın ahlak anlayışı hakkındaki en önemli kaynaklar Cahiliye şiiri,ata sözleri(emsal) ve hitabet örnekleriyle kur'an, hadisler ve ilk döneme ait diğer İslami belgeler ;Roma, Bizans, İran gibi yabancı kaynaklara ait yabancı kaynaklardır.kabileci Arap toplum yapısında hayatta kalma mücadelesi, aşiret insanın herhalde en temel uğraşıydı.Buda büyük ölçüde kabilenin insan ve mal gücü yanında manevi gücüne ve saygınlığına bağlı bulunduğu için özellikle şeref, cesaret ve cömertlik cahiliye ahlakında bütün erdemlerin en üstünde yer alıyordu.kişi ve kabile şefi dönemin ahlak zihniyetine belirleyen etkenlerdendi.Doğrusu bu dönemde iyilik için iyilik değil, onur kazanmak için iyilik anlayışı hakimdi.
Hz.MUHAMMED (s.a.v.)'in AHLAKİ KİŞİLİĞİ
Kur'anı kerim,Hz. Muhammed(s.a.v.)'in hayat ve kişiliği Müslümanlar için örnek göstermiş
ve bu nedenle Ashab-ı Kiram o'nun hayatını titizlikle izlemişler; bu hayatı hem kendi yaşayışlarına örnek almışlar, hemde sonraki kuşaklara büyük bir gayret ve itina işle taşımışlardır.
Kusursuz bir anlatım yeteneğine sahip olan Hz. Muhammed(s.a.v.), bütün hayatı boyunca yalnız gerçeği söylemiş ve söylediklerini harfiyen yaşamıştır.o, sürekli tatlı dilli güler yüzlü ve hoş görülü olmuş ve her söylediğini saygı ile dinletmeyi başarmıştır.
arkadaşlar; Peygamberimiz'in ahlakının en önemli özelliği Allak vergisi oluşudur.Yüce Allah (c.c.) Onu bütün insanların örnek alacağı hatasız,kusursuz, eksiksiz ve seçkin bir ahlakla yaratmıştır.
İşte bundan dolayı , O'nu kendine örnek seçen insan, O'nu ne kadar taklit edebilirse o kadar çok yararlanır, ondan aldığı berekette çoğalır..........
Bu mesaj; jeesena tarafından '26.06.10 - 15:53' tarihinde değiştirildi.
|