Türkiye siklon teknolojisine merhaba diyor
Türkiye, Atom Enerjisi Kurumunun Sarayköy'de 20 milyon dolar yatırımla kuracağı proton hızlandırıcısı (siklon) tesisi ile bu teknolojiye merhaba diyecek.
Siklon teknolojisiyle, sağlıkta hem nükleer teşhis ve tedaviler kolaylaşacak hem de radyoizotopla üretilen ilaçlar ucuzlayacak.
Türkiye, halen sağlık harcamalarında bu teknolojiye yılda yaklaşık 150 milyon dolar döviz harcaması yapıyor.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) yaklaşık 20 milyon dolara Ankara Sarayköy'de kuracağı siklon merkezi için Belçikalı IBA şirketi ile protokol imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullandığını ve kullanacağını söyledi.
Türkiye'nin 50 yıldır TAEK vasıtası ile nükleer teknoloji zaten çalıştığı alanlarda barışçıl amaçlarla kullandığına işaret eden Güler, kurulacak proton hızlandırıcısı ile radyoaktif ilaçların üretilebildiği 30 ülkenin arasına Türkiye'nin de gireceğini bildirdi.
Bazıları 2 saatlik ömrü bulunduğu için ithalatında güçlük çekilen nükleer materyaller, söz konusu merkezlerde üretilerek, tümör tedavileri, kalp damar rahatsızlıklarının teşhisi gibi çok çeşitli alanlarda yararlanılacak.
Ayrıca uçak ve otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok hassas sanayi üretiminde kullanılan nükleer ürünler de bu merkezden elde edilebilecek.
|