Kokusuna bakmadan
Kokusuna bakmadan
Bu yazı, "aman sarmısak yemeyeyim, çok kötü kokuyor" diyen herkesin okuması gereken bir yazı.
Çünkü bu köşede bugün, sarmısağın mucizevi özelliklerinden bahsedilecek. Modern tıbbın babası olarak niteleyebileceğimiz Hipokrat’ın bundan yüzyıllarca önce keşfedip bağırsak hastalıklarına ve rahim içi tümörlerine karşı kullandığı sarmısağın kolesterolü düşürücü bir etkisi olduğu artık biliniyor. Ayrıca sarmısak, kan pıhtılaşmasını azaltarak olası kalp krizi riskini minimuma indirme özelliğiyle de şifa niteliği taşıyor.
Çağın hastalığı sıfatıyla anabileceğimiz kanser de sarmısaktan korkuyor. Çünkü sarmısak, kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyen bir antioksidan aynı zamanda... Uzakdoğulu hekimler sarmısağı Batılılardan daha çok benimsemiş olacak ki, onu yüzyıllar boyu tansiyon düşürücü olarak kullanmışlar.
Biz yetişkinlerin günde yaklaşık 20 gram çiğ sarmısak yemesini öneriyor uzmanlar. Bu miktar, kalp krizi riskini azaltmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli. Evet, her zaman söylüyorum: Eğer insanca yaşamak istiyorsak, doğanın mucizelerine inanmak ve doğaya saygılı davranmak şart... İşte buna ufak bir örnek.
Zeytinyağlı kestaneli lahana dolması
Malzeme listesi
1 adet orta boy lahana
Dolma malzemeleri için;
4 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuşüzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
1 yemek kaşığı tozşeker
4 su bardağı sıcak su
1 çay kağı tuz, karabiber
15 adet haşlanmış kestane
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Az damarlı, yeşilimsi yapraklı ve çok sıkı olmayan bir lahana seçin. Lahana yapraklarını köklerinden ayırın ve kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Lahana yapraklarını avuç içi büyüklüğünde kesip bir kenarda bekletin. Yarım su bardağı zeytinyağını ve incecik doğradığınız soğanları bir tencereye koyup 4-5 dakika kadar kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırarak 7-8 dakika daha kavurun. Ocağın altını kısıp dolmalık fıstık, yıkanmış kuşüzümü, tarçın, kimyon, yenibahar, limon suyu, tozşeker, tuz ve karabiberi ilave edin. 2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Pirinç suyunu çekince hemen ocaktan alın. Üzerine haşlayıp soyduktan sonra dörde böldüğünüz kestaneleri aktarıp tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Dinlenmesi için bir kenarda bekletin. Geniş bir tencereye 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Haşlayıp parçaladığınız lahana yapraklarını, içlerine birer yemek kaşığı dolma harcı koyup kenarlarını içe doğru katlayarak sarın. Dolmaları tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin. Üzerlerini düz bir porselen tabakla kapatıp 3 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yemeği kısık ateşte lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar, 40-45 dakika pişirip ocaktan alın. Dolmaların soğumasını bekleyip servis tabağına yerleştirin. Limon dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
Tahıllı ekmek
Malzeme listesi
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru toz maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı taneli yulaf (kepek de kullanabilirsiniz)
8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Ilık suyu küçük bir kaseye koyup, toz maya ve tozşekeri ekleyin. Tatlı kaşığıyla karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Kırık taneli yulafı ya da taneli kepeği derin bir kaba koyup üzerine unu ekleyin. Tuzu serpip karıştırın. Üzerine mayalı suyu ekleyip elinize yapışan, bulamaç gibi bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Dinlenip mayalanan hamur kabaracak ve elinize pek yapışmayan bir kıvama gelecektir. Kare ya da dikdörtgen, orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabını 2 çay kaşığı yumuşak margarinle iyice yağlayın. Elinizi sıvıyağla ıslatarak hamuru kalıba yerleştirin. Hamuru kalıpta 20 dakika daha bekletin. Fırını 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. En alt rafına ısıya dayanıklı küçük bir kapla sıcak su yerleştirin. Pişen ekmeğin kabuğu çok yumuşak olacaktır. Ekmeği fırının orta rafında 20-22 dakika pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun.
Sahrap SOYSAL
|