KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Çöplük > Çöp Tenekesi


Çöp Tenekesi - Eski, gereksiz konu ve mesajlar burada toplanacaktır!


 
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 20.02.07, 08:50
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Yoksul öğrenciye ücretsiz üniversite müjdesi

Şükrü KIZILOT


Yoksul öğrenciye ücretsiz üniversite müjdesi


YAKINDA çıkacak bir yasa ile vakıf üniversitelerine, bedelsiz öğrenci eğitimi konusunda ciddi bir kolaylık sağlanıyor.

Yasanın çıkması ile birlikte, vakıf üniversitelerinde; öğrenci kapasitesinin yüzde 50’sine kadar olan kısmı için verilen bedelsiz eğitim ve öğretim hizmeti, KDV’den müstesna olacak.

ŞEHİT ÇOCUĞU İÇİN VERGİ

Mevcut sisteme göre, vakıf üniversiteleri, dilediği kadar bedelsiz öğrenci okutamıyor. Üniversitenin öğrenci kapasitesinin yüzde 10’undan fazla, bedelsiz öğrenci okutulursa; üniversite bu öğrencilerden para almadığı gibi, ayrıca üste KDV ödüyor.

Örneğin, bir vakıf üniversitesinin öğrenci kapasitesi 3 bin ise, 600 öğrenciye de bedelsiz eğitim ve öğretim hizmeti veriyorsa, yüzde 10 kontenjanını aştığı için, cezalı vergi ödemek durumunda kalıyor. Maliyeciler, bedelsiz okuyan öğrenciler, sanki para ödemişler gibi, KDV hesaplıyor. Ayrıca KDV’nin bir katı "vergi ziyaı cezası" isteniyor, KDV üzerinden bir de "gecikme faizi" isteniyor.

Yaşanmış bir olay; Vakıf üniversitelerinden biri, şehit ya da terör mağduru aileler ile yoksul ailelerin çocuklarını üniversiteye alıp, bedelsiz eğitim ve öğretim hizmeti verdiği için; milyonlarca YTL (trilyonlarca lira) KDV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ödeme durumuyla karşı karşıya kaldı...

ANAYASA VE EĞİTİM

Anayasamızın 42. maddesine göre; "Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla, gerekli yardımları yapar."

Vakıf üniversiteleri, öğrenci kapasitesinin yüzde 10’unun üzerinde öğrenciye, para almadan eğitim olanağı sunmakla, bir anlamda devletin Anayasa’dan gelen ödevini üstleniyor. Bu nedenle "Yüzde 10’luk kontenjanı aştın, öde bakalım KDV’sini, cezasını ve faizini" demek doğru değil. Bir anlamda Anayasa’ya bile aykırı...

Tasarının, önümüzdeki haftalarda yasalaşması ve bedelsiz öğrenci kontenjanının yüzde 50’ye çıkması ile birlikte, vakıf üniversiteleri rahatlayacak. Ayrıca yoksul öğrenciler açısından da büyük avantaj doğacak.

Bu arada, yasaya geçici bir madde konulup, daha önce yüzde 10 kontenjanı aşıldığı gerekçesiyle, bazı üniversitelerden istenen KDV, ceza ve faizler de kaldırılmalı...

KDV HATASI

AB ülkelerinin çoğunda, eğitim hizmetleri KDV’ye tabi değil. Türkiye’de ise; Devlet üniversiteleri tabi değil, kamu üniversitesi kabul edilen vakıf üniversiteleri KDV’ye tabi!..

KDV Yasası’nın 17/1-a maddesinde, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıfların; "eğitim ve öğretim hizmetlerinin ilim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetler" KDV’den müstesna tutulmuştur.

Vakıf üniversiteleri de bu tanım kapsamında, KDV’den müstesna tutulabilirse, son derece isabetli olur. Öğrenciler de ayrıca KDV ödemekten kurtulurlar...
Sponsor
 






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006