KeLBaYKuŞ Forum

Geri git   KeLBaYKuŞ Forum > Çöplük > Çöp Tenekesi


Çöp Tenekesi - Eski, gereksiz konu ve mesajlar burada toplanacaktır!


 
 
Seçenekler
  #1 (permalink)  
Alt 19.02.07, 08:57
ZipMaker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İlk KeLBaYKuŞ!
 
Kaydolma: 28.08.06
Erkek
Mesajlar: 12.101
Teşekkürler: 516
Üyeye 12.629 kez teşekkür edildi
Standart Kritik rapor değişti

Ferai TINÇ


Kritik rapor değişti


KIBRIS Türkleriyle ilgili olarak hazırlanan kritik rapor, geçen hafta son anda değişti.

Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıslı Türkler ile ilgili oluşturduğu Temas Grubu raporundaki, olumsuz noktalar çıkartıldı. Başkanlık Divanı’na sunulan rapor önümüzdeki günlerde görüşülecek ve öneriler değerlendirilecek.

Taslak raporun, ne kadar kötü olduğunu geçen hafta yazmıştım. "Kıbrıslı Türklerin Türk işgali altında oldukları için izolasyonlar altında bulundukları" iddialarının yer aldığı raporda, Türklerin Avrupa Parlamentosu’nda Temas Grubu tarafından temsil edilmesi öneriliyordu.

Alman Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir ve KKTC’ye yönelik haksızlıklara karşı çıkan Temas Grubu üyelerinin çabalarıyla raporda Kıbrıslı Türkleri rahatsız edecek ifadeler değişti.

Buna karşın, Kıbrıslı Türkler için yeni açılımları sağlayacak ifadeler yer aldı.

Türkçenin Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasına girmesi bunlardan birisi. Kıbrıs Hükümeti, Avrupa Birliği’ne üye olurken, kendi resmi dilini İngilizce olarak göstermişti.

Yunanca denseydi, iki toplumdan diğerinin ana dilinin de resmi diller arasına girmesi gerekiyordu.

Türkçenin engellenmesi, Kıbrıslı Türklerin AB kurumlarında iş bulmalarının yolunu tıkadı.

Çünkü, ya ülkenizin resmi dilinden ya da AB dilleri arasından seçeceğiniz bir başka dilden sınavlara girebiliyorsunuz.

Yunanistan AB üyesi ve Yunanca da AB dillerinden biri olduğu için, Kıbrıslı Rum gençler kendi ana dillerinden sınava girme şansı kazanırken, Türkler İngilizce’den girmek zorunda kalıyordu.

Türkçenin Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasına alınması önerisi, şimdilik sadece bir tavsiye. İki gün içinde bunun olmasını beklememek lazım.

Rapordaki diğer öneriler gibi.

* * *

KIBRISLI Tüklerin Avrupa Parlamentosu’nda resmen temsil edilmeyi istedikleri de ilk kez bu raporla bir AB belgesine girmiş oldu.

Bu çok önemli, çünkü ilk taslakta bu noktada çıkan tartışmalar sonuçsuz kalmış ve Kıbrıslı Türklerin temsili sorununa değinilmemişti. Ancak bulunan ortak bir formülle, yani Kıbrıslı Türklerin kendi talepleri olarak formüle edilince temsil sorunu raporda yer aldı.

Ekonomik ve sosyal yardım konularının yanı sıra Rumların son yıllarda yoğun faaliyet gösterdikleri, KKTC üniversitelerinin gençlik programlarının dışında tutulması girişimlerine karşı da ses yükseltildi.

KKTC üniversitelerinin Socrates ve Erasmus programlarına dahil edilmeleri yolunda bulunan formülde sadece KKTC üniversitelerinden öğrencilerin dışarıya gidebileceklerine dikkat çekildi ve tek taraflı olması üstü kapalı eleştirildi.

* * *

CEM Özdemir, "Bu rapor bir başlangıç. Ayrıca yaptırımı da yok. Ama bugüne kadar Kıbrıs konusunda Avrupa Parlamentosu Türk tezlerine karşı en sertlere en sert tepkinin gösterildiği yerdi. Türkiye raporunda referandumdan bile söz edilmemişti. İlk kez, bu ton değişti. Artık Kıbrıslı Türkler, Brüksel’de kendi tezlerini savunurken, bu rapora atıfta bulunabilirler" diyor.

Temas grubu, Kıbrıslı Türklerin kendi seslerini duyurmak için bir ilk adımdı.

Bu adım etkili oldu. Özdemir’in dediği gibi, "karşı gruptan insanların da ikna edilebileceğini" gösterdi.

Ama her an sular tersine dönebilir. Bu nedenle kamu diplomasisi denen, konuşmak, kendini anlatmak ve bunun en iyi biçimde algılanabilmesi için yöntemler bulmak çok önemli. Rapor, bu yolu açıyor.
Sponsor
 






© 2013 KeLBaYKuŞ Forum | AtEsH
Telif Hakları vBulletin v3.8.4 - ©2000-2024 - Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.2.0'e Aittir.
Açılış Tarihi: 29.08.2006