Ramazan, Sİgarayi Birakmak İÇİn Firsat
Türkiye, dünyada en fazla sigara içilen ülkeler arasında yer alıyor. Araştırmalara göre yetişkin nüfusun yüzde 44’ü sigara bağımlısı. Bu oran her geçen yıl daha da artıyor
Sigara alışkanlığı ilkokul sıralarına kadar inerken, tütünle mücadele cephesi de genişliyor. Artık Diyanet de sigaraya karşı aktif görev alacak. Bu çerçevede İstanbul’daki din görevlilerine Ramazan ayı boyunca (24 Eylül-24 Ekim) sigaranın zararları ve sigarayı bırakma yolları hakkında eğitim verilecek. Konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olan imamlar, cemaati ‘Ramazan ayında sigarayı bırakmaları’ için ikna edecek. Projeyi, sigara bıraktırma konusunda çalışmalar yapan IQS Türkiye şirketi üstleniyor.
Konuyla ilgili bilgi veren IQS Türkiye Yönetici Ortağı Akan Gürler, sigarayı bırakmak için yaklaşan Ramazan ayının büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Sigarayı bırakma yollarını vatandaşlara anlatmak için din görevlilerine yönelik bir program hazırladıklarını belirten Gürler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da kendilerine destek verdiğini kaydetti. Projenin İstanbul’da yürütüleceğini vurgulayan Gürler, “İlçe müftülükleri aracılığıyla din görevlilerine sigaranın zararlarını ve bırakma yollarını anlatacağız. Onlar da öğrendiklerini Ramazan ayı boyunca camilerde vatandaşlara aktaracak.” dedi. İlk aşamada Kadıköy bölgesindeki din görevlilerine eğitim verdiklerini ifade eden Gürler, eylül ayında da İstanbul’daki 35 ilçe müftüsüyle bir araya geleceklerini bildirdi.
Gürler, toplumda saygınlığı bulunan din görevlileri sayesinde sigara içme oranını azaltmayı hedeflediklerini dile getirerek, “Biz vakıf ya da dernek değiliz. Ticari bir kuruluşuz; ancak yaptığımız işin sosyal yönüne de önem veriyoruz. Sigaraya karşı savaşta din görevlileriyle birlikte yeni bir cephe açmak istiyoruz.” diye konuştu. Sigarayı bırakma konusunda 444 0 477 numaralı telefondan hizmet verecek özel bir hat da açacaklarını belirten Gürler, Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayı bir hastalık olarak gördüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu yönüyle mutlaka tedavi gerektiriyor. Sigarayı destek almadan bırakmak çok zor. Ancak profesyonel yollarla kolaylıkla bırakılabiliyor.”
IQS Türkiye Franchise Direktörü Hicret Akarsu ise ilk olarak İtalya’da geliştirilen ve oradan 25 ülkeye yayılan IQS sistemi hakkında bilgi verdi. Şirketin Türkiye’ye 1,5 yıl önce geldiğini belirterek şimdiye kadar çeşitli illerde 18 bayiye ulaştıklarını kaydetti. Bilgisayara bağlı özel bir cihaz kullandıklarını anlatan Akarsu, “Cihazımızla kulağa mikro masajlar yapıyoruz. Bu yolla endorfin salgılayan vücut nikotine ihtiyaç duymuyor. Çok sigara içen tiryakileri genellikle tek seansta sigara bağımlılığından kurtarıyoruz.” ifadelerini kullandı. Seans uygulananlara 6 ay boyunca da psikolojik destek sağladıklarını aktardı. Tedavide uzun süredir sigara içen tiryakileri kabul ettiklerini söyleyen Akarsu, program sonunda bırakmayı başaramayanlara da paralarını iade ettiklerini bildirdi. IQS ile dünyada şimdiye kadar 300 bin, Türkiye’de de 3 bin 500 kişinin sigarayı bıraktığını sözlerine ekledi.
Tiryaki yolcu, uçağı birbirine kattı
Hamburg’dan İzmir’e gelen Alman Germanwings Havayolları’na ait yolcu uçağı, Türkiye’ye yaklaştığı sırada kokpitten alarm sinyali verdi. Uçak personeli hemen durumu araştırdı. Kaptan Pilot Hans Erhard Walther ve kabin personeli, yaptıkları incelemede, İtalyan asıllı yolcu Fabio Kagan Mete Pulvirenti’nin (21) uçağın tuvaletinde sigara içtiğini, bu nedenle dumana duyarlı alarmların çalıştığını belirledi. Hava Limanı Şube Müdürlüğü ekipleri, uçağın inmesinin ardından uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğu için Pulvirenti’yi gözaltına aldı. Tiryaki yolcu, savcılık tarafından serbest bırakıldı.
Zaman
|