Cağaloğlu Anadolu Lisesi
İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Cağaloğlu'nda Almanca eğitim veren Anadolu Lisesidir. 1850 yılında Bezmiâlem Valide Sultan tarafından kurulmustur. Eski adı Valide Mektebi olan kurum Türkiye'nin ilk sivil lisesidir.
Şu anki binasında eğitime 1933 yılında İstanbul Kız Lisesi olarak başlanmıştır. 1983 yılında Almanca öğretim yapan anadolu lisesi statüsü kazanmış ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi adıyla karma eğitime geçmiştir. İlk mezunlarını ise 1989-1990 öğretim yılında vermiştir. 2006-2007 öğretim yılında 433 erkek ve 403 kız olmak üzere toplam 836 öğrenci, 36 derslikli iki ayrı binada öğrenim görmektedir. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 5-30 arasında değişmektedir.
Okulda öğrenci ve öğretmenlerin yararlandığı 1 sinema salonu, 1 sinevizyon salonu, küçük çapta bir dondurulmuş Hayvan Müzesi, 1 Sosyal Bilimler odası, Fizik Laboratuarı, Biyoloji Laboratuarı, Kimya Laboratuarı, Felsefe odası, Müzik odası, resim atölyesi, konferans salonu, toplantı salonu, tiyatro salonu, çok fazla kitap içermesinin yanında yabancı kaynakları da içerisinde barındıran bir kütüphane, Bilgisayar Laboratuarı, internet amaçlı Bilgisayar Laboratuarı, 2 spor salonu, yemekhane, kantin, kız öğrencilerin kaldığı pansiyon, 8 yataklı revir ve 24 saat görev yapan bir hemşire bulunmaktadır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'nde velilere, öğrencilere ve öğretmenlere danışmanlık hizmeti veren 2 Psikolojik Danışman görev yapmaktadır. Okulun binası 150 yıllık geçmişiyle örtüşen 2. derece tarihî eser statüsündedir.
Okulun bünyesindeki Alman ve Türk öğretmenleri sayesinde 1 yıl hazırlık 4 yıl lise eğitimi ile Almanca öğretimi yapmakta, İngilizce öğretimini hedeflemekte ve ÖSS başarısı (2006 yılı ÖSS sinde %94'lük başarı ile Türkiye'nin en başarılı 5. anadolu lisesi) yüksektir. Okulun kış festivali olan CALfest'te okulun öğrenci ve mezunlarından oluşan müzik grupları sahne alırken, yaz festivali JUGENDFEST'te ünlü gruplar ve ses sanatçıları sahne almaktadır. İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde okuyan öğrencilerin yurt dışında üniversitelerde geçerliliği olan Sprachdiplom B1 ve Sprachdiplom C1 alma imkânları bulunmaktadır. Okulun başarılı öğrencilerine Alman hükümetince burs verilmektedir. Okulun Tarihçesi Sultan Abdülmecidin annesi Bezmiâlem Vâlide Sultanın aracılığıyla 21 Mart 1850 tarihinde Vâlide Mektebi adıyla kurulan okul Türk eğitim tarihinin önemli çınarlarından biridir.
Osmanlı Devleti'nin ilk sivil lisesi ünvanına sahip kurum; II. Mahmut döneminde Osmanlının batılılaşma süreci çerçevesinde, bilimsel ve sanatsal açılardan Avrupa standartlarında aydınlar yetiştirilmesi amacıyla başlatılan eğitim reformlarının ilk ve en önemli halkalarından biridir. İstanbul Üniversitesi'nin (Darülfünun) medreseden Avrupaî sistemle eğitim yapan üniversiteye dönüştürülmesinde temel basamak unsuru teşkil eden mektebin bünyesinde ayrıca; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) 'Mekteb-i Mülkiye-i Şahane' adıyla kurulmuş ve uzun süre hizmet vermiştir.
Cumhuriyet Dönemi'nde okul; 1911-1933 yılları arasında İnas İdadisi, 1933-1983 yılları arasında Türkiye'nin ilk kiz lisesi olan "İstanbul Kız Lisesi" olarak hizmet vermiş, 1983 yılından itibaren Almanca eğitim veren Anadolu Lisesi statüsüne geçerek Cağaloğlu Anadolu Lisesi adını almıştır. 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibâren de Hazırlık + 4 yıl olmak üzere 5 yıllık eğitim veren Türkiyenin 7 okulundan biri olmuştur. Pek çok ilke imza atan okul, kurulduğu günden bu yana Osmanlı Padişahları'nın çocuklarıda dahil olmak üzere pek çok önemli isimi mezun etmiştir. CAL'da Almanca Dersleri CALda sınıf başına düşen öğrenci sayısı 3 ile 30 arasında değişmektedir. Görev yapan öğretmen sayısı 70 olup, Almanca dersleri, Alman Bölüm Başkanlığı ( Deutschabteilung )nın koordinasyonuyla merkezi Kölnde bulunan Bundesverwaltungsamt tarafından görevlendirilmiş 9 Alman öğretmence yürütülmektedir. Bu yetkin dil öğretimi sayesinde okulumuz öğrencileri eğitimlerinin sonunda Deutsches Sprachdiplom ( DSD ) C1 veya B1 alabilmektedir.
Deutsches Spracdiplom C1 süresiz geçerliği olan ve Almancanın en yüksek seviyesini belirten, Uluslararası geçerliliğe sahip dil diploması olup, ÖSSde herhangi bir bölüm kazanan öğrenciye Almanca eğitim veren bütün üniversitelere tekrar bir dil sınavına girmeye gerek kalmadan direk öğretime başlama hakkı tanımaktadır. Deutsches Sprachdiplom B1 ise, yine süresiz geçerliliği olan ve Almancanın orta seviyesini belirten, uluslararası geçerliliğe sahip bir dil diploması olup, ÖSSde herhangi bir bölüm kazanan öğrenciye uluslararası alanda Almanca eğitim veren bütün üniversitelerin Hazırlık sınıfına kayıt yaptırma hakkı tanımaktadır.
Ayrıca, Deutsches Spracdiplom sınavında başarılı olan öğrencilerimize, Alman hükümeti tarafından kriterleri belirlenen şartları yerine getirdikleri taktirde, eğitimlerini Almanyada sürdürmeleri için Alman devleti tarafından yükseköğrenim bursu verilmektedir. CALda Almancanın yanında ikinci yabancı dil olarak İngilizce eğitimi verilmektedir. CALda yıl içerisinde tiyatrolar sergilenmekte, geziler organize edilmekte ve haftalık olarak film gösterimleri yapılmaktadır. Bunun yanı sıra okulumuzda, her yıl ilk dönemin sonunda Calfest ve ikinci dönemin sonunda Jugendfest adıyla gelenekselleşmiş dönem ve yıl sonu etkinlikleri yapılır.
Maddi durumu uygun olmayan öğrencilerimizin yemek, barınma, ulaşım gibi ihtiyaçları da okulumuz tarafından karşılanmaktadır." Bir Müfredat Laboratuvar Okulu Olarak CAL CAL, müfredat laboratuvar okulu statüsünde yer aldığı için eğitim amaçlı tüm teknolojik araç-gerece sahiptir. Okulumuzda öğrenci ve öğretmenlerin kullanımlarına açık ADSL bağlantılı bilgisayar laboratuvarı, sözel dersler için kullanılan sosyal bilimler odası, fizik, kimya, biyoloji laboratuvarları, zeoloji, jeoloji ve teknoloji müzesi, felsefe odası, bünyesinde nadide eserleri barındıran geniş bir kütüphane, resim ve müzik atölyeleri, kapalı spor salonu, aletli jimnastik salonu, konferans salonu, sinevizyon salonu ve son teknoloji ses-görüntü sistemleriyle donatılmış bir sinema bulunmaktadır. Ayrıca okulumuz 80 kişi kapasiteli yatılı kız pansiyonu, 24 saat hizmet veren reviri, kantin ve yemekhanesiyle öğrencilerinin her türlü ihtiyacını karşılamaktadır.
CAL, yüksek eğitim kalitesi ve ÖSS başarısının yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel kulüpleri, öğrenci meclisi, süreli yayın organı Yokuş Yukarı dergisi ile de Türkiyenin sayılı okullarından biri olma özelliğini korur. Etkinlikler Jugendfest Okulda 1983 yılından bu yana, her eğitim dönemi sonunda yapılan geleneksel festivaldir. Bu sözcük Almanca'da "Gençlik Festivali" anlamına gelir. Yoğun geçen bir senenin ardından eğlence dolu bir hafta geçirmek için yapılan Jugendfest, en popüler ve en köklü okul festivallerinden biridir. Festival başta konserler olmak üzere söyleşiler, kariyer günleri, oyun günleri, sinema gösterimleri, spor turnuvaları ve diğer aktivitelerden oluşmaktadır ve 1 hafta sürmektedir. Jugendfestin en önemli özelliği ise bu festivalin bir öğrenci organizasyonu olmasıdır. Amatör ruhla yapılan bir profesyonel organizasyon olan festivalde geçmiş yıllarda Nev, Erkin Koray, Replikas, Pinhani, Kargo, Kurban, Bülent Ortaçgil, Düş Sokağı Sakinleri, Bulutsuzluk Özlemi, Duman, Yaşar Kurt, Kardeş Türküler, 101, Teneke Trampet, Ezginin Günlüğü gibi birçok sanatçı-grup sahne almıştır.
CalFest Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde geleneksel olarak birinci dönem sonunda okulun müzik gruplarının sahne alıp performanslarını sergilediği müzik festivalidir. CalBayramlaşma Her bayram okul öğrencileri tarafından organize edilen bir buluşmadır. Geleneksel Cal Pilav Günü Her yıl Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve İstanbul Kız Lisesi mezunlarının okulda buluştukları, öğretmenleri ve eski okul arkadaşlarıyla keyifli vakitler geçirdiği en anlamlı ve mezunlar için en önemli etkinliktir. Kuruluş Yıldönümü 21 Mart 1850 yılında temeli atılan okul, her yıl 21 Mart'ta öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve mezunların katıldığı bir gece düzenler.
Okulun doğumgünü bir pastayla kutlanır ve gece boyu keyifli zaman geçirilir. Cal Sinema Günleri Birinci ve ikinci dönemde olmak üzere 2 kere yapılır. Her bir dönem sonu 2 hafta süren, Cal Sinema Kulübü'nün düzenlediği Cal Sinema Günleri, 2.dönemin sonunda yaptığı gösterimlerin 2. haftası Jugenfest'le aynı zamanda olduğu için Festival ile ortak yürütülür. Festival haftasında olan sinema gösterimlerine ek olarak belirlenen bir akşam okul bahçesinde açıkhava sineması düzenlenir.
|