Geçtiğimiz ay Facebook süpriz bir kararla 350 milyon kullanıcısının hesaplarını bir anda herkese görünür hale getirmişti. Ancak sosyal ağın CEO’su verdiği kararı ilginç yöntemlerle savunuyor.
Bir internet efsanesi olan Facebook aynı zamanda sanal dünyanın kurallarını değiştiren site olarak da anılacak. Bu sosyal ağdan öncen hemen herkes kişisel bilgilerini internette vermek konusunda paranoyakça davranıyordu. Ancak sırf popüler olduğu için kullanıcıları bu sayfa üzerinden tüm bilgilerini ve hatta sonradan pişman olacakları fotoğraflarını bile paylaştı.
Özellikle bu sanal sosyalleşme sitesinin geçtiğimiz ay kendiliğinden değiştirdiği gizlilik ayarları nedeniyle, Facebook kullanıcılarının profilleri bir süre herkese açık hale gelmişti. İşin vahim kısmı ise bu ayarları es geçen ya da yapmayı bilmeyen kullanıcılarının birçoğunun, hâlâ profillerinin halkla açık durumda olmaları.
Ancak kararından kendide olumsuz etkilenen Facebook CEO’su geçen gün verdiği bir konferansta internette özel hayatın olmayacağını savundu. Mark Zuckerberg, konuşmasında insanların kişisel bilgilerini paylaşmamak gibi sosyal normları niye sanal dünyaya taşıdıklarına anlam veremediğini söyledi.
CEO: Biz sorumsuzluk değil devrim yaptık
Zuckerberg ünlü sosyal ağın temellerini Harvard‘daki bir öğrenci odasında atarken, arkadaşları projenin işe yaramayacağını çünkü kimsenin kişisel bilgilerini internete vermek istemeyeceğini iddia etmişler. Ancak 25 yaşındaki CEO yarattıkları yeni sanal düzen sayesinde, birçok eski kafalı şirketin zarar gördüğünü ve gizlilik esaslı politikalarından vazgeçtiğini de belirtti.
Zuckerberg’e göre kendisi yaptığı bu yeniliklerle internette yeni bir dönem açtı. Bu devrimi yapmak için 350 milyon kullanıcının profilini gizlilikten yoksun hale getirdiğini hatırlatan ve sizce bu kişilerin hepsi o ayarları okuyup güvenli olacak şekilde düzenleyip düzenlemediğini sorgulayan bir soru üzerine ise sosyal ağ krallının verdiği cevap ise oldukça ilginç.
Mark Zuckerberg olayla ilgili kararlarının hatalı olduğunu kabul etmeyip, yaptıkları şeyin aslında büyük bir devrim olduğunu savundu. CEO soruya “Bu kadar kullanıcının özel ayarlarını değiştirmek her şirketin yapabileceği bir şey değil. Ancak daha önce bahsettiğim sosyal normları kırmak için böyle devrim niteliğinde bir hareket yapmak zorundaydı” cevabını verdi.