Konu: Doktorluk
Tekil Mesaj gösterimi
  #1 (permalink)  
Alt 31.01.09, 20:56
ottoman20 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ottoman20
Yavru Baykuş
 
Kaydolma: 31.01.09
Erkek
Mesajlar: 20
Teşekkürler: 5
Üyeye 0 kez teşekkür edildi
Standart Doktorluk

Doktorluk

Meslek Rehberi‘ndeki bu yazıda doktorluk mesleği hakkında önemli bilgiler verilmektedir. Doktorluk konusunda katkıda bulunmaları için öncelikle değerli doktorlarımız olmak üzere meslek rehberlerimizden katkıda bulunmalarını istirham ediyoruz. Ayrıca herkes Doktorluk konusunda sorularını ve yorumlarını burada ekleyebilir.

Doktorluk bildiğimiz gibi pekçok gencin rüyası olan popüler mesleklerden. İnsan var olduğu sürece de doktorluk mesleğine olan ihtiyaç bitmez. İnsan hayatıyla doğrudan ilgili her meslek de olduğu gibi doktorluk da kutsal mesleklerden.

Küçükken çocuklara sorulan klasik “büyüyünce ne olacaksın yavrum?” sorusuna pekçok çocuğun verdiği cevap doktorluktur. Yine pekçok anne baba doktor bir evlada sahip olmayı isterler. ÖSS bitip tercih dönemi kapıya dayandığında insanların çoğunun aklından geçen geleceği güvende bir meslek olduğundan dolayı doktorluk olur ki bazen zorla da olsa tercih sıralamasında en başa yazdırılır. Bu ve buna ek olarak türkiye’de her geçen gün sayısı artan Tıp Fakültelerinin de etkisiyle doktor olmak için ilk adımı atan gençlerin sayısı artmaktadır. Ne yazık ki bunun sonucunda beklendiği gibi parlak doktorlar yetişmemektedir. Aksine fakülteye girdikten 2-3 yıl sonra ne kadar büyük bir hata yaptıklarının farkına varan fakat içinde bulundukları vaziyetin dönülmesi güç olduğunu gören, bunun üzerine de bir şekilde okulu bitiren mutsuz doktor adayları yetişmektedir.

Ne yazık ki doktorlukla ilgili bilinen veya halk arasında konuşulan şeylerin yarısı yanlıştır. Türkiye’de işler CNBC dizilerinde olduğu gibi dönmemektedir. Halkın vardığı kanının aksine doktorlar birer para makinesi de değildir. Yaptıkları uzun dönem tahsile kıyasla çok cüzi bir maaşla hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadırlar.

Doktorluk uzun soluk isteyen bir kariyer veya meslektir. Doktorluk mesleğine adım atmak için diğer mesleklerin aksine 6 yıl gibi uzun bir süreçle başlamak gerekmektedir. 6 yıllık süreçle herkesin sandığı gibi bir muayenahane açıp para basmaya başlanmaz. 6 yıl okuduktan sonra pratisyen hekim veya tıp doktoru ünvanını alarak başlarsınız. Ondan sonra uzun süren hazırlıklar, TUS sınavları vs aşamalardan sonra ihtisas yaparak uzman doktor olabilirsiniz.

Günümüzde görülen bir diğer hazin durum da artık doktorluğun bile garanti meslek olarak görülememesidir. Mecbur hizmet yasasını kabul etmeyen gençler diplomalarını alamayıp açıkta kalmıştır.

Görüldüğü gibi doktorluk zor zanaattır. Ne okuması ne de meslek olarak icrası kolay değildir. Hatta en ufak bir ihmalin bir insanın hayatına mal olabileceği ihtimali her an bir doktorun kafasında tutması gereken en önemli ayrıntıdır. Her insanın kaldırması mümkün olmayan bir durumdur. Bu sebeple de bu mesleği seçerken son derece dikkatli olmak gerekir. Belki kimse kendini bildiği günden itibaren “ben doktor olucam” diyerek doktor olmamıştır ama 1 haftada verilecek bir karar da değildir. Tartışmalı bir görüş de olsa doktorluk da kendine göre yetenek isteyen bir iştir. Teorik bilgi çok önemlidir herşey onun üstüne inşa edilir ama her şeyi bilmek iyi yapmak anlamına gelmemektedir.

Para, prestij gibi istekler de bu mesleğin seçiminde etkili olsa da bence asıl ihtiyacımız olan idealist duygularla bu mesleği yapan insanlardır. Ancak bu kişiler doktorluğun getirdiği her türlü zorluğa göğüs gerip sadece ve sadece insanları iyileştirme amacı güderler.
Alıntı ile Cevapla
Sponsor